PIM Systeem verschillen2021-10-21T11:38:45+01:00

Welke van de ruim 80 verschillende PIM Systemen past bij mijn bedrijf?

Een PIM systeem kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Wij helpen u met advies, specificaties en selectie om dure fouten te voorkomen

Lees de laatste trends over productdata.

PIM SYSTEEM VERSCHILLEN

Wereldwijd zijn zo’n 150 verschillende PIM Systemen verkrijgbaar. Daarvan zijn er zo’n 80 oplossingen goed verkrijgbaar in Europa. Het grote aantal geeft aan hoeveel individuele wensen er zijn voor deze “middleware” oplossing. Ecommerce Result is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in PIM Systemen. Wij houden continue de ontwikkelingen van alle bestaande PIM Systemen in de gaten en kijken ook scherp naar nieuwe oplossingen. Wij hebben inmiddels ruim 300 implementaties begeleid of geanalyseerd. Hieruit kunnen wij gedegen conclusies trekken m.b.t. de PIM Systeem verschillen in kwaliteit, de implementatie partijen en de leveranciers. Daarnaast kennen wij van alle oplossingen hun licentie structuur, prijzen en operationele kosten.

Wanneer u wilt gaan investeren in een (nieuw) PIM systeem, dan is het verstandig het vooronderzoek en de selectie samen met ons te doen. Door onze kennis, helpen wij u niet alleen met de selectie en inrichting van een PIM systeem, maar adviseren wij u ook m.b.t. alle nieuwe kansen die er ontstaan als u een “future proof” PIM systeem gaat gebruiken. Met een PIM systeem kan meer dan alleen maar simpel product content onderhouden.

HOEZO VERSCHILLEN?

Welke verschillen in PIM Systemen zijn er en wat is belangrijk voor mijn bedrijf?

Doordat PIM Systemen hét antwoord zijn op efficiënt Product Informatie Management, is er internationaal een wildgroei ontstaan van PIM Systemen. Naast ERP systemen, zijn PIM Systemen het belangrijkste onderdeel geworden van een Omni-Channel Ecommerce IT Architectuur. Deze “middleware” oplossing is hét hart geworden van menig (online)sales, productmanagement en marketing afdeling. Maar door de veelheid van toepassingen, is het lastig om een PIM Systeem te vinden die exact matcht met de verwachtingen van de organisatie. De PIM Systeem verschillen zijn talloos.

Vier hoofdgroepen PIM Systemen:

PIM-only Systemen

Voor beheer, verrijking en distributie van product informatie. Oplossingen voor eenvoudige content tot complexe data structuren.

Marketing PIM Systemen

Extra mogelijkheden als DAM ( Digital Asset Management ), geautomatiseerde marketing processen zoals folder of brochure opmaak in huisstijl etc.

Ecommerce PIM

Naast marketing functies, biedt dit soort systemen geïntegreerde oplossingen voor B2B portals, promotie management, markplaats koppelingen, etc.

Hybride PIM Systemen

Hybride systemen combineren verschillende specifieke functies in één oplossing. Meestal de beste keus, maar wel lastig de juiste oplossing te vinden.

MEER VERSCHILLEN

Naast de verschillende soorten systemen, zijn er per soort ook nog eens veel verschillen op diverse vlakken. Wij kijken tijdens een PIM Systeem analyse naar de behoeften van vandaag, maar ook naar de groei van uw bedrijf in de komende jaren. Zaken die dan belangrijk zijn:

 • Schaalbaarheid: kan het PIM systeem meegroeien met mijn bedrijf zodat ik niet over een paar jaar opnieuw moet investeren?
 • Investering en TCO (total cost of ownership): Zijn de operationele kosten van het PIM Systeem niet te hoog en kan ik middels verhoogde productiviteit en efficiëntie de investering snel terugverdienen?
 • Doorontwikkeling: blijft de software leverancier door ontwikkelen zodat uw PIM systeem meegroeit met de technische ontwikkelingen en up-to-date blijft?
 • Technische implementatie: heeft de software leverancier ervaren implementatie partners voor uw specifieke branche of bedrijfstype?
 • Gebruiksvriendelijkheid: is het PIM Systeem eenvoudig in gebruik zodat uw medewerkers er met plezier mee werken?

PIM CATEGORIEËN

Welk categorie PIM-oplossing past het beste bij uw bedrijf, branche en businesscase?

Basis PIM:

 • Kleinere organisaties die een simpele oplossing zoeken om meer product content te kunnen publiceren dan vanuit een ERP-systeem mogelijk is

 • Voor het verrijken van product content en het kunnen aansturen van digitale kanalen als een Webshop of Dealerportaal.

Standaard PIM:

 • Middelgrote organisaties die niet de middelen kunnen / willen inzetten om een uitgebreid systeem aan te schaffen maar wel efficiënt productdata beheer nodig hebben

 • Vooral inzetbaar voor efficiënte content productie en content distributie.

Small Enterprise PIM:

 • Stelt PIM centraal in het stroomlijnen van processen

 • Zowel marketing als (online) sales werken in de systemen

 • Naast content productie ook vaak ingezet als “content hub” om product feeds te leveren aan resellers en platforms als Bol, Amazon, Ebay, Google Shopping etc.

Large Enterprise PIM:

 • PIM/DAM-Systeem als onderdeel van een complexe en internationale IT Architectuur

 • Marketing en (online) sales werken vaak in andere systemen

 • Het hart van alle digitale kanalen, content voor websites, apps, POS-systemen, Print/Folder oplossingen, MDM / PLM-systemen etc.

Benieuwd hoe wij uw Ecommerce project succesvol kunnen maken?

Binnen 10 minuten heeft u een helder beeld.

Ga naar boven