Customer Data Platform CDP2021-12-02T11:59:40+01:00

Creëer de juiste Customer Journey voor uw klanten met een Customer Data Platform

Een Customer Data Platform kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Wij helpen u met advies, specificaties en selectie om dure fouten te voorkomen

Wij sparren graag met u over uw klant data vraagstukken

WAT IS EEN CUSTOMER DATA PLATFORM?

Er is een groot verschil tussen communicatie met bestaande- en potentiële klanten. Potentiële klanten binnen halen kost het meest, maar het behouden van bestaande klanten is ook geen eenvoudige klus. Voor relevante communicatie met potentiële klanten kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een Data Management Platform DMP  Lees alles over DMP’s op deze pagina. Voor het behouden van bestaande klanten zijn inmiddels andere effectieve oplossingen beschikbaar. Vroeger sprak men vaak over “BIG DATA” of over een “Data Warehouse” Tegenwoordig worden dit soort oplossingen een Customer Data Platform CDP genoemd.

De term Customer Data Platform CDP bestaat nog niet zo lang, maar is in feite een universele benaming voor oplossingen die klant profielen vastleggen. Wanneer een klant eenmaal iets bij het bedrijf gekocht heeft, krijg hij een mooi plekje in deze database. Vervolgens wordt de data in de loop der tijd “verrijkt” met allerlei relevante data. Deze data kan vervolgens worden gebruikt om de klant beter te leren kennen en hem/haar beter te benaderen met passende producten en/of diensten.

Maar waarom zijn er inmiddels meer dan 200 verschillende Customer Data Platform oplossingen verkrijgbaar? Dat leggen we u graag uit.

DEFINITIE

Wat is nu precies een CDP?

Een CDP is op sommige vlakken gelijk aan een DMP ( data management platform ) Waar een DMP vooral anonieme data verzamelt, creëert een Customer Data Platform juist een volledig profiel van reeds bestaande individuele klanten. Daarbij maakt het gebruik van alle bronnen die ter beschikking staan. Zowel website gedrag als contact met de klantenservice, aankoopgeschiedenis en e-mailconversaties worden samengebracht. Hoe meer informatie verzameld kan worden, hoe beter en vooral relevanter de communicatie kan verlopen.

GEBRUIK

Hoe kan een CDP waarde toevoegen aan mijn sales organisatie?

In een Customer Data Platform wordt alle klant informatie opgeslagen die bekend is en welke in de “lifecycle” van de klant toegevoegd kan worden. Wanneer een perfect beeld ontstaat van klanten, dan kunnen die klanten ingedeeld worden in groepen ( segmenten) met dezelfde basis kenmerken. Segmenten van klanten kunnen dan met gepersonaliseerde content op de website benaderd worden, maar ook kunnen gerichte mailings of online campagnes op deze kenmerken worden ingericht. Wanneer bijvoorbeeld een moeder bij de geboorte van het kind baby kleertjes koopt en zij geeft aan dat het een jongen of een meisje is, dan kan o.b.v. voortschrijdende leeftijd de moeder voorzien worden van aanbiedingen die bij de fase en leeftijd van het kind past. Door relevanter aanbod zullen conversies verhogen en klanttevredenheid toenemen. En dit is slechts een simpel voorbeeld. Mogelijkheden met een goed ingerichte CDP zijn eindeloos.

VOORDELEN VAN EEN CUSTOMER DATA PLATFORM

De voordelen van een Customer Data Platform zijn groot. Simpel gezegd is een CDP een must voor elk bedrijf met een klantgerichte verkoop strategie. Hoe meer we weten van een klant, hoe beter de communicatie en hoe meer verkocht zal worden tegen lagere CPS ( cost per sale ) En als u denkt dat een Customer Data Platform alleen voor online bedrijven is, dan moeten wij u teleurstellen. Elke bedrijf communiceert op enigerlei wijze met zijn klanten. Ook wanneer u alleen klanten telefonisch te woord staat, dan kan een CDP een zeer welkome aanvulling zijn, omdat degene aan de telefoon alle info van die ene klant direct op het scherm heeft, bijvoorbeeld gekoppeld aan het telefoonnummer. Dat spaart tijd en geeft de beller een zeer goed en professioneel gevoel van haar leverancier. Zodra het Customer Data Platform is ingericht gaat u de dialoog aan met uw klant en zal uw omzet stijgen.

Benieuwd hoe wij uw Ecommerce project succesvol kunnen maken?

Binnen 10 minuten heeft u een helder beeld.

Ga naar boven