Marketing Automation2022-04-13T13:17:10+01:00

Content personaliseren, omzet verhogen. Marketing Automation.

Marketing Automation software kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Laat je adviseren en begeleiden door onze onafhankelijke Martering Automation experts.

Direct sparren met experts, zonder verplichtingen!

MARKETING AUTOMATION

De meeste bedrijven met een customer database versturen tegenwoordig wel een e-mail nieuwsbrief. Nog al te vaak is dat één en dezelfde e-mail nieuwsbrief naar alle geadresseerden. Vraag je je weleens af waarom al je klanten dezelfde informatie ontvangen terwijl ze verschillende interesses en voorkeuren hebben? En hoe je dat kunt verbeteren? Een goed ingerichte Marketing Automation omgeving, gekoppeld aan een Customer Relations Management systeem (CRM) biedt uitkomst. Zeker als je weet dat e-mail voor de meeste bedrijven de basis vormt van online marketing activiteiten. Dat is niet zo gek, want e-mail is kostentechnisch aantrekkelijk en zeer effectief bij de juiste toepassing. Maar in dat laatste zit nu juist het probleem. Het inzetten van e-mailmarketing wordt pas écht effectief als je serieus werk maakt van klantsegmentatie en personalisatie.

Voor klantsegmentatie en personalisatie is het inrichten van een professionele customer database cruciaal. Een goede database is per definitie geen webshop-, e-mail, cliënt- of ERP-systeem. Personalisatie heeft pas echt effect als je voldoende eigenschappen van klanten kunt vastleggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om leeftijd, gender, kinderen, aankoophistorie, klikgedrag in een e-mail, surfgedrag op je website, en nog veel meer. Hoe meer j weet van een klant, hoe beter je een klant kunt ‘sturen’. Je klanten kunnen vervolgens in klantgroepen worden ingedeeld. Zo’n klantengroep met overeenkomstige kenmerken wordt ook wel een audience genoemd. Per audiance kun je op basis van specifieke kenmerken en gedragingen gepersonaliseerde content creëren. Bijvoorbeeld een e-mail naar klanten die in het afgelopen jaar voor meer dan € 300,- hebben gekocht, maar de afgelopen drie maanden niet. Zo breng je je merk weer effectief onder de aandacht en stimuleer je klanten tot vervolgaankopen. Koester op deze manier bestaande en waardevolle klanten en je ziet je business groeien.

HOE EN WAT ?

Hoe werkt Marketing Automation in mijn organisatie?

Er zijn twee koperscategorieën die interessant zijn voor je bedrijf, namelijk de bestaande klanten en potentiële klanten. Voor de meeste bedrijven geldt dat de groep potentiële klanten het grootst is en vaak de meeste aandacht krijgt. Acquisitie van nieuwe klanten kost echter meer geld dan het binden van bestaande klanten. Daarom is investeren in klantretentie zeer rendabel. Hierbij komt Customer Lifecycle Management (CLM) om de hoek kijken. Vanuit de visie die daarachter zit, wordt vooral gekeken naar de potentiële waarde die een klant vertegenwoordigt voor je bedrijf en de mate van ‘aandacht’ die daar bij past en het gewenste rendement oplevert.

Het vastleggen van data van potentiële klanten – prospects of leads – gebeurt nog veel in traditionele CRM systemen of customer databases. In veel CRM systemen zijn efficiënte workflows gebouwd, die automatiscj vervolgacties initiëren op elk moment dat er er contact is geweest met een potentiële klant. Maar wat is precies de definitie van ‘klant contact’? Momenteel worden CRM systemen vooral gebruikt in B2B-bedrijven. Marketing Automation systemen zijn daarentegen sterk in opmars voor het genereren van B2C-campagnes. Maar waar zit nu het verschil?

CRM VS MARKETING-AUTOMATION

Als alle informatie over een klant gebundeld wordt in één oplossing noemen we dat al snel een CRM systeem. Maar naast offline klantgedrag en historische informatie over aankopen, kan tegenwoordig veel meer informatie uit digitale kanalen worden vastgelegd en gekoppeld. Je kunt hierbij denken aan het openen van en klikken in een e-mail nieuwsbrief, zoek- en klikgedrag op je website/webshop en activiteiten op social media. Als je al die informatie bij elkaar brengen in één systeem, in combinatie met software en tools om automatisch marketingacties te genereren, noemen we dit Marketing Automation. De kunst van goede Marketing Campaign Automation is het creëren van een zogeheten ‘360 graden klantbeeld’, van waaruit relevante informatie en/of actie volgt.

In elke stap die (potentiële) klant zetten tijdens de customer journey krijgen ze relevante informatie en aanbiedingen. En met elke actie voegt de klant zelf waardevolle data toe aan zijn klantbeeld. Een goed ingerichte Marketing Automation workflow volgt de klant en zat aan tot de gewenste transactie. Dit principe is universeel. Maar Marketing Automation werkt het krachtigst en levert het meest op met een business- en branche-specifieke toepassing. Op basis van aansprekende best practices laten onze specialisten zien welke resultaten je kunt boeken.

CUSTOMER DATA – HET NIEUWE GOUD

Om te komen tot ultieme gepersonaliseerde Marketing Campaign Automation, zet je een aantal belangrijke stappen. Niet alleen het inrichten van systemen en processen is essentieel, ook de organisatie als geheel moet bereid en in staat zijn om zich te richten op één-op-één communicatie. De basis wordt gelegd met het verzamelen van alle klantinformatie in één klantendatabase, bij voorkeur een Customer Data Platform of CDP. In deze CDP worden audiences gemaakt van potentiële) klanten die veel overeenkomsten vertonen – de zogeheten klantsegmenten. Op basis hiervan kun je met passende, gepersonaliseerde campagnes de customer journey optimaliseren. Ons devies? Zet kleine, overzichtelijke stappen, experimenteer, evalueer, en zet de volgende stap. Elke fase in het Marketing Automation proces vergt aandacht, tijd en vooral veel testen. Er ontstaat als snel een natuurlijke cyclus van testen en aanpassen. En de tastbare resultaten zullen je Marketing Automation team inspireren om de lat steeds hoger te leggen. De eerste stap naar resultaat? Laat je adviseren door de experts van Ecommerce Result.

Ecommerce IT vragen?

Binnen 10 minuten een helder beeld

Ga naar boven