Data Management Platform DMP2022-12-31T15:51:03+01:00

Minder kosten, meer engagement – ontdek de kracht van DMP.

Een Data Management Platform kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Voorkom dure fouten. We helpen je verder met advies, specificaties en selectie-support.

Direct sparren met experts, zonder verplichtingen!

Vrijblijvend tips & tricks ontvangen!

WAT IS EEN DATA MANAGEMENT PLATFORM?

Een Data Management Platform, ook wel CDP genoemd, is binnen je omnichannelstrategie onmisbaar voor het creëren en beheren van marketingcampagnes die je via de verschillende kanalen inzet. In de beginfase van Ecommerce was het aantrekken van bezoekers relatief eenvoudig. Je zette voldoende informatie en/of producten online en de indexatie van de zoekmachine deed de rest. Met weinig concurrentie was dit een prima model. Maar al snel nam de concurrentie toe en daalde de conversie op bezoek. Daarom was het nodig om steeds meer verkeer ‘te kopen’, via allerlei online marketing kanalen, zoals onder meer Email, Adwords, Affiliate Marketing, Display Advertising en Social Media. Maar door die enorme hoeveelheid verschillende kanalen werd het steeds lastiger om vast te stellen welk kanaal in welke fase van de customer journey had bijgedragen aan de uiteindelijke conversie. Daar bestaat nu een oplossing voor: het Data Management Platform of DMP. Een DMP systeem geeft online marketeers een stuk gereedschap om efficiënt online marketing campagnes te managen op diverse kanalen en anonieme profielen op te bouwen in aanloop naar een conversie. Ook hebben sommige DMP systemen attributie-tools ingebouwd om te kunnen herleiden welke bronnen allemaal betrokken zijn en welke effectief hebben bijgedragen. Zodra een anoniem profiel overgaat tot een aankoop, kun je het profiel verrijken met klantspecifieke data. Daarmee bouw je een 360 graden klantbeeld op. Om deze data te kunnen bundelen is een Customer Data Platform of CDP systeem noodzakelijk.

DEFINITIE

Wat is nu precies een DMP?

Een DMP of Data Management Platform is simpelweg software die met behulp van cookies analyseert hoe een potentiële koper/bezoeker sites of andere online applicaties gebruikt. Daarnaast legt het DMP vast hoe deze bezoeker zich beweegt over verschillende online platformen en wanneer, hoe vaak en hoe lang hij terugkomt. Ook levert een Data Management Platform informatie die laat zien hoe bezoekers omgaan met advertenties die je plaatst op andere sites. Een DMP levert anonieme data op van gebruikers, die in te delen zijn in segmenten. Hiermee krijg je een goed beeld van je doelgroep en kun je de effectiviteit van campagnes goed analyseren. Een Data Management Platform laat zich met vrijwel alle bestaande ad-servers integreren.

GEBRUIK

Hoe zet ik een DMP in voor meer customer engagement bij lagere marketingkosten?

In een Data Management Platform sla je primair informatie op die betrekking heeft op het gedrag van potentiële klanten. De belangrijkste data zijn het gedrag van gebruikers in relatie tot social media, affliate marketing, SEO, SEA, display advertising en email. Daarnaast kan klikgedrag op de eigen website(s) worden vastgelegd. Ook kan informatie van derde partijen worden ingekocht om de eigen consumentenprofielen verder te verrijken. Hoe completer een profiel is, hoe gerichter de marketeer zijn boodschappen kan inrichten en verzenden. Dat maakt de boodschap relevanter en de conversie hoger. Een Data Management Platform of DMP is dus voor iedere marketeer een krachtig instrument om met de juiste boodschap op het juiste moment en aan de juiste doelgroep meer engagement en klantwaarde te creëren.

VOORDELEN VAN EEN DATA MANAGEMENT PLATFORM

De voordelen van een Data Management Platform zijn groot. Allereerst bespaar je simpelweg fors op je marketinguitgaven doordat je bezoekers en klanten veel gerichter benadert met een commercieel aanbod. Hierdoor neemt de zogeheten waste aanzienlijk af. Je hebt per bezoeker minder marketingkanalen nodig om interesse en conversie te bewerkstelligen. Het tweede grote voordeel is dat je klanten relevantere boodschappen ontvangen waardoor zij niet meer het gevoel hebben ‘gespamd’ te worden. Dit zorgt voor een beter imago en uiteindelijk een hogere klanttevredenheid. En dat resulteert weer in herhaalaankopen en hogere bestedingen. Een Data Management Platform verbetert de dialoog in de customer journey en vergroot daarmee het rendement op de verschillende (online) marketingkanalen.

ecommerce result

Herken je dit?

  • Je mist het totale plaatje van mogelijke verbeteringen in je Ecommerce- & Marketing sytemen

  • Je hebt onvoldoende mensen of kennis beschikbaar in je eigen organisatie

  • Software leveranciers willen graag verkopen, maar wie geloof je?

  • Je zoekt advies en mensen die je écht kunt vertrouwen

  • Je ROI op marketing campagnes daalt

Bel of mail voor eerlijk advies

Contactformulier NL
Captcha

Ga naar boven