In Ecommerce draait alles om de effectiviteit van je salesfunnel. Je weet wel: die denkbeeldige trechter, waarin potentiële kopers via verschillende stappen veranderen in kopers. In de Ecommerce-salesfunnel is het van groot belang dat elke stap van de Customer Journey klopt en aansluit op de wensen en emoties. Daarbij geef je de beoogde klant telkens het juiste duwtje in de goede richting. Het is de kunst om dat proces constant te volgen en te optimaliseren. EcommerceResult reikt daar kennis en tips voor aan.

Het commerciële spel begint bovenin de trechter, met het identificeren en interesseren van je doelgroep. Daar zet je tal van marketingmiddelen voor in: SEO, online advertising, blogs, vergelijkingssites, social media, andere verkoopkanalen als bol.com, Amazon en eBay. Hierbij is je missie duidelijk: potentiële kopers je Ecommerce-salesfunnel binnen loodsen.

Ga voor de ultieme klantreis

Je hebt beet zodra potentiële kopers je website bezoeken. Die is zo ingericht, dat de klantreis ( Customer Journey ) doelgericht verloopt. Ontwerp en content zijn op je doelgroep afgestemd, de navigatie is helder. De laadtijd van je site is optimaal, aanbiedingen en promoties sluiten aan op de individuele wensen en beleving van je bezoekers. Contact- en actie-opties zijn helder, de procedures zijn safe. Klinkt allemaal logisch, maar het loont de moeite om alle succesbepalende factoren geregeld onder de loep te nemen. Vraag je daarbij af in hoeverre nieuwe technologieën ondersteuning kunnen bieden om de klantreis te perfectioneren.

De Ecommerce-salesfunnel – 10 tips

Welke factoren verdienen daarbij maximale aandacht? Doe je voordeel met de volgende tips.

1. Breng het gedrag van je potentiële kopers nauwgezet in beeld

2. Biedt betrouwbare contactopties en vul deze aan met Whatsapp, Messenger of goede Chatbot technologie

3. Maak optimaal gebruik van reviews

4. Wees helder over betaal-, bezorg- en retour-procedures

5. Besef dat sales begint bij kwalitatieve en volledige productinformatie

6. Communiceer gesegmenteerd met je doelgroep via o.a. email en social media

7. Personaliseer je online én offline content, aanbiedingen en promoties

8. Geef in je Ecommerce-salesfunnel op het juiste moment en plaats de juiste “call 2 action ” impulsen

9. Blijf de klantreis analyseren en stem je activiteiten daarop af

10. Bied de groots mogelijke service en vraag om feedback

 

Slimme IT-tools optimaliseren de Ecommerce-salesfunnel

Bij veel van de hierboven genoemde tips is de inzet van slimme IT-tools cruciaal. Bij het in kaart brengen van koop- en zoekgedrag, bijvoorbeeld. Maar ook bij het optimaliseren van je productinformatie. Er zijn steeds meer oplossingen, maar de uitdaging is: welke tools passen bij mijn prioriteiten en hoe zet ik stappen die future-proof zijn?

Wees scherp op productinformatie – met PIM

Om twee ontwikkelingen in het Ecommerce-/IT-landschap kun je nu of op korte termijn nauwelijks nog heen. De eerste betreft het beheer en de distributie van productinformatie. Hier is een nog altijd groeiend aantal Product Information Managementsystemen (PIM) voor op de markt, die je in staat stellen je producten en diensten op een effectieve en consistente manier te presenteren op de diverse kanalen waarlangs je Ecommerce-activiteiten zich afspelen. Zeker bij omni-channel retail in winkels, webshops en Marketplaces, is een passend PIM-systeem essentieel. Goede en volledige productinformatie verbetert de kwaliteit van de Ecommerce-salesfunnel en verlaagt de kosten van productbeheer en het aantal retouren.

CDP kiezen wordt dé uitdaging van dit decennium

Een andere belangrijke ontwikkeling betreft het verzamelen, analyseren en bij voorkeur ook centraliseren van klantinformatie. Inzicht in het zoek- en koopgedrag van je potentiële klanten is de sleutel tot personalisatie, dé absolute musthave in Ecommerce. Op dit moment wordt klantinformatie nog dikwijls versnipperd ingewonnen en geanalyseerd. Alle kanalen, fysiek en online, leveren hun eigen puzzelstukjes op. Met het juiste Customer Data Platform (CDP) breng je die puzzelstukjes bij elkaar. Je koppelt het totaal aan klantkenmerken en –gedragingen aan zelflerende AI-tools die in het ultieme stadium van de Ecommerce-salesfunnel gepersonaliseerde content, productsuggesties en aankoopimpulsen genereren.

De geïntegreerde customer data worden permanent verrijkt en vormen een goudmijn om je klanten écht te leren kennen en in de Ecommerce-salesfunnel op maat te bedienen. Het is een volgende grote stap in Ecommerce. Ook hier geld dat er in korte tijd veel systemen op de markt zijn verschenen en dat het aantal blijft groeien. De keuze van een CDP-systeem dat in alle opzichten voldoet aan specifieke wensen en doelen, zou wel eens dé uitdaging van dit decennium kunnen worden.

Meer weten? Maak kennis met onze onafhankelijke Ecommerce- en Martech experts in Nederland of België. Leg nu het juiste contact.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers