Komische Snapchat-filters, virtuele kleding passen voor een magische spiegel. Of een nieuwe hoekbank in 3D projecteren in je woonruimte om te kijken of hij tot zijn recht komt. Of een catwalk in coronatijd vullen met een nieuwe, holografische werkelijkheid. Het kan allemaal, het gebeurt allemaal. En de voorspelling is dat Augmented Reality – ook wel Virtual Reality genoemd, hoewel er wezenlijke verschillen bestaan – een belangrijke rol gaat spelen in de online Customer Experience. Voor veel lifestylemerken is Augmented Reality in Ecommerce al dagelijkse realiteit.

Augmented Reality (AR) valt onder de immersive technologies. Je creëert er ervaringen mee waarin klanten zich volledig kunnen ‘onderdompelen’ (immersie). De gebruiker wordt in real time en in zijn of haar dagelijkse werkelijkheid meegezogen in een artificiële omgeving of virtuele realiteit. Het fenomeen bestaat al langer. Denk aan het beeld van een volle bioscoopzaal, waarin het publiek is uitgedost met een 3D-bril om een visueel spektakel te ondergaan. Ook op social media en bij iPhone-gebruikt is Augmented Reality al langere tijd hot. Maar Augmented Reality in Ecommerce lijkt nu op het punt te staan om door te breken.

Geen buzz maar big business

Korom, het is al lang geen buzz meer, Augmented Reality in Ecommerce. Integendeel, het is big business. Volgens onderzoek van Statistica, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in New York, vertegenwoordigt de mondiale markt voor AR-technologie in 2023 een waarde van meer dan US $ 18 miljard. Hetzelfde marktonderzoek laat zien dat consumenten in 2022 wereldwijd US $ 15 miljoen van plan zijn te spenderen aan mobiele apparaten die AR faciliteren.

Met de snelle opkomst van Augmented Reality is het logisch dat de maakindustrie op zoek is naar applicaties die de ‘virtuele, immersive beleving’ mogelijk maken. Daarin lopen de mode-industrie en de designwereld voorop. De toepassing van Augmented Reality in Ecommerce neemt toe, al is het nog vaak pionieren geblazen. Maar de overtuiging leeft dat AR de Customer Experience naar een nieuwe dimensie zal tillen.

Expirimenten met Augmented Reality in Ecommerce

Zo lijkt de AR-technologie bij uitstek geschikt om het gemis aan persoonlijk contact tussen de klant en de verkoopadviseur bij online shoppen te compenseren. Dat gemis laat zich momenteel als gevolg van de COVID-epidemie extra sterk voelen. Onder ‘normale’ omstandigheden kent de Customer Journey meerdere touchpoints, waaronder het contact in de fysieke winkel. In veel landen vormen winkelsluitingen een onderdeel van de lockdown, waardoor het echte contact met de klant wegvalt. Vooral in de modewereld is dat voelbaar.

Daarom is het begrijpelijk dat experimenten met Augmented Reality in Ecommerce zich vooral in de wereld van de duurdere luxegoederen afspeelt. Denk aan mode, cosmetica en woninginrichting. Er zijn voorbeelden genoeg. Zo vond in Londen in februari dit jaar de London Fashion Week plaats. De catwalk bleef leeg. Echter, met een speciale app konden liefhebbers van haute couture de laatste trends dankzij 5G op hun smartphones volgen in de vorm van een holografische modeshow.

Magische spiegel en Zweedse app

Mode- en cosmeticamerk Chanel experimenteert met een ‘magische spiegel’ die klanten in de gelegenheid stelt om thuis virtuele mode-items uit te proberen. Het alom bekende woonwarenhuis uit Zweden behoort tot de pioniers. Met de IKEA Pace-app kun je woonitems in 3D en op levensechte schaal in je woning ‘plaatsen’. Zo kun je zien of de producten thuis op hun plek vallen.

Samengevat, er zijn genoeg sprekende voorbeelden van wat AR-technologieën kunnen toevoegen aan klantenbinding en conversie. Ook aan het terugdringen van retourzendingen, trouwens. Immers, als klanten virtuele producten ‘plaatsen’ en uitproberen in hun alledaagse werkelijkheid, neemt de kans op teleurstellende bestellingen af. Maar zover is het nog niet. Want ondanks het feit dat Augmented Reality in Ecommerce nu al nieuwe kansen biedt, lijkt de toepassing ervan nog even weggelegd voor de grote merken en voor fun-doeleinden. Maar dat gaat veranderen.

AR voegt waardevolle dimensie toe aan Customer Journey

AR is de technologie bij uitstek om met behulp van digitale informatie bijzondere dimensies aan de dagelijkse realiteit toe te voegen. Dat gebeurt al op grote schaal in entertainment, de commercie volgt. Zowel op de winkelvloer als online, ter versterking van andere presentatie- en contactvormen. Daarbij dient Augmented Reality in Ecommerce één ultiem doel: maximale waarde toevoegen aan de gepersonaliseerde Customer Journey.

Wil je op tijd klaar zijn voor de ‘nieuwe werkelijkheid’? Je kunt altijd een afspraak met ons maken.

 

 

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers