Online Marktplaatsen2022-05-31T12:39:57+01:00

Hoe haal ik maximaal rendement uit online marktplaatsen?

Groothandel, retailer of fabrikant, Ecommerce Result geeft je business een boost.
Van strategie tot oplossing – verhoog je omzet via online marktplaatsen.

Direct sparren met experts, zonder verplichtingen!

ONLINE MARKTPLAATSEN

Naast het exploiteren van je eigen webshop, wil je omzet genereren via aanvullende digitale verkoopkanalen. Met name online marktplaatsen hebben de potentie voor een extreme groei van het aantal bezoekers en verkopen. Er zijn veel online marktplaatsen, binnen en buiten Europa. De bekendste zijn AmazonAliBabaBol.comFruugoWish. En in toenemende mate stellen ze hun eigen webshop open voor derden. Bol.com, Wehkamp en Fonq gingen voor, maar ook kleinere nichespelers als Kleertjes.com geloven in het model van online marketplaces.

Door de komst van Amazon naar Nederland en België treden belangrijke verschuivingen op in het online landschap, dat eerst zo overzichtelijk was verdeeld tussen een paar grootmachten en een heleboel kleine spelers. Wat is hiervan de impact op jouw bedrijf? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor retailers, groothandels, fabrikanten en merken? Het aantal marketplaces dat nieuwe omzet- en groeikansen biedt neemt toe. De afbeelding van Twinkle Magazine biedt een goed overzicht van de huidige relevante spelers op de Europese markt.  Zaken doen met online marktplaatsen is niet alleen een kwestie van distributie strategie, maar ook van slimme systemen die je kosten minimaal houden en je verkoopvolomes en omzet verhogen.

VOOR RETAILERS

Kan ik als retailer verkopen op een online marktplaats en brengt me dat duurzame groei?

Het verkopen op online marktplaatsen biedt retailers grote kansen. Zelfstandig is het meestal ondoenlijk om zoveel bezoekers te krijgen in je eigen webshop. Als je veel publiek wilt bereiken, zijn online marktplaatsen vaak ideaal. Wel is het zo dat je over de omzet meestal een fikse vergoeding betaalt. En voor het ene product lenen online marktplaatsen zich beter dan voor het andere. Dat is een kwestie van propositie, positionering en de marge van het product. Exclusieve producten worden vaak niet aangeboden op marktplaatsen, omdat merkeigenaren dit verbieden of alleen zelf doen. Online marktplaatsen stellen vaak wel eisen aan de aanbieder, zoals beschikbaarheid van producten, leversnelheid en serviceniveau. De één is daar strenger in dan de ander, maar het dwingt in elk geval tot verbetering van de serviceverlening rond en kwaliteit van producten. Wil je veel bezoekers bereiken die niet alleen kijken maar ook kopen? Dan kan het verkopen via online marktplaatsen ook voor jouw bedrijf aantrekkelijk zijn.

VOOR GROOTHANDELS

Hoe zet ik als Groothandel online marktplaatsen zonder mijn bestaande verkoopkanalen te schaden?

Groothandels hebben vaak een lange historie en werken nog veel via traditionele, vaste afzetkanalen. Maar ook voor groothandels is de wereld door internet en giganten als Amazon en AliBaba sterk veranderd. Door de transparantie en prijsdruk vragen steeds meer resellers zich af of ze niet zelf de rol van groothandel kunnen vervullen. Door internet zijn ook fabrikanten steeds beter toegankelijk. Met als gevolg dat de rol van groothandels in de distributieketen afneemt of zelfs verdwijnt. De groothandel in zijn traditionele functie van doorgeefluik heeft vroeg of laat geen bestaansrecht meer. Daarom herzien steeds meer groothandels hun distributiestrategie. In toenemende mate verkopen ze rechtstreeks via online kanalen aan eindgebruikers. Daarbij zijn marketplaces de meest gebruikte kanalen. Uiteraard dient dit zorgvuldig te gebeuren om geen problemen te krijgen met bestaande resellers. Soms ontstaan er kanaalconflicten, maar die zijn vaak op te lossen. Voor elke groothandel liggen er kansen om wereldwijd te verkopen. Met een goede distributiestrategie, een IT- platform en aanpassingen in de organisatie ben je klaar voor nieuwe groothandelsrollen.

