Iedere crisis heeft invloed op het consumentengedrag, offline en online. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken uit de actuele coronacrisis die de wereld in zijn greep houdt. Maar het is vrijwel zeker dat consumenten hun winkel- en koopgedrag aan de nieuwe werkelijkheid zullen aanpassen. Wat beteken dat voor je online marketingstrategie? Met andere woorden: hoe beïnvloedt corona online marketing? Een eerste verkenning.

De verspreiding van virussen verloopt via intermenselijke contacten. Vandaar de dringende instructie om anderhalve meter bij elkaar vandaan te blijven en geen handen meer te schudden. Hoe lang dit bij consumenten blijft hangen? Dat weet niemand. Maar voor de komende periode valt in ieder geval te verwachten dat consumenten de voorkeur geven aan touch-less retail, wat leidt tot meer online kopen en bestellen.

Eerste corona online marketing trend: focus op touch-less delivery

Daarbij dient zich een nieuw fenomeen aan: contactloze distributie en levering. Zo gaf het business magazine Forbes al een sterk bewijs dat corona online marketing raakt. Een groot aantal bedrijven, met name in de maaltijdbezorging, adverteert online met touch-less delivery. Is de eerste corona online marketing trend daarmee gezet? De verwachting is dat distributie- en afleveringsmethodieken veranderen en dat daar in de online marketingstrategie veel aandacht naar zal uit gaan. Dat is alvast één aspect waarop corona online marketing raakt.

De consument is voorzichtig en zal dat nog wel even blijven. In die zin heeft het coronavirus de wereld wakker geschud. Die bedachtzaamheid betreft niet alleen het eventuele fysieke contact bij transacties, maar ook bestedingspatronen en merktrouw. In tijden van onzekerheid zoeken consumenten houvast. Een vertrouwde webshop of een beproefd merk kan dat bieden. Een crisisperiode is bij uitstek geschikt om op die behoefte aan zekerheid in te spelen en extra te investeren in klantretentie. De wijze waarop corona online marketing raakt, zal leiden tot een toename van online customer loyalty-programma’s.

Hoe meer corona online marketing beïnvloedt, hoe sterker de noodzaak tot personalisatie van de customer journey

Naarmate de coronacrisis langer aanhoudt, wordt de kans op een recessie groter en gaan consumenten minder besteden. Ook zullen ze hun geld aan andere producten uitgeven. Denk aan home entertainment en home fitness producten. Hier ligt voor marketeers een enorme uitdaging. Immers: accenten in het assortiment zullen verschuiven op basis van het veranderende koopgedrag  en er zullen extra online marketinginspanningen nodig zijn om de klantreis optimaal te faciliteren. Ga er maar vanuit dat de mate waarin corona online marketing nu al in zijn greep heeft de noodzaak tot personalisatie van de customer journey aanzienlijk versnelt. Daarmee neemt de urgentie om te investeren in een passend Customer Data Platform toe.

Veel consumenten zijn momenteel aan huis gebonden. De kans is groot dat mensen ook na de crisis meer tijd in huis blijven doorbrengen. Immers, ook als de besmettingspiek achter de rug is weet niemand of het virus de kop weer snel kan opsteken of dat er geen andere virussen op de loer liggen. De onzekerheid blijf voorlopig. Hierdoor kun je op je vingers natellen dat social mediagebruik toeneemt en dat realtime tv-platforms almaar populairder worden. Daar zullen online marketing en advertising zich dan ook op toespitsen.

Nu corona online marketing besmet, is marketing automation een must

Veranderend consumentengedrag stelt online marketeers voor grote uitdagingen. Nu corona online marketing onmiskenbaar besmet, zijn aanpassingen nodig zijn om grip te houden op de consument. Dat stelt hoge eisen aan de creativiteit en inventiviteit van de online marketeer. Het is belangrijker dan ooit om het consumentengedrag op de voet te volgen en de consument in elke fase van de sales funnel een spiegel voor te houden en houvast te bieden.

Hierbij is het cruciaal om goed na te denken over de manier waarop je Ecommerce-marketingprocessen systematiseert en automatiseert. Wil je er zeker van zijn dat je in de customer journey op het juiste momentum de juiste trigger genereert? Neem dan nu de tijd om een solide basis te leggen onder marketing automationDat corona online marketing in nieuwe richtingen stuurt, vergroot de urgentie van innovatieve marketing. De crisis is al erg genoeg. Tref tijdig maatregelen om je bedrijf tegen het virus te beschermen met een effectieve en toekomstbestendige Ecommerce- en online marketingstrategie. Wordt vervolgd.

 

 

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers