Het nieuwe UPS Pulse of the Omni-channel Retailer onderzoek 2016 laat zien dat de retailers in Nederland te traag zijn bij het reageren op de flex shopper ofwel de digitaalvaardige consument. Deze flex shoppers hebben doorlopend toegang tot informatie over producten, prijzen en beschikbaarheid via uiteenlopende verkoopkanalen. De flex shopper kiest dat verkoopkanaal dat het meest tegemoet komt aan de consumentbehoefte. Met een PIM systeem kunt u als retailer sneller inspelen op de behoefte van de flex shopper en de conversie van uw webshop verhogen.

 

Het waarom van een PIM systeem

Het PIM systeem staat voor Product Informatie Management. Dit systeem is tegenwoordig een must voor middelgrote en grote organisaties in de e-commerce sector om klanten aan te trekken. Waarom dat zo is? De belangrijkste reden is dat er bij het gebruik van dit systeem sprake is van consistentie van productinformatie bij alle kanalen. En dat biedt voor u als retailer, maar ook als producent of als groothandelaar de beste basis voor het verhogen van de conversie. Hoe dat werkt? De flex shoppers van tegenwoordig maken van de mogelijkheid gebruik om meerdere online en traditionele kanalen met elkaar te vergelijken. Als u een verkoopkanaal biedt dat alle productinformatie op een consistente manier aanbiedt, dan geeft dat de consument zekerheid en vertrouwen.

Om een concreet beeld te geven van het belang van het gebruik van een PIM systeem kunt u denken aan het volgende. Een webwinkel die zich op de verkoop van fietsen richt, biedt tevens de mogelijkheid om bijvoorbeeld een kettingslot, fietshelm of fietstassen aan te schaffen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een matentabel voor fietsen. Het PIM systeem biedt de mogelijkheid om verbanden te leggen tussen de producten en productgegevens. PIM combineert de informatie voor verschillende kanalen namelijk op een consistente manier. Op welk verkoopkanaal van uw bedrijf de klant ook terechtkomt, er zal altijd herkenning zijn doordat er een consistente stroom van informatie wordt verstrekt.

Alle informatie op een presenteerblaadje

Bovendien is het mogelijk om bepaalde waardes toe te schrijven aan producten. Daarbij kunt u denken aan specifieke internationale standaarden, zoals GS1. Het toekennen van classificaties heeft als voordeel dat de consument een schat aan informatie ontvangt over het product. Als de consument alle informatie over uw product op een presenteerblaadje krijgt voorgeschoteld dan leidt dat tot zekerheid. Die zekerheid leidt weer tot een hogere webshopconversie. Consumenten willen verder graag voorzien worden van informatie over de voorraad, levertijd en eventuele bijpassende opties. Het PIM systeem voorziet in deze informatie bij uw klant.

Merkbeleving en herkenning

Op het niveau van omnichannel gezien heeft PIM een belangrijke positie veroverd. Door simpelweg een centrale opslag te bieden voor alle productgegevens en informatie die aan de producten gerelateerd zijn. De aangeboden content, variërend van teksten tot video’s en van afbeeldingen tot matentabellen wordt via alle kanalen op eenzelfde manier aangeboden. Dat is de perfecte basis voor merkbeleving, herkenning en uitstraling van uw bedrijf.

Wilt u de conversie verhogen? Dan vormt het PIM systeem daarvoor de beste basis. EcommerceResult helpt u graag bij het maken van de juiste keuze uit het aanbod met PIM systemen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers