Het benchmarkonderzoek ‘Thuiswinkel Markt Monitor’ geeft een concreet inzicht in de B2C markt voor Ecommerce in Nederland. Daaruit komt tegenwoordig ook interessante informatie naar voren over Mobile Ecommerce, zoals over het shoppen met de smartphone.

Shoppen met de smartphone

Het laatste onderzoek toont aan hoe mobiele toestellen een steeds belangrijker rol gaan spelen. Daaruit blijkt namelijk dat maar liefst een vijfde van de consumenten die online shoppen dat met de smartphone doet.

2,17 miljoen mensen in Nederland hebben in het derde kwartaal van 2016 minimaal één keer via de smartphone geshopt. Dit komt neer op 20% van de online shoppende consumenten in Nederland. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is dat een stijging van 6%. De toenemende populariteit van shoppen met de smartphone biedt kansen voor retailers.

Toename online bestedingen biedt kansen

Het consumentenvertrouwen stijgt. Dat is een reden dat de online bestedingen in de nabije toekomst nog verder gaan groeien. Het gemak van online shoppen wordt door steeds meer mensen ontdekt. Jongeren kiezen er massaal al veel vaker voor om via de smartphone online producten te kopen en diensten af te nemen.

Om mee te gaan in de race om de consumenten is het nodig om mee te gaan in de behoefte. Als een consument via een smartphone wat wil kopen, wil deze ook op zijn wenken bediend worden. Net als in een fysieke winkel. Dat betekent dat er een optimale snelheid geboden moet worden als er van een mobiele site gebruik wordt gemaakt. Dat kan onder meer door visuals te optimaliseren. Als er buitenlandse bezoekers komen dan biedt gebruik van een CDN netwerk uitkomst.

Inspelen op de behoefte van de klant

Een klant wil als deze online winkelt, snel door alle stappen heenlopen. In een fysieke winkel hebben klanten bijvoorbeeld er al een hekel aan om lang in een rij te moeten wachten. Bij online shoppen kan die ergernis zich op ander vlak voordoen. Bijvoorbeeld als alles te lang duurt, zoals het laden van producten of teruggaan naar het vorige product. Ook met betrekking tot betalen, wil de klant een efficiënte manier voorgeschoteld krijgen.

Betaalmethodes die geschikt zijn om via de smartphone de online aankoop af te rekenen, zijn dan ook onmisbaar. iDeal Mobile, maar ook PayPal bieden daarvoor uitkomst. Consumenten vinden het ook steeds prettiger om achteraf pas te betalen. Dus na ontvangst van de bestelling. Terugkerende klanten die met een creditcard of debitcard betalen, stellen het op prijs om niet steeds opnieuw de gegevens in te hoeven voeren. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld opgeslagen worden als de shop PCI complaint is.

Shoppen met de smartphone is populair aan het worden. Het is echter van belang om alle kanalen en functionaliteiten te optimaliseren. Denk maar eens aan de usability, waardevolle content bieden en unieke methodes om artikelen te selecteren en zoeken. Cross/upsell hoort eveneens in dit rijtje thuis net als het personaliseren van de klantbeleving. Er wachten kansen voor de retailers die de focus richten op deze combinatie van factoren.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers