Digitalisering van de retail heeft een grote invloed gehad op het dagelijks leven. Dat is ook te merken aan het beeld op straat, waar steeds minder winkels en cafés te vinden zijn. Het CBS heeft geconcludeerd dat er sprake is van een daling van het aantal winkels en cafés in vergelijking met tien jaar terug. Dat betekent niet dat er minder gewinkeld kan worden. De vorm is veranderd, want er zijn webwinkels voor in de plaats gekomen. Als er nu naar het huidige beeld wordt gekeken, wordt de focus juist gelegd op Omni-Channel strategieën. Klanten worden bereikt via meerdere kanalen, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de beleving en ervaring.

 

Populariteit van webwinkels

De populariteit van webwinkels is groot. Het aantal fysieke winkels is in tien jaar tijd gedaald met 4,4 procent. Het aantal webwinkels is in diezelfde periode maar liefst vervijfvoudigd. Er lijkt zich nu echter weer een kentering voor te doen. Als er naar de praktijk van alledag wordt gekeken, wordt de focus namelijk weer verlegd. Op het gebied van Ecommerce is het namelijk ook doorgedrongen dat de klant weer meer wil. Meer op het gebied van beleving en ervaring. Dat kan niet altijd uitsluitend online worden bereikt. De keuze om een Omni-Channel strategie te implementeren, is dan ook snel gemaakt. Het openen van fysieke winkels biedt namelijk weer extra mogelijkheden. Daar komt nog bij dat de digitalisering zijn intrede kan doen in de fysieke winkel.

Digitalisering van de Retail

Het openen van een fysieke winkel in combinatie met Ecommerce kan een aanvulling krijgen met verdere digitalisering. Het gaat tenslotte om gevoel en beleving die de klant tijdens het shoppen wil ervaren. Om de klant zo breed mogelijk te bedienen en de optimale winkelbeleving te bieden, kan de volgende stap gezet worden. Dat kan door digitalisering te integreren in winkels. Bijvoorbeeld door digitale kiosken te plaatsen. Klanten kunnen dan zowel de producten zien en aanraken in de winkel en ontdekken wat het online aanbod is. Vanuit de digitale kiosk kunnen bestellingen gedaan worden, die uiteraard thuis kunnen worden bezorgd of op een later moment afgehaald kunnen worden. Een digitale kiosk kan ook vorm krijgen in de vorm van een interactieve terminal. Hierop kunnen bijvoorbeeld promoties en reclameboodschappen worden getoond.

De kiosk verbindt als het ware de winkel en webshop met elkaar. Op deze manier kan een uitgekiende Omni-Channel strategie worden uitgestippeld, waar clicks and bricks met elkaar op een unieke wijze worden verenigd.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers