De nieuwe AI-aangedreven Microsoft Bing krijgt nu misschien alle aandacht, maar het is verre van de eerste AI zoek machines op de markt. In de afgelopen jaren is AI-technologie geïntegreerd in bijna elke eerder bestaande technologie om deze sneller en efficiënter te maken. Zoekmachines zijn de nieuwste in de rij geworden om te profiteren van AI-integratie. Nu Google-CEO Sundar Pichai onlangs plannen bevestigde om conversatie-kunstmatige intelligentie toe te voegen aan ‘s werelds beroemdste zoekmachines, is er geen weg meer terug. Zoekmachines aangedreven door AI staan op het punt de nieuwe orde van de dag te worden, en dit zal enorme gevolgen hebben voor de manier waarop professionals, waaronder ecommerce-experts, zoekmachineoptimalisatie (SEO) benaderen.

AI ZOEK MACHINES: OVERZICHT, VOORDELEN EN VOORBEELDEN

AI zoek machines gebruiken kunstmatige intelligentie-algoritmen en -technieken om de kwaliteit en relevantie van zoekresultaten te verbeteren. Deze innovatie is grotendeels afhankelijk van twee AI-technieken, Natural Language Processing (NLP) en Machine Learning (ML), om de zoekresultaten te leveren. NLP stelt zoekmachines in staat om menselijke taal en de intentie en sentimenten achter de zoekopdrachten beter te begrijpen en te interpreteren. Aan de andere kant zorgen ML-algoritmen voor een supersnelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens. Door deze twee technieken te combineren, kunnen deze zoekmachines zeer nauwkeurige antwoorden geven.

Traditionele zoekmachines gebruiken daarentegen algoritmen die resultaten ophalen op basis van criteria zoals trefwoorden, domeinautoriteit en backlinks om de zoekrangschikking te bepalen. Hoewel ze ons al jaren goed van dienst zijn, hebben AI zoek machines zeker veel meer te bieden. Hun mogelijkheden omvatten betere herkenning van zoekintenties en personalisatie van resultaten op basis van zoekgeschiedenis en gebruikerslocatie. Veel van deze nieuwe zoekmachines gebruiken ook algoritmen voor het genereren van natuurlijke taal om zoekresultaten samen te vatten, waardoor de gebruikerservaring conversatiever en handiger wordt. Bovendien zorgt AI-gestuurd zoeken voor responsievere en nauwkeurigere spraak-, video- en beeldzoekopdrachten.

Krachtige AI zoek machines zoals Neeva AI, YouChat en Perplexity zijn al een tijdje beschikbaar. De hectiek veroorzaakt door de lancering van ChatGPT in november 2022 verhoogde echter de publieke kennis van de mogelijkheden die zoekmachines aangedreven door AI bieden. De chatbot met een groot taalmodel wordt aangestuurd door OpenAI’s GPT-3.5-technologie die gedetailleerde en uitgebreide antwoorden biedt op allerlei soorten vragen. In feite wordt de Bing AI van Microsoft aangedreven door GPT-4, een upgrade van de technologie die de populaire ChatGPT aandrijft. We verwachten zeker dat het aantal en de mogelijkheden van AI-gestuurde zoekmachines de komende twee tot drie jaar zullen toenemen.

WAT ZAL DE IMPACT ZIJN VAN AI ZOEK MACHINES OP ECOMMERCE SEO?

Met de verspreiding van AI zoek machines vragen velen zich af wat dit zal betekenen voor SEO. “Zal AI het einde van SEO zijn?” is een veel voorkomende vraag in de geest en op de lippen van velen. Hoewel de bezorgdheid begrijpelijk is, is het belangrijk op te merken dat AI niet het einde zal zijn van zoekmachineoptimalisatie zoals we die kennen. In plaats van het te elimineren, zal AI waarschijnlijk de normen van SEO verhogen en professionals dwingen hun websites en inhoud aan te passen aan deze hogere normen.

De basisprincipes van SEO zijn onder meer het creëren van hoogwaardige inhoud, het bouwen van hoogwaardige backlinks en het optimaliseren van elementen op de pagina, zoals metatags en koppen met trefwoorden. Deze praktijken zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven. Met AI zoek machines die menselijke zoekopdrachten beter kunnen begrijpen en gepersonaliseerde resultaten kunnen bieden, zullen marketeers de inhoudskwaliteit en gebruikerservaring naar een geheel nieuw niveau moeten tillen om aan de nieuwe rankingfactoren te voldoen. Bedrijven die gedetailleerde inhoud publiceren die op bevredigende wijze vragen beantwoordt, zullen genieten van de beloning van hogere posities in zoekmachines. Kwaliteit zal voor kwantiteit gaan.

