In ons vorige blog ging de aandacht uit naar het Ecommerce Marketing Trendrapport 2019, dat eind januari zijn primeur beleefde. Volgens dit rapport laten E-ondernemers kansen liggen door te weinig gebruik te maken van (Email) Marketing Automation. Dit sluit aan bij de sterke trend naar personalisering van online contactmomenten en marketinginspanningen. Hoe meer je van je doelgroep weet, hoe beter je op specifieke wensen kunt inspelen. Marketing Automation helpt daarbij. Maar wat is het precies en hoe werkt Marketing Automation?

Eerst de definitie. Marketing Automation, al of niet toegespitst op Emailing, is de toepassing van één of meer geautomatiseerde systemen waarmee je leads identificeert en segmenteert om op het juiste moment de juiste signalen af te geven. Dankzij slimme software ben je in staat om je leads in elke fase van de customer journey met een daarop afgestemde prikkel over de streep te trekken.

Marketing Automation maakt de klantreis persoonlijk en op maat

Belandt een klant in de awareness-fase (bewustwording) via een blog voor het eerst op jouw website, dan kun je hem op maat van dienst zijn met inhoudelijke content en specifieke aanbiedingen via bijvoorbeeld Facebook- en Google-advertising. Komt men voor de tweede of derde keer langs, in de consideration fase (overwegen en vergelijken), dan ben je alweer een stap dichter bij de gewenste conversie. Je stemt je meldingen, live chats en emails af op het momentum, bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op reviews, certificaten, bezorg- en betaalopties, service en speciale aanbiedingen.

Deze geautomatiseerde methode van segmenteren en targeten, waar Marketing Automation voor bedoeld is, verhoogt je kans op conversie aanzienlijk. Je reageert immers op maat op online gedrag. Daarmee faciliteer je op de eerste plaats leads en prospects, in zowel B2C als B2B.  Maar ook je bestaande klanten kun je beter sturen. Je stimuleert herhaalaankopen, verleidt klanten met ‘exclusieve’ aanbiedingen en verhoogt hun loyaliteit, waarbij email marketing je meest effectieve en voordelige instrument is. In plaats van generieke emails in te zetten, die niet zelden ongelezen in de prullenbak verdwijnen, zet je gepersonaliseerde emails in die optimaal op de beleving van je klant van dát specifieke moment zijn afgestemd.

Doel- en conversiegericht

Marketing Automation is aanzienlijk meer dan programmatic buying, waarbij je geautomatiseerd advertenties inkoopt, die jouw doelgroep op het juiste moment onder ogen krijgt. Met Marketing Automation vuur je op het juiste moment de juiste signalen af binnen een mix van contactpunten: email, de content op je website, SMS-berichten en advertentiecampagnes. En dat doe je met ondubbelzinnige actiedoelen: een bepaalde landingspagina bezoeken, een white paper downloaden, een bericht liken of delen. De essentie is dat je leads en klanten hier op het ultieme moment toe aanzet.

Bij de huidige hevige internationale concurrentie op het internet, is het automatiseren van je marketingprocessen een must. Doe je dat niet, dan laat je kansen onbenut. Je leert meer over je doelgroep, verhoogt de kwaliteit van je leads en de loyaliteit van je klanten en kunt op een persoonlijkere manier communiceren. Dat alles dient één doel: maximalisering van de conversie. Wie wil dat niet?

Vergelijk en test Marketing Automation-software

De vraag is natuurlijk: hoe begin ik ermee en kan ik mij een investering in Marketing Automation-software veroorloven? Sta eerst nog eens goed stil bij je contact- en communicatiestrategie en stel vast wat in jouw situatie beter kan. Laat je daar goed bij adviseren. Er zijn heel veel softwarepakketten op de markt, van zeer betaalbaar tot peperduur, van ‘basic’ tot zeer uitgebreid. Ons advies: bepaal voor jezelf wat je doelen zijn, vergelijk de verschillende functies en tarieven, en probeer het gewoon eens uit met het softwarepakket dat het best lijkt te matchen met jouw ambities. Ga je je definitief vastleggen en keuzes maken, dan is het verstandig om gespecialiseerd advies in te huren.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers