Customer Data Platform CDP2023-05-11T12:50:09+01:00

Customer experience optimaliseren met een Customer Data Platform

Welk Customer Data Platform ondersteunt jouw business het best?
Doe je voordeel met een onafhankelijk CDP selectie- en implementatie-advies.

Sparren met experts, zonder verplichtingen!

3 minuten tijd en je weet snel meer!

WAT IS EEN CUSTOMER DATA PLATFORM?

Er is een groot verschil in de communicatie met bestaande klanten enerzijds en potentiële klanten anderzijds. Potentiële klanten binnenhalen kost het meest, maar het binden van bestaande klanten vraagt ook maximale aandacht. Bij je jacht op potentiële klanten behaal je grote voordelen met een Data Management Platform. Lees alles over DMP’s op deze pagina. Ook voor klantretentie en het vergroten van de klantwaarde zijn inmiddels effectieve oplossingen beschikbaar. Denk aan big data-toepassingen en het inrichten van een een data warehouse. Een Customer Data Platform of CDP is de plek of hub waar verschillende oplossingen voor het genereren, analyseren en toepassen van customer samenkomen.

De term Customer Data Platform is een universele benaming voor uiteenlopende oplossingen die klantprofielen vastleggen. Zodra klanten actie ondernemen of een aankoop doen bij je bedrijf, krijgen ze een plek in deze database. Vervolgens wordt de informatie in de loop van de tijd verrijkt met relevante data uit diverse bronnen. Deze customer data zet je in om je klanten beter te leren kennen en te benaderen met gepersonaliseerde content en aanbiedingen en passende producten of diensten.

Inmiddels zijn er meer dan 200 verschillende Customer Data Platform oplossingen beschikbaar? En het aanbod groeit nog steeds. We geven graag meer inzicht in het aanbod en de verschillen. Onze Customer Data Platform specialisten staan klaar voor een persoonlijk advies.

DEFINITIE

Wat is een CDP precies?

Een CDP (Customer Data Platform) is op sommige vlakken vergelijkbaar met een DMP (data management platform). Maar waar een DMP vooral anonieme data verzamelt, creëert een Customer Data Platform juist een volledig profiel van reeds bestaande individuele klanten. Daarbij maakt het platform gebruik van alle beschikbare databronnen en -technieken. Zowel zoekgedrag als contact met de klantenservice, aankoopgeschiedenis en e-mailconversaties worden samengebracht. Hoe meer informatie verzameld kan worden, hoe beter en vooral relevanter de communicatie verloopt. Resultaat: betere binding met klanten, hogere klantwaarde, meer conversie en – niet onbelangrijk – meer omzet.

GEBRUIK

Hoe verbetert een Customer Data Platform mijn sales-prestaties?

In een Customer Data Platform sla je alle klantinformatie op die bekend is en die tijdens de lifecycle van de klantrelatie toegevoegd kan worden. Hiermee ontstaat een veelzijdig beeld van klanten, het zogeheten 360 graden klantprofiel. Op basis hiervan kun je klanten indelen in groepen ( segmenten) met overeenkomstige basiskenmerken. Klantsegmenten kun je benaderen met gepersonaliseerde content. Dat kan realtime, op de website, maar ook in de vorm van gerichte mailings of online campagnes. Als een vrouwelijke klant bijvoorbeeld rond de geboorte van een kind babykleertjes koopt, geeft ze door haar keuze aan dat het een jongen of meisje is. In volgende stadia van de customer journey kun je deze klant van dienst zijn met aanbiedingen die bij de fase en leeftijd van het kind passen. Dergelijke relevante, gepersonaliseerde aanbiedingen verhogen de conversies en klanttevredenheid toenemen. En dit is slechts een simpel voorbeeld. De marketingmogelijkheden met een goed ingericht CDP zijn eindeloos.

VOORDELEN VAN EEN CUSTOMER DATA PLATFORM

De voordelen van een Customer Data Platform zijn groot. Simpel gezegd is een CDP een must voor elk bedrijf met een klantgerichte verkoopstrategie. Hoe meer je weet van je klanten, hoe scherper je de communicatie en contactmomenten kunt afstemmen op hun behoeften en voorkeuren. En hoe meer je verkoopt tegen lagere CPS (cost per sale). Een Customer Data Platform is niet alleen van belang voor online marketing en sales. Elke bedrijf communiceert op met zijn klanten, online of offline. Ook als je klanten telefonisch te woord staat, via call center-campagnes, bijvoorbeeld, is een CDP een zeer welkome aanvulling. Je sales of call agents hebben alle customer data namelijk op hun scherm staan, gekoppeld aan het telefoonnummer. Dat spaart tijd en biedt kansen en aanknopingspunten om persoonlijk op klantwensen en -vragen in te spelen. Zodra je Customer Data Platform is ingericht, ga je een echte dialoog aan met je klanten. Resultaat: omzetstijging door marketing-maatwerk.

ONAFHANKELIJK CUSTOMER DATA ADVIES

Een Customer Data platform kiezen lijkt eenvoudig. Even Googelen, de leveranciers van de eerste twee pagina’s benaderen en om hun demo vragen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel platform keuzes later toch niet zo goed uitpakken. Te veel betalen, te weinig functionaliteiten, geen ontwikkel vrijheid, te complex of niet de juiste integratiemogelijkheden met andere systemen. Om nog maar niet te spreken over implementatiepartners……

Neem geen risico! Wij kennen vrijwel alle Customer Data oplossingen met hun voor- en nadelen. Bepaal zelf welk type ondersteuning gewenst is: van een duwtje in de goede richting tot volledige ontzorging en begeleiding. We garanderen een transparant en leverancier-onafhankelijk advies. Onze kosten verdienen we altijd voor je terug.

Sparren met experts, zonder verplichtingen!

3 minuten tijd en je weet snel meer!

ecommerce result

Herken je dit?

  • Je mist het totale plaatje van mogelijke verbeteringen in je Ecommerce- & Marketing sytemen

  • Je hebt onvoldoende mensen of kennis beschikbaar in je eigen organisatie

  • Software leveranciers willen graag verkopen, maar wie geloof je?

  • Je zoekt advies en mensen die je écht kunt vertrouwen

  • Je ROI op marketing campagnes daalt

Bel of mail voor eerlijk advies

Contactformulier NL
Captcha

8 voor- en nadelen van ChatGPT voor de productie van e-commerce content

.|Categorieën: B2B, B2C, Business Intelligence, Conversie Optimalisatie, Customer journey, Ecommerce, IT, Kunstmatige intelligentie, Marketing, Marketing Automation, Online Marketing, Personalisation, PIM Product Information Management, Retail, Social Commerce, Strategie|Tags: , , , , , |

Al tientallen jaren wordt er over AI gesproken als [...]

Ga naar boven