De 7 meest voorkomende Ecommerce-bloopers van 2019 en wat je kunt doen om ze in 2020 uit te sluiten

Ecommerce kent winnaars en verliezers, elk jaar opnieuw. De drempel om een Ecommerce-business op te zetten is laag, maar de concurrentie is enorm. Alles moet kloppen, anders sterft elk online initiatief een wiegendood. Toch maken webshops nog veel ‘fouten’. De meest elementaire fout is dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan het optimaliseren van de customer journey. We zetten de 7 meest voorkomende Ecommerce-bloopers op een rij.

Met behulp van een slimme site auditing tool lichtte een Engelse onderzoeker het afgelopen 1.300 door op meer en minder ernstige weeffouten. Daarbij werden maar liefst 80 Ecommerce-bloopers blootgelegd. De scans spitsten zich vooral toe op structurele gebreken. Er werden veel gemiste kansen op SEO-gebied gesignaleerd, in zowel de content als in meta descriptions en title tags. Ook blijken er veel technische fouten in sites te zitten, functioneren bots vaak matig en is de routing lang niet altijd logisch.

Ecommerce-bloopers? Je kunt ze in 2020 maar beter vermijden

Los van SEO en de techniek, komen er nog altijd veel Ecommerce-bloopers voor die met de meest elementaire wetten van ondernemerschap te maken hebben: onvoldoende gebruik van data, matige productinformatie en onvoldoende aandacht voor de klantreis. Wij hebben 7 veelvoorkomende missers geselecteerd en erbij gezet hoe je ze kunt voorkomen.

  1. Verouderd Ecommerce platform

Ecommerce-business verandert met de snelheid van het licht. Veel gebruikte platforms dateren nog uit de ‘pionierstijd’ en bieden onvoldoende snelheid en features om de concurrentie het hoofd te bieden. Het is geen eenvoudige stap, maar je kunt je er maar beter in verdiepen: replatforming.

  1. Onvoldoende kennis van je potentiële klanten

Fysieke winkel of online platform, de kern is: ken je klanten. De meest dramatische miskleun van 2019 is Hudson’s Bay. Het Canadese warenhuis begreep helemaal niets van de Nederlandse consument, waardoor zowel het fysieke als online avontuur uitdraaide op een zeperd. Wie dit wil voorkomen, doet er goed aan zich te blijven verdiepen in de klant en optimaal gebruik te maken van de data die klanten zowel offline als online genereren.

  1. Ingewikkelde navigatie

Online shoppers willen snel en gemakkelijk hun weg vinden. Als je ze een doolhof instuurt, raak je ze voorgoed kwijt. Verplaats je in de klant en neem de reis die je ze aanbiedt kritisch onder de loep. Win eventueel advies in. Ook hier geldt, analyseer de data.

  1. Tweederangs content

Onder de veelvoorkomende Ecommerce-bloopers komt het begrip ‘content’ vaak langs. Veel webshops scoren hier ruim onvoldoende op. De content sluit niet aan op de beleving van de doelgroep en is nauwelijks afgestemd op vindbaarheid en conversie-optimalisatie. Advies: stel voor het nieuwe jaar een content kalender samen en huur voor de uitvoering desgewenst professionele ondersteuning in.

  1. Onduidelijke bestel- en betaalprocedures

Het komt nog vaak voor dat klanten vlak voor het moment suprême, aan het einde van de sales funnel, de weg kwijtraken. Er is geen duidelijkheid over bestel- en bezorgprocedures, bijvoorbeeld, of er is niets terug te vinden over garanties of klantenservice. Besteed maximale aandacht aan deze laatste fase in de klantreis en zorg dat alles klopt. Ondersteun je klanten met begrijpelijke buttons en val ze niet lastig met het verplicht aanmaken van een account. Sta geen enkele twijfel toe over de betrouwbaarheid van je business.

  1. Verborgen kosten en onvriendelijke retour voorwaarden

Het komt nog erg vaak voor: de klant wordt bij het afronden van zijn bestelling onverwacht geconfronteerd met verborgen bezorgkosten en niet-klantvriendelijke voorwaarden voor het retourneren van aangekochte artikelen. Als je je klanten liever naar de concurrent ziet gaan, moet je dit vooral zo blijven doen. Beter is: eerlijke en consistente informatie en 100% transparantie over bezorgkosten en garantie- en retour voorwaarden.

  1. Onvolledige en/of onjuiste productinformatie

Perfecte productinformatie optimaliseert de klantreis en vergroot het conversiepercentage. Bovendien draagt productinformatie bij aan het verminderen van kostbare retourzendingen. Toch hadden veel webshops dit essentiële onderdeel van de customer experience het afgelopen jaar niet in orde. Ook worden er nog veel afwijkingen gesignaleerd in de productinformatie van omnichannel-spelers. Dit kost klanten. Zonde, want er bestaat een effectieve oplossing voor: de implementatie van een passend Product Information System (PIM).

Als het aan EcommerceResult ligt, wordt 2020 voor jou een jaar zonder Ecommerce-bloopers !

Tot zover de 7 meest voorkomende Ecommerce-bloopers van 2019. Moraal van het verhaal: de concurrentie is te groot om je ook maar één van deze bloopers te veroorloven en de oplossing is vaak minder ingewikkeld dan je denkt. Zorg dat je er klaar voor bent in het nieuwe jaar. Zin in een kickstart? Maak een afspraak.