De klimaatimpact van Ecommerce laat zich lastig meten maar wel beteugelen

Zoals Jingle Bells onlosmakelijk verbonden is met de voorbije kerstdagen, zijn trendlijsten vaste prik rond de jaarwisseling. Internet staat er vol mee. En als industrie die voor een aanzienlijk deel wordt gedreven door technologisch innovaties en dynamisch klantgedrag, leent Ecommerce zich bij uitstek voor bespiegelingen. Wat brengt 2022? Ecommerce selecteert de meest genoemde Ecommerce trends 2022.

2022 is het derde jaar op rij met een dominante rol voor het corona-virus. In welke mate ons dagelijkse leven hier opnieuw door wordt bepaald moeten we afwachten. Immers, met de nieuwe Omikron-variant kan het nog alle kanten uit. Wel zorgde de zoveelste mutatie ervoor dat we het nieuwe jaar in Nederland begonnen zonder vuurwerk, horeca en fysiek winkelplezier. Buiten de essentiële winkels, was de Nederlandse consument opnieuw aangewezen op click & collect en online shopping. Daarnaast sloot een grote groep Nederlanders aan in de file naar Antwerpen.

Tegen wil en dank gaf Covid-19 de toch al bloeiende Ecommerce-industrie een waanzinnige boost. Wereldwijd. Gedwongen door lockdowns zagen webshops en platforms hun omzetpotentie tot ongekende hoogte groeien. Volgens Shopify deden in 2020 ruim 150 miljoen mensen hun eerste online aankoop, daartoe aangezet door de pandemie. De grootste groei deed zich voor in Frankrijk, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Maar zelfs Nederland, per traditie Europees koploper in online shopping, noteerde record op record. Verstokte anti-E-shoppers bekeerden zich de afgelopen twee jaar tot het online winkelaanbod. En het zijn blijvers. En net als alle online consumenten zoeken ze naar de ultieme, gepersonaliseerde customer experience.

Kansen en uitdagingen in Ecommerce

Met de toename van online shoppers, bestellingen en omzet dienen zich ook nieuwe uitdagingen aan. De concurrentie is feller dan ooit tevoren. Nieuwe spelers eisen een stuk van de koek op, nieuwe formules en technologieën zetten de business op scherp. Door de pandemie kwamen productieprocessen tijdelijk stil te liggen en werd de schaarste aan transportcapaciteit manifest. De productie- en distributieketen lijkt volledig verstoord. Met een negatieve impact op Ecommerce. Immers, te late leveringen schaadt reputaties, levert teleurgestelde klanten op, en zorgt voor veel retourzendingen. Die drukken op de omzet en winstmarges en doen de kritiek op het weinig duurzame karakter van de sector aanzwellen.

Altijd genoemd als een van de Ecommerce trends 2022

Gezien de moordende concurrentie en de congestie in de distributieketen, blijft één trend met kop en schouders boven de Ecommerce trends 2022 uitsteken. Ecommerce-initiatieven zonder de toegevoegde waarde van een hyper-persoonlijke Customer Experience hebben weinig toekomstperspectief. Sleutelwoorden zijn: klantkennis, consistentie en klantwaarde. De CTR – Click-Through-Ratio – is succesbepalend en elke investering in het optimaliseren daarvan is een investering in continuïteit.

1        Hyper-personalisatie

Hyper-personalisatie van de aankoopervaring staat in alle trendlijsten in de Top 3. Merken die zich in hun online contacten rekenschap geven van wie hun klanten zijn, trekken aan het langste eind. Customer Data zijn de heilige graal. Die leveren de informatie om individuele klanten optimaal te bedienen met een unieke, gepersonaliseerde propositie.

2        Versnelling Social Commerce

Begin oktober 2021 stond de wereld stil. Niet door corona, maar door een desastreuze storing bij Facebook. Alle systemen gingen plat, ook voor eigen medewerkers. Het ‘vriendenplatform’ en verwante services als WhatsApp, Instagram en Messenger waren onbruikbaar. Voor meer dan vijf uur. Een flinke schadepost voor Ecommerce-ondernemers die zakendoen via Facebook. Geleerde les: gebruik altijd meerdere kanalen. Toch blijft Social Commerce razend populair bij consumenten en scoort het hoog in de Ecommerce trends 2022. En Facebook levert langzaam maar zeker in op andere kanalen. Instagram is al een tijdje populair en de new kid on the block, TikTok, verovert steeds meer (jonge) harten.

3        Ecommerce Platform-innovaties

Wie zichtbaar wil zijn en fatsoenlijk wil scoren in de Google-ranking komt er niet onderuit om serieus te kijken naar innovatieve Ecommerce-software-oplossingen. Technologische ontwikkelingen denderen over elkaar heen. Het adagium is: snel, sneller, snelst. Snelheid en gebruiksgemak bepalen je zichtbaarheid en conversie. Optimalisatie van bestaande applicaties of replatforming? Wat de keus ook is, de performance van je platform is van levensbelang.

4        Internationalisering

Internet verkleinde de wereld, Ecommerce is letterlijk grenzeloos. Het aantal online ondernemers dat grensoverschrijdende kansen ziet groeit. Nederlandse consumenten shoppen in toenemende mate bij niet-Nederlandse webshops en platforms. Dus waarom niet vice versa? Waarom zou je als Nederlandse aanbieder niet verder kijken dan je neus lang is? Tref in 2022 maatregelen om je platform en aanbod te internationaliseren. Niets staat Cross-border Commerce in de weg.

