Retail na corona – welke kant gaat het uit?

Never Waste a Good Crisis. Dat klinkt misschien wreed, nu het coronavirus zo veel levens eist en onze bestaanszekerheid op de tocht zet. Maar wat we ermee willen zeggen is dit: iedere crisis zet aan tot nadenken en verbeteren. Wat doen we als de besmettingsgolf tot stilstand is gebracht? Hoe beïnvloedt deze crisis het consumentengedrag en wat betekent dat voor bestaande Omnichannel/Ecommerce-formules. Eén ding is zeker: er is Retail na corona. Maar hoe zien het Retail- en Ecommerce-landschap er straks uit?

Vrijwillig of gedwongen, overal in Europa sluiten winkels hun deuren. Zo beschermen retailers hun medewerkers en klanten tegen het coronavirus en dragen ze bij aan het indammen van de verspreiding. Dit kost op korte termijn handenvol geld en voor kleinere ondernemers is het de vraag of ze de coronacrisis gaan overleven. Vallen er straks nog meer gaten in de winkelstraten? Is dit het einde van de succesvolle clicks & bricks-formule? Het is te vroeg om harde voorspellingen te doen, maar dat retail na corona nooit meer hetzelfde zal zijn als daarvoor lijkt onvermijdelijk.

Retail tijdens corona, retail na corona

In landen om ons heen zijn veel fysieke winkels die niet in elementaire levensbehoeften voorzien op last van de overheid gesloten. In Nederland mogen retailers nog zelf bepalen of ze openblijven of sluiten. Steeds meer ketens kiezen voor het laatste. Ze treffen wel maatregelen bij de deur (gedoseerd naar binnen) of bij de kassa (alleen contactloos betalen en personeel achter plexiglas).

Michiel Witteveen, die met geld toe de keten van Nederlandse Blokker-winkels overnam, besloot open te blijven en beloofde geen onnodige prijsverhogingen door te voeren. Hij legde op NPO 1 uit dat zijn winkels (780 locaties en 8.000 medewerkers) een essentiële rol vervullen, al was het maar met het oog op de hygiëne. “Veel klanten komen binnen met een missie en gaan recht op de schoonmaakmiddelen af.” Op YouTube legt Witteveen aan zijn medewerkers uit waarom er in tijden van corona wordt doorgewerkt: “De geldstromen moeten door blijven gaan, zodat we ons kunnen houden aan onze financiële verplichtingen.”

Is hausse in Ecommerce tijdelijk?

Nu consumenten ervan doordrongen lijken dat thuis blijven en afstand houden de enige manier is om aan het coronavirus te ontsnappen, ligt een nóg grotere rol voor Ecommerce voor de hand. Marketeers in zowel Europa als de Verenigde Staten voorspellen een toename van ruim zeventig procent in het gebruik van online retailkanalen als gevolg van Covid19. Vooral voor levensmiddelen werd een hausse in online bestellingen verwacht, maar een wereldwijde enquête onder 10.000 consumenten spreekt dat tegen. Met uitzondering van Italië treden er in de meeste landen nog geen radicale veranderingen in consumentengedrag op waar het om de dagelijkse boodschappen gaat.

Voor zover bepaalde online retailers tijdens de huidige coronacrisis pieken, is dat vaak van tijdelijke aard. Immers, er bestaat ook zoiets als online hamsteren. Consumenten nemen het zekere voor het onzekere en willen bepaalde producten – food én non-food – op voorraad hebben. Met name online drogisterijen beleven toptijden. Drogist.nl meldde onlangs een stijging van het aantal bestellingen met 400%! Met als absolute toppers: handgels, koortsthermometers, paracetamol en desinfectiemiddelen.

Duurt de crisis langer, en daar ziet het vooralsnog naar uit, dan doven dit soort pieken vanzelf weer uit. Dan is de kans zelfs groot dat ook het online winkelen terugloopt. Want de gezondheidscrisis is onvermijdelijk ook een economische crisis. Voor veel consumenten dreigt een terugval in het besteedbare inkomen en dat leidt tot terughoudend koopgedrag van artikelen die we niet meteen nodig hebben.

Transparantie en communicatie zijn cruciaal

Daar komt bij dat de wereldwijde distributieketen verstoord is, wat een dreiging is voor de voorraden. Nu al waarschuwen grote platforms voor langere levertijden. Ook in de online retail na corona zal daar zeker nog sprake van zijn. Daarom is het op dit moment zo belangrijk om goed te communiceren met je klanten. Lees onze tips er nog maar eens op na. Transparantie is en blijft van de grootst mogelijke waarde in Ecommerce.

Al met al valt het te verwachten dat de coronacrisis invloed gaat hebben op ons koopgedrag. De snelle uitbraak en de talloze draconische maatregelen die het dagelijkse leven plat leggen, doen iedereen beseffen hoe kwetsbaar onze gezondheid is. Wie weet zeker dat er geen andere virus de kop opsteekt, zodra er een vaccin voor het covid19 virus beschikbaar is? Mensen zullen voorzichtiger worden, het consumentisme, mede aangemoedigd door het gemak van online winkelen, komt ter discussie te staan. Zijn we daarop voorbereid?

Retail na corona? Leg de nadruk op toekomstbestendige dienstverlening

‘Never Waste a Good Crisis…’ Wie zei dat ook alweer? Het is een statement uit de financiële crisis die de wereld in 2009 in een diep dal stortte. Het advies wordt toegeschreven aan Andrew Wolstenholme, een Engelse engineer die in 2009 een kritisch rapport schreef met aanbevelingen voor de maakindustrie om zich beter tegen toekomstige recessies te beschermen. Volgens hem en zijn team moest de industrie de focus verleggen van korte termijn winstdoelen naar duurzame verbetering van productiviteit, kwaliteit en veiligheid. Het kan een wijze les zijn voor de retail – online en offline. Staar je niet blind op de winstgevendheid op de korte termijn, maar leg de nadruk op toekomstbestendige dienstverlening en merktrouw.

De vraag hoe het spel van retail na corona gespeeld gaat worden, is een goede aanleiding om je kritisch af te vragen of de systemen en tools die je nu toepast robuust genoeg zijn om je prospects en klanten optimaal te bedienen. Voldoet je platform aan de capaciteits- en snelheidseisen van morgen? Maak je optimaal gebruik van customer data en zet je al effectieve Marketing Automation-tools in? Wat is er te koop op het gebied van PIM – Product Information Management – en hoe kies je het beste systeem voor jouw specifieke business? Het zijn vragen om je nu in te verdiepen, zodat je optimaal bent voorbereid op de toename van online retail ná corona. Zorg ervoor dat je deze crisis overleeft – óók zakelijk. Digitaal bijpraten? Stuur ons een bericht.