PIM SYSTEEM VERSCHILLEN

PIM systeem verschillen

Wereldwijd zijn zo’n 80 verschillende PIM Systemen verkrijgbaar. Hierboven ziet u de 20 meest in het oog springende. Het grote aantal geeft aan hoeveel individuele wensen er zijn voor deze “middleware” oplossing. Ecommerce Result is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in PIM Systemen. Wij houden continue de ontwikkelingen van alle bestaande PIM Systemen in de gaten en kijken ook scherp naar nieuwe oplossingen. Wij hebben inmiddels ruim 300 implementaties begeleid of geanalyseerd. Hieruit kunnen wij gedegen conclusies trekken m.b.t. de PIM Systeem verschillen in kwaliteit, de implementatie partijen en de leveranciers. Daarnaast kennen wij van alle oplossingen hun licentie structuur, prijzen en operationele kosten.

Wanneer u wilt gaan investeren in een (nieuw) PIM systeem, dan is het verstandig het vooronderzoek en de selectie samen met ons te doen. Door onze kennis, helpen wij u niet alleen met de selectie en inrichting van een PIM systeem, maar adviseren wij u ook m.b.t. alle nieuwe kansen die er ontstaan als u een “future proof” PIM systeem gaat gebruiken. Met een PIM systeem kan meer dan alleen maar simpel product content onderhouden.

HOEZO VERSCHILLEN?

Welke verschillen in PIM Systemen zijn er en wat is belangrijk voor mijn bedrijf?

Doordat PIM Systemen hét antwoord zijn op efficiënt Product Informatie Management, is er internationaal een wildgroei ontstaan van PIM Systemen. Naast ERP systemen, zijn PIM Systemen het belangrijkste onderdeel geworden van een Omni-Channel Ecommerce IT Architectuur. Deze "middleware" oplossing is hét hart geworden van menig (online)sales, productmanagement en marketing afdeling. Maar door de veelheid van toepassingen, is het lastig om een PIM Systeem te vinden die exact matcht met de verwachtingen van de organisatie. De PIM Systeem verschillen zijn talloos.

Er zijn grofweg drie hoofdgroepen van PIM Systemen:

 • PIM-only Systemen: uitsluitend voor beheer en verrijking van product informatie
 • PIM Marketing Systemen: naast basisfuncties biedt dit soort systemen extra mogelijkheden als DAM ( Digital Asset Management ), geautomatiseerde marketing processen zoals folder opmaak in huisstijl templates, SEO data, reviews etc.
 • PIM Commerce Systemen: naast basis- en marketing functies, bieden dit soort systemen geïntegreerde oplossingen voor B2B portals, webshops, landings- en actie pagina's, promotie management, markplaats feed koppelingen, CRM oplossingen etc.

Meer verschillen

PIM systeem verschillen

Naast de verschillende soorten systemen, zijn er per soort ook nog eens veel verschillen op diverse vlakken. Wij kijken tijdens een PIM Systeem analyse naar de behoeften van vandaag, maar ook naar de groei van uw bedrijf in de komende jaren. Zaken die dan o.a. belangrijk zijn:

 • Schaalbaarheid: kan het PIM systeem meegroeien met mijn bedrijf zodat ik niet over een paar jaar opnieuw moet investeren?
 • Investering en TCO (total cost of ownership): Zijn de operationele kosten van het PIM Systeem niet te hoog en kan ik middels verhoogde productiviteit en efficiëntie de investering snel terugverdienen?
 • Doorontwikkeling: biedt de leverancier de mogelijkheid om specifieke wensen op de "ontwikkel roadmap" te plaatsen?
 • Technische implementatie: heeft de leverancier ervaren implementatie partners voor uw specifieke branche of bedrijfstype?
 • Gebruiksvriendelijkheid: is het PIM Systeem geschikt voor alle "soorten" medewerkers?

PIM CATEGORIEËN

Welk categorie PIM-oplossing past het beste bij uw bedrijf, branche en businesscase?

High-End Enterprise PIM:

 • PIM/DAM-Systeem als onderdeel van een complexe en internationale IT Architectuur.
 • Marketing en (online) sales werken vaak in andere systemen
 • Het hart van alle digitale kanalen, content gepubliceerd voor websites, apps, POS-systemen, Print/Folder oplossingen, PLM-systemen etc.

Standaard Enterprise PIM:

 • Middelgrote organisaties die niet de middelen kunnen / willen inzetten om een uitgebreid systeem aan te schaffen maar wel efficiënt productdata beheer nodig hebben
 • Vooral inzetbaar voor efficiënte content productie en content distributie.

Mid-End Enterprise PIM:

 • Stelt PIM centraal in het stroomlijnen van processen
 • Zowel marketing als (online) sales werken in de systemen
 • Naast content productie ook vaak ingezet als “content hub” om product feeds te leveren aan resellers en platforms als Bol.com, Amazon, Ebay, Carrefour, Google Shopping, etc

Basis PIM:

 • Kleinere organisaties die een simpele oplossing zoeken om meer product content te kunnen publiceren dan vanuit een ERP-systeem mogelijk is.
 • Voor het verrijken van product content en het kunnen aansturen van digitale kanalen als een Webshop of Dealerportaal.

Wilt u zekerheid over de juiste keuze van een PIM oplossing voor uw bedrijf?

RECENTE BLOGPOSTS