MARKETPLACES VOOR FABRIKANTEN EN MERKEN

Veel fabrikanten van (A-) merken voeren al jaren strijd met hun afzetkanalen om de gunst van de consument. In het FMCG-kanaal (Fast Moving Consumer Goods) domineren de grote supermarktconcerns. Ze dwingen fabrikanten om hun assortiment aan te passen naar de winstdoelstellingen van de retailers. Dit is geen goede ontwikkeling in het kader van innovatie en productontwikkeling. Naast de eerder genoemde marktplaatsen, zijn er ook diverse initiatieven in de FMCG-markt op dat vlak, zoals Shobr, INS en Ocado. Dit zijn platforms voor FMCG-fabrikanten om hun volledige productassortiment te tonen en te verkopen. Dergelijke initiatieven nemen voor vrijwel elke branche toe. Wil je ook meer exposure van je volledige product range? En wil je kunnen sturen op customer data? Dan kan het verkopen via marketplaces een welkome strategische stap zijn.

HOE VERKOOP IK OP MARKTPLAATSEN?

Online marketplaces als Amazon stellen hoge eisen aan je dienstverlening richting hun klanten. Dat betekent dat je systemen continu up-to-date moeten zijn. Ecommerce Result kent alle marktplaatsen, mogelijkheden, processen en systemen en biedt allround ondersteuning in elke fase van het proces. Eerst maken we helder wat verkoop via online marktplaatsen betekent voor je merk en organisatie. Daarna zorgen we voor de juiste ‘verbinding’ door middel van het best passende marktplaatssysteem, afgestemd op de online marktplaatsen van je keuze. Bij mogelijke kanaalconflicten met resellers adviseren we over oplossingen die resulteren in een win-winsituatie. Met de juiste begeleiding ligt de wereld aan je voeten.

ONAFHANKELIJK ECOMMERCE IT ADVIES

Een Ecommerce platform kiezen lijkt eenvoudig. Even Googelen, de leveranciers van de eerste twee pagina’s benaderen en om hun demo vragen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel platform keuzes later toch niet zo goed uitpakken. Te veel betalen, te weinig functionaliteiten, geen ontwikkel vrijheid, te complex of niet de juiste integratiemogelijkheden met andere systemen. Om nog maar niet te spreken over implementatiepartners……

Neem geen risico! Wij kennen vrijwel alle Ecommerce oplossingen met hun voor- en nadelen. Bepaal zelf welk type ondersteuning gewenst is: van een duwtje in de goede richting tot volledige ontzorging en begeleiding. We garanderen een transparant en leverancier-onafhankelijk advies. Onze kosten verdienen we altijd voor je terug.

ecommerce result

Herken je dit?

  • Je mist het totale plaatje van mogelijke verbeteringen in je Ecommerce- & Marketing sytemen

  • Je hebt onvoldoende mensen of kennis beschikbaar in je eigen organisatie

  • Software leveranciers willen graag verkopen, maar wie geloof je?

  • Je zoekt advies en mensen die je écht kunt vertrouwen

  • Je ROI op marketing campagnes daalt

Bel of mail voor eerlijk advies

Contactformulier NL
Captcha

8 voor- en nadelen van ChatGPT voor de productie van e-commerce content

.|Categorieën: B2B, B2C, Business Intelligence, Conversie Optimalisatie, Customer journey, Ecommerce, IT, Kunstmatige intelligentie, Marketing, Marketing Automation, Online Marketing, Personalisation, PIM Product Information Management, Retail, Social Commerce, Strategie|Tags: , , , , , |

Al tientallen jaren wordt er over AI gesproken als [...]

Ga naar boven