5        Virtual Reality en Augmented Reality – vaste factor in Ecommerce trends 2022

Was het een handige stunt om de aandacht af te leiden van een overdosis aan negatieve publiciteit? Of getuigt het van genialiteit? Eind oktober maakte Mark Zuckerberg bekend dat Facebook een label werd onder moederschip Meta. De topman verlegt de focus van een eendimensionaal platform als Facebook naar de driedimensionale metaverse. In deze gedroomde online omgeving smelten Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) samen. Voor wie het verschil niet kent: AR vermengt de echte wereld met hologrammen, VR is een volledig virtuele wereld, beleefd door een VR-bril. Hoe lang zal het duren voor we door zo’n bril online gaan shoppen bij virtuele winkels en kleding passen in virtuele paskamers? Niet zo lang. In 2022 zien we er meer van.

6        Technologie, technologie, technologie…

Geen industrie die voor succesvolle businessmodellen en verbindingen met klanten zo afhankelijk is van technologie als Ecommerce. We blijven verbeteren, we blijven implementeren. Alles voor de ultieme User Experience. Alles voor de slimste, geautomatiseerde marketing- en retentieprocessen. In de cloud is alles beschikbaar. De ene grensverleggende Ecommerce-tool is nog niet uitgepakt of de volgende dringt zich op. Ook in 2022 speelt de Tech-industrie voor vrijgevige kerstman. Kies het beste in de wetenschap dat overdaad schaadt en een overkill aan tools de snelheid van je site in de weg kan gaan zitten.

7        Differentiatie in betaalmethodieken

Wie cross-border zaken wil doen, moet op zijn minst nadenken over aangeboden betaalmethodieken. Systemen die in Nederland gebruikelijk zijn, kunnen in Brazilië of China volstrekt onbekend zijn. Maar ook voor de eigen, binnenlandse markt kan de inzet van innovatieve betaalmethodieken gunstig uitpakken voor je omzet en customer loyalty. iDeal doet het nog altijd goed in Nederland, maar ook betalen met PayPal en creditcards is gewild. Er melden zich geregeld nieuwe Payment Service Providers. In 2022 zet die trend zeker door. Met als belangrijke ontwikkeling: de mogelijkheid om zonder rente gespreid te betalen. Dat zou weleens een belangrijke marketingtool kunnen worden.

8        Ecommerce gaat duurzaam – met vallen en opstaan

Naast virusnieuws werden de media wereldwijd door nóg een thema gedomineerd. Het klimaat. Overal ter wereld zijn de gevolgen van de opwarming van de aardkloot zichtbaar en voelbaar, maar effectieve maatregelen komen traag op gang. Het is gecompliceerde materie. Ook voor de uitdijende Ecommerce-industrie. Want hoe verhoudt zich de drang naar meer conversie en bestellingen tot de wens om de CO2-uitstoot terug te dringen? Hoe gaan we verantwoord om met verpakkingen en retourzendingen? En wat te denken van de mega-datacenters? Kant en klare antwoorden bestaan niet. Maar zeker is dat het aantal initiatieven rond alternatieve bezorg- en afhaalservices en duurzame verpakkingen zal toenemen. En de strijd tegen kostbare en klimaatonvriendelijke retourzendingen gaat onvermoeid door.

9        Privacy en compliance

Privacy en Ecommerce lijken tegenstrijdige grootheden. Immers, om de ultieme Customer Experience te creëren, moet je je klanten kennen. Om je klanten te kennen, moet je Customer Data verzamelen, opslaan en analyseren. En dat botst vaak met de wet. Schandalen rond het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens leiden tot stevige debatten. Intussen lijken online consumenten zich weinig zorgen te maken om de sporen die ze op internet achterlaten. Als E-retailer opereer je in een mijnenveld. Ook in 2022 staan privacy en compliance hoog op de agenda. Wie zich van de geldende wet- en regelgeving weinig aantrekt, kan flinke reputatieschade oplopen. En dan gaat het niet alleen om het privacyvraagstuk. Minstens zo belangrijk is fatsoenlijk zakendoen. Hoewel… Amazon lapt de fatsoensregels rond geestelijke eigendommen geregeld aan haar laars, maar bleef in 2021 de grootste en meest succesvolle marketplace ter wereld. En dat zal in 2022 niet veranderen.

10   Groei, groei, groei… maar ten koste van wat?

In 2019 leek de groei van de Nederlandse Ecommerce-markt iets af te vlakken. Maar toen kwam corona. Het aantal online aankopen steeg in pandemiejaar 2020 met 27% naar 335 miljoen. De omzet steeg met 7% naar € 26,5 miljard. Het eerste kwartaal van 2021 noteerde een stijging van het aantal online aankopen van nog eens ruim 30% ten opzichte van eerste kwartaal van 2020. Een deel van de stijging ging ten koste van de ‘niet essentiële’ winkels die ook nu, begin 2022, het nakijken hebben. Is dat een indicatie voor meer groei in 2022? Er is hoe dan ook een kentering. Is groei überhaupt een van de Ecommerce trends 2022?

Volgens een voorspelling van ING Economisch Bureau heeft Nederland in de loop van dit kersverse jaar meer webshops dan stenen winkels. Supermarkten niet meegerekend. Volgens dezelfde voorspelling vlakt de groei in 2022 iets af, maar blijft Ecommerce in alle opzichten dominant. De vraag ten koste van wat is dit jaar en de komende jaren onvermijdelijk. Meer leegstand in de winkelstraten? Meer congestie in de steden door bestelbusjes? Meer onderbetaalde medewerkers in distributiecentra en bezorgconstructies? Meer geretourneerde producten die linea recta op de afvalberg belanden? Of leidt de evolutie van de Ecommerce-industrie tot steeds betere en verantwoorde bedrijfsmodellen en duurzame oplossingen? De tijd zal het leren. Intussen is het zaak om jezelf in 2022 te onderscheiden met het beste online aanbod en de beste online performance.