Laten we eens nader bekijken hoe deze nieuwe ontwikkelingen de SEO voor ecommerce zullen beïnvloeden:

LONG-FORM CONTENT EN CONVERSATIONAL KEYWORD OPTIMALISATIE

Om hoger te scoren in AI zoek machines, zullen marketeers diepgaande en informatieve inhoud moeten produceren. Daarom zal content met een lange vorm die op bevredigende wijze onderwerpen behandelt waarin klanten geïnteresseerd zijn, voorrang hebben op content die keyword stuffing gebruikt om hoger te scoren in traditionele zoekmachines. Over zoekwoorden gesproken, het is waarschijnlijker dat gesprekszoekwoorden met een lange staart belangrijker zullen worden. In plaats van alleen zoekwoorden als ‘laptop met touchscreen’ te gebruiken, zullen marketeers meer gedetailleerde zoekwoorden moeten gebruiken, zoals ‘Waar kan ik een laptop met touchscreen kopen?’ en “hoeveel kan ik een touchscreen-laptop krijgen?” om gebruikersvragen beter af te stemmen.

SPRAAKZOEKEN OPTIMALISATIE

AI zoek machines hebben meer begrip voor gesproken zoekopdrachten dan traditionele, dus we kunnen verwachten dat gebruikers vaker gesproken zoekopdrachten proberen. Daarom moeten ecommerce websites hun SEO-strategieën aanpassen om de inhoud voor gesproken zoekopdrachten te optimaliseren. Dit omvat het gebruik van zoekwoorden die lijken op hoe mensen spreken, zoals de eerder genoemde lange zoekwoorden.

GEPERSONALISEERD ZOEKEN

AI zoek machines kunnen gebruikersgegevens zoals zoekgeschiedenis, locatie en browsegedrag analyseren om gepersonaliseerde zoekresultaten te retourneren. Wat dit betekent voor ecommerce SEO is dat bedrijven hun contentstrategie moeten ontwerpen om te passen bij specifieke doelgroepen in plaats van een one-fits-all aanpak te gebruiken. Ter voorbereiding op deze verandering kunnen bedrijven feedback en beoordelingen van klanten analyseren om te begrijpen wat hun doelgroep interesseert en om content te creëren die aan deze interesses voldoet. De toegenomen nadruk op personalisatie zal waarschijnlijk de relevantie van lokale SEO vergroten, dus bedrijven zullen hun contentstrategie moeten aanpassen om een lokaal publiek aan te trekken.

VISUEEL ZOEKEN

Een ander aspect van zoekgedrag dat meer aandacht zal krijgen, is visueel zoeken. AI zoek machines hebben rekenkracht waarmee gebruikers kunnen zoeken door afbeeldingen en video’s te uploaden. Bijgevolg zullen ecommercemerken hun sites moeten optimaliseren in afwachting van klanten en prospects die met behulp van afbeeldingen naar producten zoeken. Dit betekent het optimaliseren van relevante gegevens, waaronder bestandsnamen, alt-tags, bijschriften en andere beeld- en videometadata. Bovendien moeten ecommercebedrijven mogelijk investeren in visuele zoekhulpmiddelen om gebruikers in staat te stellen afbeeldingen te uploaden van producten die ze willen kopen.

MOBIELE OPTIMALISATIE

Het is geen geheim dat mobiel gebruik wereldwijd toeneemt. AI zoek machines zoals Perplexity, Neeva en Bing AI hebben mobiele applicaties om het gebruik op Android- en iOS-apparaten te ondersteunen. Daarom kunnen bedrijven verwachten dat de meeste zoekopdrachten op deze nieuwe zoekmachines afkomstig zijn van mobiele apparaten. Ecommercemerken moeten hierop inspelen door ervoor te zorgen dat hun websites mobielvriendelijk zijn.

CASESTUDY: EEN OVERZICHT VAN DE NIEUWE MICROSOFT BING AI

Van alle AI zoek machines die momenteel beschikbaar zijn, krijgt Bing AI van Microsoft momenteel alle aandacht. Het werd gelanceerd op 7 februari 2023 en Microsoft heeft meer gebruikers toegang gegeven tot een bètaversie van het programma, dat is geïntegreerd in hun Microsoft Edge-browser. Bing AI is ook beschikbaar als applicatie om te downloaden in iOS- en Android-appstores.

Bing AI draait op GPT-4, een geavanceerd groot taalmodel gebouwd door OpenAI. Dit maakt het superieur aan ChatGPT, dat is gebouwd op GPT-3.5. Een deel van de superioriteit komt voort uit het vermogen van GPT-4 om verbinding te maken met internet en recente informatie op te halen, in tegenstelling tot GPT-3, dat is getraind op datasets die beperkt zijn tot 2021. GPT-4 is ook sneller en efficiënter dan zijn voorganger en kan visuele ingangen. Microsoft maakt gebruik van alle enorme mogelijkheden van GPT-4 in zijn nieuwe AI-zoekmachine en belooft een betere zoekfunctie die completere antwoorden biedt, een nieuwe Microsoft Edge-ervaring en een meer bevredigende chatervaring.

Nu we in de derde maand van de release van Bing AI zitten, is het de moeite waard om te onderzoeken of Microsoft zijn beloften heeft kunnen waarmaken.

Hier zijn enkele van de pluspunten:

SAMENVAT BEVINDINGEN

De nieuwe Microsoft Bing AI zorgt voor duidelijke en beknopte samenvattingen als antwoord op zoekopdrachten. Dit voegt dus een laag gemak toe aan de zoekervaring voor gebruikers die eenvoudige en snelle antwoorden op hun vragen willen zonder door verschillende pagina’s te bladeren.

VOEGT REFERENTIES TOE

Een van de belangrijkste punten van kritiek op ChatGPT was het ontbreken van verwijzingen naar de zoekresultaten. Zelfs wanneer de chatbot wordt gevraagd om links te geven naar de websites waar bepaalde informatie vandaan is gehaald, reageert de chatbot vaak met verbroken links. Bing AI verbetert dit door links te bieden voor verder lezen en onderzoek. Dit is ook goed nieuws voor SEO-specialisten, want het betekent dat Microsoft nog steeds van plan is verkeer naar andere sites te sturen.

BIEDT VERSCHILLENDE GESPREKSTIJLEN AAN

Met Bing AI kunnen gebruikers hun zoekervaring aanpassen door hun favoriete gespreksstijl te kiezen. Er zijn drie opties beschikbaar: creatief, gebalanceerd en nauwkeurig. De creatieve stijl zorgt voor meer fantasierijke antwoorden, nauwkeurig is rechttoe rechtaan, terwijl evenwichtig het midden tussen beide vindt.

SNELLE INDEXEERSNELHEID

Er is ook opgemerkt dat Bing AI een hoge indexeringssnelheid heeft. Een gebruiker merkte op dat de AI zijn nieuwe inhoud binnen enkele uren na het plaatsen van de inhoud citeerde. Dit is meer goed nieuws voor SEO-professionals, aangezien Bing hun inspanningen wil belonen met snelle indexering.

MEER TALEN

Gebruikers van Bing AI zullen merken dat de machine meerdere talen kan begrijpen en converseren, waaronder Spaans, Frans, Duits en een aantal andere talen naast Engels. Mensen uit verschillende culturen kunnen comfortabel genieten van het gebruik van de nieuwe technologie van Microsoft in hun moedertaal, en dat verbetert de gebruikerservaring echt.

VERVOLGANTWOORD EN VRAGEN

Net als ChatGPT kan Bing AI vervolgvragen beantwoorden. Naast die mogelijkheid kan het de gebruiker vervolgvragen voorstellen om de zoekopdracht te verfijnen en meer waarde per sessie af te leiden.

BEELD CREATIE

GPT-4 kan visuele invoer verwerken en Microsoft gebruikt dit om functies voor het maken van afbeeldingen te leveren aan Bing en Edge. Gebruikers kunnen nu afbeeldingen maken door tekstbeschrijvingen aan de machine te leveren.

Er is opgemerkt dat Bing AI een aantal merkbare problemen heeft. Hier zijn enkele van de nadelen:

LANGERE RESPONSTIJD

In de paar maanden sinds de lancering is de reactietijd van Bing AI steeds trager geworden. Reacties duren soms enkele minuten. Dit komt waarschijnlijk omdat Microsoft meer mensen toegang geeft tot de AI, maar ze zullen de snelheid moeten optimaliseren voor de volledige lancering.

OCCASIONELE GLITCHES

Bing AI is verre van perfect. De AI kan worden uitgelokt tot het geven van onbehulpzame, bizarre en agressieve antwoorden, vooral tijdens lange chatsessies. Ook kan de AI soms onjuiste antwoorden geven en weigeren zijn fouten te erkennen wanneer deze zijn gecorrigeerd. Microsoft heeft openbare verklaringen vrijgegeven waarin deze fouten worden toegegeven, en de softwaregigant heeft beloofd voortdurend te werken aan het veilig maken van de software.

QUERY-LIMIETEN

Een ander nadeel van Bing AI zijn de limieten op het aantal zoekopdrachten. Momenteel is de limiet 20 vragen per sessie en 200 vragen per dag. Toegegeven, dit is een verviervoudiging ten opzichte van de aanvankelijke limieten die werden gesteld toen de service voor het eerst werd gelanceerd, en Microsoft zal de beperkingen ongetwijfeld blijven versoepelen. Maar voorlopig belemmert deze huidige limiet de gebruikerservaring.

Al met al bevinden AI zoek machines zich nog in de beginfase van ontwikkeling, maar ze zijn er zeker om te blijven. Microsoft’s Bing AI lijkt voorop te lopen, maar de aanstaande komst van Google’s BARD-zoekmachine zou het beeld kunnen veranderen. Deze nieuwe zoekmachines zullen de toekomst van SEO zeker veranderen, dus marketeers moeten vandaag beginnen met het aanpassen van hun strategieën om te voorkomen dat ze achterblijven bij concurrenten.