DISTRIBUTIESTRATEGIE EN KANAALCONFLICTEN

Door de komst van internet is het gedrag van consumenten de afgelopen jaren sterk veranderd. Ondernemingen die in de problemen geraakten gaven vaak de slechte economische situatie en het lage consumentenvertrouwen de schuld. Dit heeft zeker te maken gehad met lagere verkopen in hun distributiekanaal, maar consumenten gaven nog steeds geld uit, maar deden dit op een andere manier of plek. Een wijziging in de distributiestrategie is wellicht hiervoor de oplossing. Maar met verandering komt ook weerstand. Kanaalconflicten met uw huidige afnemers liggen dan ook op de loer. Wij helpen u met deze vraagstukken. Concreet, pragmatisch en met vele jaren ervaring in de distributie.

KWANTITEIT VS KWALITEIT?

Zijn er groeikansen voor mijn bedrijf binnen mijn branche?

Consumenten hebben de (prijs) transparantie van internet omarmd en zijn kritischer geworden. Hierdoor zie je dat gemiddelde prijzen dalen in veel branches. Prijsvechters als Primark, Action en Lidl varen er wel bij. Consumenten gaan vaker voor koopjes. In de supermarkten zie je dit terug door een hogere actiedruk en een vrijwel permanente prijzenoorlog om het laatste procentje marktaandeel. Voor A-merk fabrikanten zorgt dit er niet alleen voor dat zij steeds hogere kortingen moeten bieden om aan de diepe acties mee te werken. Bij veel bedrijven wordt zwaar ingezet op groei van huismerken i.v.m. de hogere marges en klantenbinding. Een wijziging van uw distributiestrategie noodzakelijk?


VERSCHUIVINGEN

Kan mijn bedrijf profiteren van verschuivingen in de distributiekolom?

Met de enorme penetratie van smartphones bepaalt de consument steeds meer hoe en wanneer hij koopt. Dat gebeurt steeds minder vaak tijdens de traditionele openingstijden van winkels. Doordat veel traditionele winkels minder omzet realiseren, zien groothandels, merken en fabrikanten zich gedwongen hun distributiestrategie aan te passen. Groothandels leveren steeds vaker met hun B2B webshop ook aan eindconsumenten waardoor frictie ontstaat met de huidige resellers. Merken en fabrikanten zien hun marktaandelen dalen doordat steeds meer bedrijven eigen merken introduceren. Ook hier zien we voorwaartse maar ook achterwaartse integraties in de distributie. Merken openen steeds meer eigen webshops en brandstores in winkelcentra. Maar hoe ontwikkelt u de juiste Distributie Strategie?

Groeien zonder solide Distributie Strategie?

Voor retailers die bij een franchise organisatie aangesloten zijn, is het moeilijk te begrijpen dat de franchisegever via een eigen webshop direct aan consumenten gaat leveren. Ditzelfde geldt natuurlijk voor groothandels die hun eigen producten niet alleen aan resellers verkopen, maar ook direct aan eindgebruikers. Veel fabrikanten, groothandels en franchise organisaties zijn begonnen rechtstreeks met eindgebruikers te communiceren. Vrijwel overal worstelen bedrijven met kanaalconflicten. Ecommerce Result heeft diverse bedrijven geholpen met het ontwikkelen van een toekomst bestendige Distributie Strategie teneinde Kanaalconflicten te voorkomen.

Oplossen van kanaalconflicten

Geen enkele franchise organisatie, groothandel of fabrikant heeft zin in ruzie met zijn afnemers, maar dat de distributiekolom gaat veranderen is wel zeker. Ecommerce Result helpt met een duidelijke en grondige analyse van uw situatie. Wij bekijken de bedreigingen en oplossingen en helpen u een gedegen Distributie Strategie te formuleren. Ecommerce Result heeft zeer ervaren retail- en distributie experts voor u klaar staan.

RECENTE BLOGPOSTS

Benieuwd naar hoe een nieuwe Distributie Strategie uw marktpositie kan versterken?

NEEM DIRECT CONTACT OP
BEKIJK ONZE REFERENTIES

Geheel vrijblijvend natuurlijk