Webshop Personalisatie2021-10-20T16:24:46+01:00

Verhoog uw Ecommerce omzet en winst door toepassing van Webshop Personalisatie

Online Personalisatie software kiezen is als bergbeklimmen zonder gids….
Wij helpen u met advies, specificaties en selectie om dure fouten te voorkomen

We sparren graag met u over uw uitdaging.

WEBSHOP PERSONALISATIE

Webshop Personalisatie is een onmisbaar onderdeel van moderne web winkels geworden. Er zijn verschillende soorten aanbevelingen die in verscheidene gebieden van de webwinkel worden geplaatst. “Klassieke” aanbevelingen verschijnen meestal op de productpagina’s, veelal voorzien van onderschriften als “Klanten die dit product kochten, kochten ook” of “U bent wellicht ook geïnteresseerd in.” Deze aanbevelingen komen doorgaans uit de webshop oplossing zelf en hebben doorgaans een lage conversie omdat ze minder relevant voor de bezoeker zijn.

“Geavanceerde aanbevelingen” zijn die, die afgestemd zijn op het gedrag van de gebruiker en zijn/haar eventuele aankoophistorie. Deze aanbevelingen worden gepresenteerd in bijvoorbeeld een aparte webwinkel sectie, “mijn winkel omgeving” of in de volgorde van getoonde producten op een listerpagina, vooringestelde filters. Inloggen en/of cookies maken dit mogelijk. Deze vorm van Personalisatie biedt de gebruiker geen algemene, maar gepersonaliseerde suggesties.  Naast aanbevolen producten, kunnen ook gepersonaliseerde banners en promoties getoond worden o.b.v. bijvoorbeeld een zoekterm die in Google is ingetikt. Niet alleen producten, maar ook categorieën, catalogi, auteurs (in boekhandels), enz., kunnen worden gepersonaliseerd. Als ultiem doel, streven Webshop Personalisatie oplossingen naar een totale personalisatie van de online winkel, die gepersonaliseerde navigatie, advertenties, prijzen, mails en andere berichten bevat.

Wanneer gebruik gemaakt wordt van Online Personalisatie, dan is koppeling met een klant data systeem of Customer Data Platform essentieel.

PERSONALISATION ENGINEERING

Webshop Personalisatie technologie is een levendig onderzoeksgebied. Honderden onderzoekers zijn onvermoeibaar bezig met het bedenken van nieuwe theorieën en methoden voor de ontwikkeling van verbeterde aanbevelingsalgoritmes. Het belangrijkste doel van Personalisatie is een stijging van de omzet van de webshop (of winst). Dus de uitdaging bestaat er uit producten aan te bevelen die voor de gebruiker relevant zijn en daadwerkelijk gaat bekijken en kopen, terwijl tegelijkertijd voorkomen moet worden dat down-selling gaat plaatsvinden door het aanbevelen van vervangende, goedkopere producten.

Veel webshops hebben inmiddels honderdduizenden, vaak zelfs miljoenen, verschillende producten in het assortiment. Uit deze gigantische hoeveelheid, willen we de meest geschikte en meest relevant aanbeveling aan de klant presenteren. Bovendien door het grote aantal speciale aanbiedingen, veranderingen in het assortiment en prijzen ontstaat de situatie dat goede aanbevelingen al verouderd zijn kort nadat ze zijn geleerd. Goede Personalisatie technologie moet dus in staat zijn om te acteren in een zeer dynamische omgeving. Hiermee hebben we belangrijkste uitdaging van Personalisatie technologie in zicht, het kunnen vertonen van adaptief gedrag.

VALKUILEN?

Wat zijn de zwakke punten van Webshop Personalisatie technologie?

Webshop Personalisatie technologie wordt vaak nog ten onrechte gezien als klassieke data mining. Veel data mining gerichte aanbieders richten zich bij gebrek aan het hebben van een eigen Recommendation Engine op clustering technieken. Dit reduceert het onderwerp van personalisatie tot een statistische analyse en modellering van het gedrag van gebruikers. Dit verdient een kritische blik omdat dit niet alle facetten van een zuivere gedragsanalyse dekt:

1. Het effect van de personalisatie is niet in beschouwing genomen: Als de gebruiker naar alle waarschijnlijk toch naar een specifiek product zou gaan kijken, wat is het nut van het aanbevelen dan? Is het niet logischer een product aan te bevelen dat het gedrag van de gebruiker verandert?

2. Personalisaties zijn zelfversterkend: Als alleen eerdere “beste” aanbevelingen worden weergegeven, dan bestaat het risico dat ze zichzelf versterken, zelfs als er betere alternatieven bestaan. Mogen er geen nieuwe aanbevelingen worden uitgeprobeerd?

3. Gebruikersgedrag verandert: Zelfs als het vorige gebruikersgedrag perfect gemodelleerd is, resteert de vraag wat er zal gebeuren als het gedrag van gebruikers plotseling verandert door aanbiedingen, veranderingen in assortiment, etc binnen de webshop. Zou het niet beter zijn als de Personalisatie technologie in staat zou zijn om voortdurend te leren en zich flexibel aan te passen aan het nieuwe gebruikersgedrag?

SAMENSPEL VAN DATA, ANALYSE EN ACTIE!

Door het verzamelen van klantdata en klantgedrag in bijvoorbeeld een Customer Data Platform of CDP, kunnen vrij eenvoudig klantprofielen gebouwd worden. Elke klant heeft vele kenmerken die hem of haar uniek maken. Klanten kunnen hierdoor één op één benaderd worden, maar kunnen ook bijvoorbeeld worden geclusterd in specifieke klantsegmenten ( audiences ) Met deze segmenten kunnen aparte campagnes opgezet worden zowel in Webshop Personalisatie als daarbuiten zoals op Social Media, Google Adds, email marketing etc. Data Driven marketing noemen we deze aanpak. Er zijn vele mogelijkheden en nog meer oplossingen. We helpen u graag!

Benieuwd hoe wij uw Ecommerce project succesvol kunnen maken?

Binnen 10 minuten heeft u een helder beeld.

Ga naar boven