Bij het begrip Marketing Automation ben je snel geneigd te denken aan gestandaardiseerde, onpersoonlijke communicatie. Niets is minder waar. In Ecommerce is Marketing Automation juist een voorwaarde voor relevante en gepersonaliseerde interactie met de (potentiële) klanten. Dat geld voor zowel B2C als B2B. Het aantal in te zetten technieken op het snijvlak van IT, marketing en Ecommerce is groot. De tijd dat Marketing Automation vooral werd gelinkt aan geautomatiseerde e-mailcampagnes ligt ver achter ons. We zetten een aantal Marketing Automation-trends op een rij.

Conversational Marketing

Van de vele Marketing Automation-trends die online beschreven worden, behoort Conversational Marketing tot de meeste genoemde. Zo is de chatbot alweer langere tijd ingeburgerd in Ecommerce. De consument heeft er geen moeite mee, zolang als er langs deze geautomatiseerde weg relevante informatie wordt verstrekt. Dus is upgrading van chatbot-functies, onder meer door gebruik te maken van AI en Machine Learning, de grootste uitdaging.

Personalisatie van de Customer Experience

Het is eerder een fundament dan een trend, inmiddels. Personalisatie is niet weg te denken uit de wereld van Ecommerce. Het is op dit moment de meest succesbepalende vorm van Marketing Automation. Personalisatie, in elke fase van de sales funnel, is cruciaal voor de kwaliteit van de Customer Experience. De noodzaak tot een gepersonaliseerde koopervaring legt heel veel gewicht op de urgentie van efficiënte customer datastromen. Dit verklaart de nog steeds groeiende belangstelling voor Customer Data Platforms.

Voice Response

Veel genoemd, maar nog maar mondjesmaat toegepast in Ecommerce. Maar in de nabije toekomst zullen intelligente, zelflerende Voice Response-systemen (IVR) zeker een rol gaan spelen in de Customer Journey. Sterker nog: ingewijden voorspellen dat IVR de aard van Ecommerce ingrijpend zal veranderen. Tegelijkertijd zijn er dwarsdenkers die beweren dat IVR helemaal géén toekomst heeft. Voor traditionele, aan telefonie en client services gerelateerde toepassingen zit daar zeker een kern van waarheid in. Maar nieuwe technologieën, gevoed door AI, gaan wel degelijk hun stempel drukken op Ecommerce.

Single 360⁰ Customer View

Marketing, online en offline, houd van buzzwoorden en afkortingen. Een afkorting die geregeld opduikt bij Marketing Automation-trends is SCV. Dat staat voor Single Customer View. Het idee is simpel en snijdt hout. Om kort te gaan: voor effectieve Marketing Automation-processen heb je van je individuele klanten complete, 360⁰ klantprofielen nodig. Alleen daarmee ben je in staat om klanten op het ultieme moment en via de meest effectieve kanalen te informeren en te targeten. De SCV-trend onderstreept nogmaals het vitale belang van customer data en intelligente personalisatie-software.

Customer Reward Incentives

Een toenemend aantal Ecommerce-bedrijven zet geautomatiseerde beloningscampagnes in voor bestaande klanten. Het principe is simpel: wie zijn klanten waardeert en dat laat blijken, krijgt daar veel voor terug. Denk aan mooie referenties, herhaalbezoeken en loyaliteit. Ook deze campagnes zijn alleen succesvol als ze in alle opzichten datagedreven zijn. Maar geldt dat niet voor alle huidige en toekomstige MarTech-inspanningen?

Marketing Automation-trends in B2B

Ook in de B2B-industrie die zich in toenemende mate online manifesteert, is Marketing Automation big business. Wereldwijd vertegenwoordigt de markt een waarde van ruim US $ 7 miljard dollar, volgens Amerikaans onderzoek uit 2019, Daar werd een jaarlijkse groeivoorspelling van 20% aan gekoppeld. Gezien COVID-19 ligt het voor de hand dat die voorspelling ruimschoots is overtroffen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat nog maar 14% van de B2B-respondenten concreet profiteerde van Marketing Automation-toepassingen. 43% gaf aan alleen de basisfuncties van hun platform te gebruiken, 18% gaf toen nog aan de kansen onbenut te laten. Inmiddels is dat beeld radicaal veranderd.

Ook de Marketing Automation-trends in B2B wijzen op toenemende aandacht voor de personalisatie van de Customer Experience. Gebruikte technologieën spitsen zich toe op Email-campagnes, SMS-contacten, Direct Mail en social media. Ook met de automatisering van online advertentie-inkoop worden grote stappen gezet. Bovendien worden Conversational Marketing en SCV (Single Customer View) eveneens in B2B benoemd als belangrijke trend. En ook hier is de ultieme uitdaging: ‘we slagen alleen als we onze customer dataprocessen voor honderd procent op orde hebben.’

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers