Klanten veranderen snel als het om behoeftes gaat. Het is zelfs zo dat fabrikanten en retailers de grootste moeite hebben om de steeds veranderende consumentbehoefte bij te houden. De grootste tekortkoming daarbij is het niet kunnen bieden van een koopervaring op maat binnen afzonderlijke verkoopkanalen. Deze informatie is afkomstig uit een onderzoek van KPMG. Het is duidelijk dat er nog altijd te weinig bedrijven gebruikmaken van nieuwe technologieën. Zo geeft maar dertig procent van de vierhonderd respondenten aan dat er data gebruikt worden om echt inzicht in consumenten gedrag te krijgen.

 

Consumenten gedrag en CRM

Het inspelen op de veranderende consumentbehoefte biedt een uitstekende basis voor het vergroten van de winst. Ruim 20 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan technologie in te zetten om het klantgedrag te voorspellen. KPMG stelt echter dat de klant door de retailers nog dichter benaderd moet worden. Een standaard systeem voor CRM is niet meer toereikend. Er moet tegenwoordig namelijk op een intelligentere manier gekeken worden naar het gedrag van de consument.

Het verzamelen van unieke informatie van iedere klant is daarin een belangrijk aspect. Dat gaat veel verder dan voorspellen op welk moment de klant een aankoop doet. Het is namelijk eveneens van belang te weten waarom een consument besluit om een product niet te kopen. Of een dienst niet af te nemen. Het vaststellen van de kleinste verandering kan al winst opleveren voor de retailer.

Predictive Analytics

Inspelen op toekomstige marktomstandigheden is mogelijk door gebruik te maken van voorspellingen op basis van data. Voorspellende analyses bieden de mogelijkheid om vooruit te kijken. De voorspellingen worden nauwkeurig weergegeven. Daarbij wordt van een algoritmen gebruik gemaakt die op relevante gegevens wordt toegepast. Zo kan er wel worden ingespeeld op het steeds veranderende consumenten gedrag.

Het is bijvoorbeeld mogelijk te voorspellen welke groep klanten via een bepaald verkoopkanaal een specifiek product aanschaft. Het is eveneens mogelijk om een voorspelling te doen welke doelgroep op een aanbieding ingaat. De productvoorraad kan bovendien op de uitkomsten worden afgestemd. Zo kunnen allerlei voorspellingen nauwkeurig worden weergegeven en kan daarop worden ingespeeld. Predictive Analytics is onmisbaar voor bedrijven die dichtbij de klant willen komen en het consumentengedrag willen voorspellen.

Een duidelijke visie is nodig om mee te gaan met het veranderende consumenten gedrag. Predictive Analytics vormt een instrument dat geïntegreerd kan worden in het primaire proces. Dat kan ook in uw onderneming worden ingevoerd. Een eerste stap daartoe is het bepalen van de beste strategie.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers