Data Management Platform DMP2021-12-02T12:00:03+01:00

Creëer in uw online marketing kanalen meer “engagement” tegen lagere kosten met DMP

Een DMP Data Management Platform kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Wij helpen u met advies, specificaties en selectie om dure fouten te voorkomen

We sparren graag met u over uw uitdaging.

WAT IS EEN DATA MANAGEMENT PLATFORM?

In de begindagen van Ecommerce, was het krijgen van bezoekers op de website relatief eenvoudig. Je zette voldoende informatie en/of producten online en de indexatie van de zoekmachine deed de rest. Met weinig concurrentie was dit een prima model. Maar al snel nam de concurrentie toe en daalde de conversie op bezoek. Daarom was het nodig om steeds meer verkeer “te kopen” via allerlei online marketing kanalen zoals Email, Adwords, Affiliate Marketing, Display Advertising, Social Media etc. Maar door die enorme hoeveelheid verschillende kanalen, werd het steeds lastiger om vast te stellen welk kanaal in welke fase van de “Customer Journey” had bijgedragen aan de uiteindelijke conversie. Gelukkig is daar nu een oplossing voor: Het Data Management Platform DMP. Een DMP systeem geeft de online marketeer een stuk gereedschap om efficiënt online marketing campagnes te managen op diverse kanalen en anonieme profielen op te bouwen in aanloop naar een conversie. Ook hebben sommige DMP systemen “attributie” tools ingebouwd om te kunnen herleiden welke bronnen allemaal betrokken zijn en welke effectief hebben bijgedragen. Zodra een anoniem profiel overgaat tot een aankoop, dan kan het profiel verrijkt worden met klantspecifieke data zodat een 360 graden klantbeeld gebouwd kan worden. Om deze data te kunnen bundelen is een Customer Data Platform of CDP systeem noodzakelijk.

DEFINITIE

Wat is nu precies een DMP?

Een DMP of Data Management Platform is simpelweg software die d.m.v. cookies analyseert hoe een potentiële koper / bezoeker sites of andere online applicaties gebruikt. Daarnaast legt hij vast hoe deze bezoeker zich beweegt over verschillende online platformen en wanneer, hoe vaak en hoe lang hij terugkomt. Ook levert een DMP informatie waarmee je kunt zien hoe die bezoekers omgaan met de advertentie die je plaatst op andere sites. Een DMP levert anonieme data op van gebruikers, die in te delen zijn in segmenten. Het geeft een goed beeld van je publiek, is goed te analyseren en integreert met vrijwel alle bestaande ad-servers.

GEBRUIK

Hoe kan ik een DMP inzetten om mijn Customer Engagement te verbeteren en mijn marketing kosten te verlagen?

In een Data Management Platform wordt dus primair informatie opgeslagen die betrekking heeft op het gedrag van potentiële klanten. De belangrijkste data is het gedrag van gebruikers in relatie tot social media, affliate marketing, SEO, SEA, display advertising en email. Daarnaast kan klikgedrag op de eigen website(s) worden vastgelegd. Ook kan informatie van derde partijen worden ingekocht om de eigen consumenten profielen verder te verrijken. Hoe completer een profiel is, hoe gerichter de marketeer zijn boodschappen kan sturen waardoor de boodschap relevanter wordt en de conversie omhoog gaat. Een Data Management Platform of DMP is dus voor een marketeer een instrument om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep te leveren.

VOORDELEN VAN EEN DATA MANAGEMENT PLATFORM

De voordelen van een Data Management Platform zijn groot. Allereerst bespaar je simpelweg fors op je marketing uitgaven doordat je bezoeker of klant veel gerichter wordt benaderd met een commercieel aanbod waardoor de zogenaamde “waste” aanmerkelijk afneemt. Er hoeven dus minder marketing kanalen voor die ene bezoeker te worden ingezet om hem tot aankoop te laten overgaan. Het tweede grote voordeel is dat je klanten relevantere boodschappen ontvangen waardoor zij niet meer het gevoel hebben “gespamd” te worden. Dit zorgt voor een beter imago en uiteindelijk een hogere klanttevredenheid wat weer leidt tot herhaalaankopen en hogere bestedingen. Een Data Management Platform verbetert dus de dialoog in de Customer Journey en vergroot daarmee het rendement op de verschillende (online) marketing kanalen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Benieuwd hoe wij uw Ecommerce project succesvol kunnen maken?

Binnen 10 minuten heeft u een helder beeld.

Ga naar boven