Lange tijd waren één-op-één-relaties succesbepalend in B2B-handelspraktijken. Ooit was de oude vertrouwde ‘vertegenwoordiger’ het gezicht, het geheugen en het lijmmiddel van je groothandelsbedrijf. Maar dat verandert snel. Net als retail maakt B2B grote stappen in digitalisering en E-business. Wereldwijde trends in de groothandel zorgen voor urgentie. En in die groothandeltrends is de inzet van data leidend.

5 trends in de groothandel nader bekeken

De groothandelswereld zit in een belangrijke transitiefase. Sinds enige tijd dwingt de coronacrisis ons de één-op-één-contacten tot een minimum te beperken. Daarom is de ontwikkeling en implementatie van nieuwe klant-, service- en businessmodellen cruciaal. Hierin is digitalisering is de norm en zijn data leidend. Veel trends in de groothandel komen overeen met de weg die retail al bewandelde. Laten we er een paar nader bekijken.

Trend 1: afnemers eisen optimale klantervaring

B2B-klanten zijn ook ‘gewone consumenten’. Als privépersoon zien ze hoe online retail er steeds beter in slaagt om klanten een gepersonaliseerde customer experience te bieden. Dus vragen ze zich af: waarom zie ik dat niet terug bij mijn toeleveranciers en dienstverleners? Dat dwingt B2B-spelers om verdere stappen te zetten in de digitale transformatie. Met retail als voorbeeld, worden groothandelsplaforms steeds intelligenter en veelzijdiger. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de kwaliteit en dynamiek van product data. Maar ook de service en het delen van kennis, kwaliteiten die karakteristiek waren voor de ‘vertegenwoordiger’, krijgen een plaats op de platforms. De coronapandemie versnelt deze trend.

Trend 2: database als kloppend hart

Eerder, in de ‘oude tijd’ vormden de binnendienst en buitendienst het kloppend hart van de groothandelsactiviteiten. Klantkennis was medewerker-gebonden. In de ‘nieuwe tijd’ wordt de kracht van de groothandel in toenemende mate bepaald door een goed functionerende database. Die stuurt de processen aan die cruciaal zijn voor dynamisch prijsbeleid, efficiënt voorraadbeheer en klantretentie. Een up-to-date database behoort tot de belangrijkste trends in de groothandel. Een intelligente database die automatisch prijzen aanpast, de voorraad aanvult en after sales-activiteiten in gang zet, is goud waard.

Trend 3: omnichannelstrategie

Ook in de groothandel zien we een trend naar de inzet van meer kanalen. Naast fysieke kanalen is een eigen platform dat afnemers op maat online bedient geen uitzondering meer maar regel. Echter, sterker dan in retail, ligt er veel nadruk op de eigen klantomgeving en toegangsprotocollen. Maar net als in retail staan gebruiksgemak en een soepele klantreis centraal. Grotere groothandelsbedrijven maken in toenemende mate specifieke (sub-)platforms voor gesegmenteerde doelgroepen. En ook op social media blazen groothandels hun partij steeds vaker mee.

Trend 4: verschuiving naar D2C behoort tot meest ingrijpende groothandelstrends

De kaarten waren altijd strikt verdeeld. Retail bedient de consument, fabrikanten en groothandels bedienen de retail. Hierin voltrekt zich een verschuiving die je bepaald ‘disruptief’ kunt noemen. Fabrikanten en groothandels schuiven langzaam op naar de consumentenmarkt. Digitalisering en Ecommerce doen grenzen vervagen. Er zijn steeds meer voorbeelden van groothandelsbedrijven die hun assortiment of een deel daarvan ontsluiten voor de B2C-markt. D2C-businessmodellen (Direct to Consumer) gaan het helemaal maken. Het is een van de meest ingrijpende trends in de groothandel van dit moment. Er horen B2B Ecommerce-oplossingen bij die voor B2C Ecommerce-platforms niet onderdoen.

Trend 5: data als motor

Samengevat: wereld van de groothandel evolueert snel. De traditionele positie in de waardenketen wordt van alle kanten beïnvloed. Afnemers stellen nieuwe eisen, nieuwe spelers zetten traditionele verhoudingen op de tocht. Daarnaast haalt het coronavirus een streep door vertrouwde patronen in de relatie- en contactsfeer. Bovendien zorgen digitalisering en mondialisering voor meer concurrentie en transparantie. Hoe ga je daar als groothandel mee om? Hoe onderbouw je beslissingen en hoe overtref je de verwachtingen van prospects en afnemers? Je raadt het al. Van alle trends in de groothandel is dit de belangrijkste: data is de motor voor succes en groei.

Brainstormen over de impact van internationale trends in de groothandel? Afspraak maken.