Wil je als webwinkelier je marktaandeel vasthouden en liever nog vergroten, dan is maximale aandacht voor je marketingstrategie vereist. Want groei is sinds kort niet meer vanzelfsprekend. Groeicijfers vlakten in 2018 voor het eerst af en voor 2019 is vooralsnog geen kentering te verwachten. ‘De strijd om de klant wordt alleen maar feller’, zeggen de experts in het onlangs verschenen Ecommerce Marketing Trendrapport 2019.

Hoe kun je groeien en welke marketinginstrumenten zet je daarvoor in? Dat is de kernvraag in het Ecommerce Marketing Trendrapport 2019, dat zijn primeur beleefde tijdens de Webwinkel Vakdagen van eind januari. Het rapport is het resultaat van gezamenlijk kwalitatief onderzoek van softwareleverancier Spotler en Thuiswinkel.org. Ze voelden 285 Ecommerce-marketeers aan de tand. Vier experts reageren in de vorm van interviews op de uitkomsten van het onderzoek en delen hun visie op de toekomst. Dat maakt de inhoud extra interessant. Het trendrapport, dat je gratis kunt downloaden, is een must voor iedereen die in Ecommerce actief is.

Aan de bak met Ecommerce Marketing Trendrapport

Een van de geïnterviewden, Marco Derksen, oprichter van blogplatform Marketingfacts, omschrijft de uitdaging kort en krachtig: “Alles voor een glimlach is niet meer voldoende als Amazon en Alibaba zich straks écht gaan roeren op de Nederlandse markt.” Volgens Derksen moeten zowel grote als kleinere bestaande spelers op de Nederlandse Ecommerce-markt stevig aan de bak. Zijn advies aan webwinkeliers luidt: “Houd je hoofd koel en probeer niet mee te gaan met elke hype die voorbij komt. Richt je met je marketingactiviteiten op de basis en zorg ervoor dat je die perfectioneert.”

Het onderzoek laat zien dat webwinkeliers al lange tijd nadruk leggen op contentmarketing, SEO en advertising. Die drie-eenheid vormt ook in 2019 de basis. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat steeds meer webwinkels een omnichannel-marketingstrategie toepassen of overwegen dat te gaan doen. Binnen die strategie vormen de eigen webshop, social media en nieuwsbrieven de belangrijkste kanalen. De inzet van social media en andere influencer-marketingtechnieken zorgen vooral voor meer engagement en een toename van het aantal webshopbezoekers. De toepassing van e-mailmarketing (productnieuwsbrieven, actiemails en kortings- en welkomstcampagnes) zorgt, zo blijkt uit het onderzoek, concreet voor meer verkoop.

Marketing Automation, je kunt er niet omheen

Een van de belangrijkste trends die in het E-commerce Marketing Trendrapport worden doorgelicht, is (E-mail) Marketing Automation. Hiermee volg je alle online interacties van prospects en klanten, zodat je een perfect profiel opbouwt. Daar stem je de inhoud en timing van je e-mailings vervolgens haarscherp op af. Marketing Automation stelt je in staat om een reeks van unieke, gepersonaliseerde berichten te versturen, die appelleren aan specifieke fases in de customer life cycle.

Volgens de experts in het trendrapport maken nog veel te weinig webwinkeliers (hooguit 55%) gebruik van deze marketingtechniek. Zonde. Want Marketing Automation, zo toont de praktijk, levert aantoonbaar meer conversie op. Er bestaat goede software voor, die redelijk gemakkelijk te implementeren is. Mark van den Berg van Spotler, een van de initiatiefnemers van het trendonderzoek, schreef er eind januari voor Frankwatching een lezenswaardig artikel over. Hij zegt letterlijk tegen alle marketeers in de Ecommerce: ‘Jongens, jullie laten kansen liggen!’

Kansen laten liggen is taboe, gezien de voorspelling dat de strijd om de klant in 2019 alleen maar feller wordt. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je basis perfect is – je merk, je vindbaarheid, je betaal- en servicesystematiek en je social media strategie – en dat je actie onderneemt om je ook nieuwe technieken eigen te maken. Daarbij kun je volgens het Ecommerce Marketing Trendrapport 2019 niet om (Email) Marketing Automation heen. In een volgend blog meer daarover.