Fietsenwinkel.nl is ook het afgelopen jaar weer gegroeid met 65 procent. Deze groei is al jaren aan de gang en nu wordt er alles aan gedaan om de groei vast te houden. Dat wordt onder meer gerealiseerd met het uitbreiden van het fysieke netwerk. Op dit moment zijn er zeven fysieke winkels, maar in de komende maanden worden dat er in totaal dertig. Fietsenwinkel.nl is een voorbeeld van een bedrijf dat heel goed de juiste Omni-channel strategie weet toe te passen.

 

Omni-channel strategie

De Omni-channel strategie richt zich niet alleen op de online en fysieke verkoop van fietsen met scherp concurrerende prijzen. Er wordt namelijk en totaalbeleving geboden aan klanten. Het komt natuurlijk wel eens voor dat een fiets gerepareerd moet worden. Of dat een lekke band hersteld moet worden. In dat kader zijn er in Nederland al tweehonderd servicepunten beschikbaar die gevormd worden door zelfstandig ondernemers. De servicepunten zijn verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie. De zelfstandig ondernemers sluiten zich daarvoor aan bij Fietsenwinkel.nl. Ook zelfstandige fietsenwinkels kunnen zich bij het servicenetwerk aansluiten.

Dat de Omni-channel strategie zich nu verder uitbreidt naar fysieke winkels heeft een belangrijke reden. Er zijn veel consumenten die voor de aanschaf de nieuwe fiets eerst willen ervaren. De huidige fietsenwinkels zijn overigens in de online customer journey geïntegreerd. Bij het zoeken naar locaties wordt gekeken naar de fysieke herkomst van bezoekers van de webwinkel. Er wordt dan ook gekeken waar de belangstellende woont. Verder speelt de bevolkingsdichtheid een belangrijke rol.

Data spelen een belangrijke rol

Fietsenwinkel.nl is niet het enige bedrijf dat online is gestart en nu uitbreidt met fysieke vestigingen. Daar zijn meer voorbeelden van op te noemen. Bijvoorbeeld Coolblue, maar ook Belsimpel.nl en Amazon in de Verenigde Staten die met Bookstores en Fresh vestigingen aan de weg timmeren. Uiteraard spelen data een belangrijke rol in het uitstippelen van een verdere strategie en bepalen van het beleid. Om een inkoopproces optimaal te stroomlijnen, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten over het online zoekgedrag en aankoopgedrag van consumenten. In het voorbeeld van Fietsenwinkel.nl wordt er standaard een grote voorraad aangehouden, zodat snel aan de vraag kan worden voldaan. Als het mooi weer is, wordt de vraag naar fietsen groter. In dat kader wordt bijvoorbeeld ook naar de weersvoorspelling gekeken om de bezettingsgraad van de helpdesk te kunnen bepalen.

Ten aanzien van de beleving van de klant in combinatie met een uitgekiende Omni-channel strategie is het volgende nog belangrijk. Op het gebied van de herkenning van de klant is het van belang dat er sprake is van een geïntegreerde oplossing. Op die manier is herkenning van de klant zowel online als offline exact hetzelfde. Hierbij gaat het onder meer om loyalty systemen, maar ook om levering, service en betaling. De beleving van de klant wordt steeds belangrijker. De koers van uitsluitend online wordt nu verlegd naar de perfecte combinatie van online en offline.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers