Whitepaper re-platforming
Lees onze Ecom re-platforming
whitepaper omdat…..
- Je onafhankelijke informatie over Ecommerce re-platforming zoekt
- Je wilt onderzoeken of je wel écht een nieuw Ecommerce platform nodig hebt
- Je alle mooie verhalen van Ecommerce Platform- en Webshop leveranciers wilt toetsen
- je advies en hulp zoekt om een juiste keuze te maken
- Je geen fouten wilt maken of teveel geld uit wilt geven
Waarom re-platforming en hoe pak je het aan?
Deze white paper vertelt je wat re-platforming in Ecommerce behelst, waarom het belangrijk en in een aantal gevallen zelfs onafwendbaar is, en hoe je naar een succesvolle operatie toe werkt. Re-platforming is een uitdagend project dat je e-business diep raakt. In al zijn geledingen. In de bedrijfsprocessen, het omzetpotentieel én in wijze waarop je klanten je merk beleven. Het is ingrijpend en het vergt een serieuze investering in geld, inspanningen en doorzettingsvermogen. Dat gezegd hebbende, voegen we dit eraan toe: re-platforming biedt de kans om écht te vernieuwen, om efficiencyslagen te maken. Je opent de weg naar verdere groei en legt de basis voor een future proof Ecommerce infrastructuur en duurzame successen.
Inhoud van deze paper:
1. Re-platforming – een logische stap in de Ecommerce evolutie
– Laat techniek groei niet in de weg zitten
– Migreren? Focus op voordelen
2. Waarom re-platforming en wanneer?
– Urgente argumenten voor re-platforming
– Niet urgente, maar wel relevante argumenten
– Outsourcing = meer focus op marketing en sales
3. Weet wat je wilt
4. Aanbod analyse en leveranciers keuze
– Standaard, Open Source, SaaS, Headless of Composable
– ‘Best-of-breed’-oplossingen
– Focus op relevante en toekomstbestendige functionaliteiten
– In één keer goed
5. Advies en ondersteuning bij re-platforming
– Het moet passen
– Onafhankelijk advies
1. Re-platforming is logische stap in de Ecom evolutie
Ecommerce zette een revolutie in de wereld van retail en wholesale in gang, maar bevindt zich nu in een permanente staat van snelle evolutie. Online technologieën veranderen met de snelheid van het licht. Als Ecommerce ondernemer móet je mee in de belangrijkste veranderingen, of je wilt of niet.
Dat is een geweldige uitdaging. Hoe onderscheid je de hypes van de trends, hoe blijf je op de hoogte van relevante updates? Hoe complexer je site, shop, of applicatie is, hoe groter de opgave. Iedere site die zich richt op Ecommerce, groothandel, merk of retail, is per definitie complex. Gezien de concurrentie, kun je er niet omheen om te analyseren of het platform waarop je draait nog steeds doet wat je voor ogen hebt. Immers, sinds je begon is er veel veranderd. Met de snelheid van het licht.
De hamvraag is: voldoet mijn huidige platform qua efficiency, functionaliteit, connectiviteit, security en customer experience aan de huidige hoge Ecommerce standaarden? Zeven van de tien bedrijven zijn niet up to date! Laat techniek groei niet in de weg zitten. De kans is groot dat je tot de conclusie komt dat het anders moet. Dat je huidige platform nieuwe functies niet of slechts met moeite aankan. Dat is niet vreemd, want in de pioniersjaren waren er alleen standaard platforms op de markt, die in de basisfuncties voorzagen. Daardoor bestaat de kans dat de techniek succes en groei in de weg begint te zitten.
Migreren? Focus op de voordelen
Vaak jaagt alleen al de gedachte aan veranderen van platform schrik aan. Want re-platforming –migreren naar een specifiek Ecommerce platform dat wél aan de eisen voldoet en futureproof is – raakt alles en iedereen in je organisatie. De impact van re-platforming mag niet worden onderschat. Je moet routines loslaten, en ervoor zorgen dat iedereen in je organisatie zich achter de doelstellingen schaart. Echter, met de juiste aanpak is re-platforming goed uitvoerbaar.
2. Waarom re-platforming en wanneer?
De redenen om je webshop te migreren naar een nieuw, op maat samengesteld platform, kunnen divers zijn. De overkoepelende reden is dat je bestaande infrastructuur verouderd is en niet biedt wat je zou willen dat hij biedt. Daarnaast is het outsourcen van de techniek en bijbehorende kostbare IT-support een belangrijke reden. Dat zegt nog niets over het momentum. Laten we daarom een onderscheid maken tussen ‘urgente’ en ‘relevante’ redenen.
Urgente argumenten voor re-platforming:
Wil je mee met de concurrentie, dan heb je een up-to-date, platform nodig. Bij bepaalde signalen moet je niet eens meer aarzelen, hoe ingrijpend migreren ook lijkt.
Actie is geboden als:
– de techniek je te vaak en te onverwachts in de steek laat;
– de omzet van je webshop niet meer groeit of zelfs daalt;
– je de security en privacy protocollen niet snel en goed genoeg onder controle krijgt en het risico loopt dat je niet voor de volle honderd procent aan de AVG wetgeving voldoet;
– de kosten voor onderhoud en beheer blijven stijgen;
– je site een te lange laadtijd kent en klantrespons-functies te traag zijn;
– niet helder is of je huidige platform op termijn genoeg support krijgt in de vorm van onder meer adequate updates.
Andere niet urgente, maar wel relevante argumenten:
Bij een of meer van de bovenstaande punten is uitstel eigenlijk onverantwoord. Er zijn ook ‘zachtere’ argumenten. Deze hebben vooral te maken met ondernemerschap, ambitie, vooruit kijken, concurrentiekracht vergroten en meer omzet genereren.
– Je bent uit je jas gegroeid
Je e-business draait boven verwachting goed en je bent sneller gegroeid dan je voor mogelijk hield. In feite ben je uit je jas gegroeid en piept en kraakt je infrastructuur. Een positieve reden om je te oriënteren op een overstap, zodat je verder kunt groeien. Bijvoorbeeld internationaal.
– Nieuwe functionaliteiten
Ecommerce is de kinderschoenen ontgroeid. Om efficiënt, betrouwbaar, professioneel en klantgericht zaken te doen, heb je veel meer functionaliteiten nodig dan in de beginjaren. Denk aan zoek- en selectie-opties, aan algemene en klantspecifieke productaanbevelingen, aan gepersonaliseerde content, enzovoorts. Als het gat tussen de features die jij biedt en die je concurrenten bieden te groot is, verlies je snel terrein. Re-platforming dicht dat gat en maakt je e-business future proof.
– Relatieproblemen
Je leverancier/IT-dienstverlener en je e-business lijken uit elkaar te groeien. Doelen en oplossingen matchen steeds slechter, facturen zijn niet transparant, men probeert je een bepaalde richting in te duwen. Re-platforming biedt je de mogelijkheid om vanuit je huidige inzichten een nieuwe, duurzame leveranciersrelatie aan te gaan.
– Integratie / omnichannel strategie
Voldoet je bestaande platform aan de technische eisen die horen bij een omnichannel strategie? Kun je snel de gewenste en vereiste koppelingen maken en is integratie met de techniek van partner- platforms (leveranciers, resellers, enzovoorts) mogelijk? Bij de geringste twijfel past maar één antwoord: re-platforming.
– Schone lei
Sinds je begonnen bent, heb je je webwinkel naar alle waarschijnlijkheid al menigmaal aangepast en opgepimpt. Er komt een moment dat de rek eruit is en je moet vaststellen dat al die veranderingen en toevoegingen de look and feel en het gebruiksgemak van je site niet ten goede kwamen. Hoe geweldig kan het zijn om helemaal met een schone lei te beginnen? Niet langer ‘verbouwen’ en ‘aanbouwen’, maar volledig nieuw bouwen, met voldoende ruimte om uit te bouwen. In een omgeving die de customer journey maximaal faciliteert en jou in staat stelt om te focussen op marketing en sales in plaats van techniek.
Outsourcing = meer focus op marketing en sales:
Re-platforming is de gelegenheid bij uitstek om de stap te zetten van ‘inhouse’ IT-development en – support naar ‘IT buiten de deur’. Door het management en onderhoud van je platform aan een professionele partij uit te besteden, verminder je de druk op de interne organisatie, bespaar je op termijn aanzienlijk op de kosten en blijf je flexibel en agile. De beveiliging is beter geregeld dan je ooit zelf kunt, updates worden automatisch uitgevoerd, je kunt bestaande functionaliteiten op elk gewenst moment uitbreiden en nieuwe toevoegen. Outsourcing van de operationele, infrastructurele processen resulteert in meer focus op marketing en sales.
3. Weet wat je wilt
Oké, je bent overtuigd. Je gaat de stap zetten. Maar hoe begin je? Jij kent de business en de sterke en zwakke punten van het bestaande infrastructuur het best. Breng dat in kaart. Een nieuw platform kiezen, met de nieuwe leverancier/host/dienstverlener/partner (vul maar in) die daar onlosmakelijk mee verbonden is, heeft veel voeten in de aarde. Laat je niets aanpraten. Jij weet wat je wilt. Vertaal dat naar harde eisen die je stelt aan je nieuwe platform en partner.
– Analyseer de sterke en zwakke punten van je huidige infrastructuur en van de kosten die er direct maar vooral ook indirect mee samenhangen.
– Maak een gedetailleerd eisenpakket, waarin helder staat omschreven wat je minimaal verlangt (MVP) van je nieuwe Ecommerce platform. Overtuig je ervan dat je nieuwe leverancier / vendor werkt met de laatste technologie en dat er een continue roadmap van doorontwikkeling is.
– Maak helder welke functionaliteiten een “must”, “should have” of “nice” status hebben. Zorg voor goed uitgeschreven “user stories” om duidelijk vast te leggen hoe functionaliteiten moet werken. En leg vast welke functionaliteiten binnen de “as-is” fase vallen en welke additioneel opgeleverd gaan worden. Hiermee kun je goed faseren in de oplevering, want niemand wil een nieuwe webshop met minder functionaliteiten dan de oude versie zien.
– Kijk scherp naar je interne processen. Vraag je niet bij voorbaat af welk platform daar optimaal op aansluit, maar kies het platform dat voor honderd procent aansluit op jouw ondernemersvisie en ambities en pas daar, indien nodig, de processen op aan. Meestal leidt dat tot interessante efficiencyslagen en kostenbesparingen.
– Ga voor de lange termijn. Met andere woorden: zorg voor een schaalbare oplossing met zekerheden voor doorontwikkeling, updates, connectiviteit, internationalisering, service en support.
4. Aanbodanalyse en leverancierskeuze
Ecommerce platforms hebben zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Het aanbod is breed, van snel en eenvoudig toepasbare Open Source oplossingen, zoals Adobe/Magento, tot flexibele/modulaire SaaS-based platforms, zoals Shopify, Big Commerce en Salesforce, die je op maat laat samenstellen en kan inrichten. Je platform keus bepaalt in grote mate straks de klasse van je webshop en de kwaliteit van de customer experience.
Open Source of SaaS:
Het voordeel van open source-platforms is dat de software vaak gratis te downloaden is. Het nadeel is dat je geen zeggenschap hebt over de door ontwikkeling en stabiliteit. Ondanks dat een ingehuurde ontwikkelaar weet wat hij doet, je bent uiteindelijk niet zelf “in charge”. De inrichting van je webshop is gebonden aan bestaande kaders, je weet niet of en wanneer nieuwe features beschikbaar komen. Ook bestaan er geen zekerheden over updates en onderhoud in de toekomst. Je weet nooit wanneer je software niet meer ondersteund wordt door de community. Alle technische uitdagingen moet je zelf oplossen. Binnen de Ecommerce industrie winnen (OPEN) SaaS-oplossingen snel terrein. SaaS (Software-as-a-Service) is gebaseerd op softwarelicenties en levering via internet. Je werkt in een ‘gesloten’ cloudomgeving die via alle voorkomende webbrowsers toegankelijk is op basis van toegangsprotocollen.
Voordelen zijn onder meer:
– SaaS draait in een gespecialiseerde hosting omgeving (je hebt geen eigen servers nodig);
– je leverancier is verantwoordelijk voor de beveiliging, technische performance, onderhoud, updates en door ontwikkeling;
– je krijgt professionele ondersteuning bij de implementatie en opstart;
– je kunt je site vaak elke gewenste look en feel geven;
– je kunt kiezen voor een specifieke samenstelling van functionaliteiten en gemakkelijk uitbreiden
– je hebt vaak 24/7 ondersteuning.
– Er is geen capaciteitslimiet.
‘Best of breed’-oplossingen:
Al naar gelang de technische en functionele eisen, kan gekozen worden voor bestaande platform systemen of zogeheten ‘best of breed’-oplossingen. Dat wil zeggen: het op maat samenvoegen van verschillende software/tools tot één customized Ecommerce platform. Om tot een perfecte BoB architectuur te komen zijn Headless en Composable oplossingen het meest geschikt.
Focus op relevante en toekomstbestendige functionaliteiten:
Het belangrijkste criterium bij het vergelijken en beoordelen van Ecommerce platforms – binnen je budgettaire grenzen, uiteraard – is: welke functionaliteiten zijn voor jouw e-business relevant. Belangrijk daarbij is: kijk wat vooruitlopende Ecommerce bedrijven doen en hoe jij het béter en slimmer kunt doen en baseer je op je strategie voor de langere termijn. Bekijk het aanbod op basis van elementaire vragen die je huidige en toekomstige succes bepalen.
– Welke features heb ik nodig voor een optimale ondersteuning van mijn omnichannel strategie?
– Welk platform biedt de beste opties voor een gepersonaliseerde, data based klantbenadering (dynamische content, klant- en prijsdifferentiaties, productaanbevelingen, enzovoorts)?
– Moet de nadruk liggen op B2C- of B2B-features of misschien wel beide?
– In hoeverre wil ik zelf technische front-end aanpassingen kunnen maken?
– Is mijn business grensoverschrijdend of heb ik plannen om te internationaliseren?
– Biedt het platform product information management (PIM)-tools?
– Hoe wil ik mijn bestel-, distributie- en betaalprocedures inrichten?
– Wil ik maatwerk dat op mijn business is toegespitst of kan ik toe met bestaande features?
– Hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid?
– Kan ik gebruikmaken van toekomstige klant data systemen?
– Kan ik snel en gemakkelijk andere systemen koppelen, zoals PIM, ERP en CRM?
– Welke platforms en vendoren sluiten goed aan op mijn bedrijfscultuur?
– Kan ik op elk gewenst moment opschalen?
In één keer goed
Het antwoord op deze vragen is bepalend voor je eerste oriëntatie. Uiteraard kun je daar nog vele bedrijfsspecifieke vragen aan toevoegen. Denk aan aspecten als continuïteit, security, compliance, privacy, specifieke wensen op het gebied van marketing & sales, enzovoorts. De keuze van het ultieme platform en de leverancier is in alle opzichten maatwerk en een kwestie van inventariseren en afvinken. Kernboodschap: doe het in één keer goed.
5. Advies en ondersteuning bij re-platforming
Hoe kies je uiteindelijk je platform / leverancier? Ook hier geldt:
welke eisen stel je aan de performance van je site, de ondersteuning bij de implementatie en de service en support zodra je site operationeel is? Wat voor tijdlijn staat je voor ogen? Hoe organiseer je de overstap zonder ook maar een moment ‘uit de lucht’ te zijn?
Minstens zo belangrijk: het moet passen. Je verbindt je Ecommerce ondernemerschap en ambities voor lange tijd aan één systeem en partij, dus het moet passen. Er moet een click zijn tussen de culturen en (IT-)experts, er moet vertrouwen zijn, de connectiviteit met andere onderdelen van je ITinfrastructuur moet maximaal zijn. Om terug te komen op het voorwoord waar deze paper mee begon: re-platforming is een stap die je organisatie en bedrijfsvoering diep raakt. Het is gecompliceerd, kostbaar en tijdrovend. De impact op je business en de klantbeleving is enorm. Leveranciers die beweren dat de klus zo geklaard is, kun je
maar beter meteen uitsluiten. Geloof geen (te) mooie verhalen!
Onafhankelijk advies
Als onafhankelijk adviseur biedt Ecommerce Result expertise en concrete ondersteuning bij zeer uiteenlopende Re-platforming projecten. Wij kennen de markt en de aanbieders, de systemen en hun functionaliteiten en prestaties, en de actuele uitdagingen van Ecommerce. Op basis van meer dan twintig jaar ervaring laten we je zien wat voor jou wel en niet werkt. We wijzen je de weg in het woud van Ecommerce platforms.
We bieden ondersteuning bij onder meer:
– het opstellen van een wensen- en eisenprogramma op basis van jouw bestaande business en toekomststrategie;
– in kaart brengen van bestaande processen en verbeteropties;
– het analyseren van het aanbod dat aansluit op jouw strategie en het maken van een preselectie;
– samenstellen van customized ‘best-of-breed’-oplossingen;
– voorwaarden- en contractonderhandeling met leveranciers;
– realiseren van een plan van aanpak en efficiënte projectorganisatie;
– regie- en klankbord functie bij implementatie.
Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan zetten we de mogelijkheden en kosten van een re-platforming-advies- en/of management traject graag voor je op een rij, afgestemd op jouw bedrijf. We hebben elders op onze Ecommerce pagina’s een overzicht staan welke dingen we doen. We laten je zien dat een onafhankelijk advies zich altijd terugbetaalt!