7 solide argumenten voor replatforming

De verwachtingen van je klanten veranderen, online shoppinggedrag evolueert, IT- en datatechnieken worden slimmer en verfijnder. En jij móet mee met je tijd, wil je de slag niet missen. Want de online concurrentie is heftig. Voldoet jouw webshop-omgeving nog aan alle eisen van deze tijd? Bied je je bezoekers de ultieme klantervaring? Als je ook maar even twijfelt, denk dan eens na over de argumenten voor replatforming. Anders laat je omzet liggen.

Replatforming betekent zoveel als overstappen naar een ander ecommerce platform. Daarbij ga je terecht niet over één nacht ijs. Je bent immers gewend aan je vertrouwde omgeving en het onbekende brengt altijd onzekerheden met zich mee. Maar als je je goed laat adviseren en kunt rekenen op gedegen technische ondersteuning, zijn die onzekerheden snel weg te nemen. En tijdens de ‘verbouwing’ blijft de winkel gewoon open, zodat je geen omzet misloopt.

Alles uit de kast voor de kritische online klant

Maar waarom ‘verbouwen’? Goede vraag. Vergelijk het met traditionele, fysieke winkels. Daar is een verbouwing de gewoonste zaak van de wereld om in de pas te blijven lopen met veranderende smaak en koopvoorkeuren van de consument, markttrends en nieuwe inzichten in consumentengedrag. Bij online shopping is dat nog veel belangrijker. De verschillende fasen in het aankoopproces luisteren nauwer, want je bent niet fysiek aanwezig om het proces te sturen. De consument gedraagt zich online kritischer en wispelturiger dan in een fysieke winkel. Men kan in een split second besluiten om naar de concurrent te gaan als het proces niet optimaal verloopt. Daarom lees je hier verder over de belangrijkste argumenten voor replatforming.

Belangrijkste argumenten voor replatforming

Met die wetenschap loont het de moeite om je serieus over een overstap naar een nieuw ecommerce platform te laten adviseren. Daar kunnen meerdere concrete redenen voor bestaan. We noemen er zeven.

 1. Je huidige ecommerce platform presteert niet optimaal in de mobiele omgeving. Dit kost je heel veel omzet, want meer dan de helft van alle online aankopen verlopen bij de meeste webwinkels mobiel.
 2. Je platform is “log” en werkt te traag. Dit kost je klanten, want de online consument heeft weinig geduld en kan kiezen uit talloos veel webshops.
 3. Je assortiment groeit, maar de capaciteit van je platform beweegt niet mee en het kost je veel tijd om nieuwe producten online te zetten.
 4. Je bestaande ecommerce platform biedt nauwelijks efficiënte tools voor selectie- en keuze, promoties, aanbevelingen en cross / upselling.
 5. Je mist ondersteunende functionaliteiten. Denk aan de inzet van een chat-robot, het automatisch genereren en verzenden van e-mails, data-analyse en, bijvoorbeeld, de integratie van een Product Information Managementsysteem (PIM) met “marktplaatsconnector” ter ondersteuning van je multichannel-strategie.
 6. De ‘look and feel’ en content van je webshop sluit onvoldoende aan bij de beleving van je klanten en doelgroep. Je mist goede content management en “story telling” functionaliteiten.
 7. Je IT kosten zijn fors, maar je krijgt daar weinig toegevoegde waarde voor terug.

Succesvolle replatforming begint met gedegen voorbereiding

Vind je de argumenten voor replatforming ook op jouw webshop(s) van toepassing? Heb je het besluit om over te stappen eenmaal genomen, dan vergroot je het succes door zelf zoveel mogelijk voor te bereiden. Maak een stappenplan en een tijdschema en beantwoordt voor jezelf een aantal essentiële vragen, zoals:

 • Hoe zien mijn Customer Journeys eruit?
 • Wat is voor mij een passend content management systeem?
 • Waar moeten het visuele design minimaal aan voldoen?
 • Wat zijn de “must have” functionaliteiten voor mijn nieuwe webshop?
 • Zorg ik meteen voor nieuwe product foto’s en (verrijkte) product content?
 • Zijn mijn huidige betaalmethoden “future proof”?
 • Hoe neem ik mijn klanten mee in de transitie?
 • Stap ik over op een Cloud oplossing of wil ik volledig SAAS?
 • Wat doe ik zelf en wat laat ik over aan professionals?

Onderschat vooral die laatste vraag niet. Als online ondernemer/retailer kun je veel zelf, zéker in de voorbereidende fase, maar niet alles. En dat moet je ook helemaal niet willen, want twee weten altijd meer dan één. Vraag een realistisch en onafhankelijk advies, gebaseerd op ervaring. Laat je adviseren en begeleiden door experts die weten wat de nieuwste technieken voor jouw webshop kunnen betekenen. Ga voor een ultieme klantbeleving, want die klanten blijven loyaal en komen steeds weer terug.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

 • Software / IT advies
 • Ecommerce Strategie
 • Interim Specialisten
 • Interim Projectmanagers
 • Interim Product Owners
 • Interim Online Marketeers