Ontwikkelingen in Ecommerce volgen elkaar snel op en als ondernemer heb je er een dagtaak aan om alles bij te houden. Maar er zijn relevante trends waar je niet omheen kunt. De nog steeds toenemende populariteit van mobiel winkelen, bijvoorbeeld, is zo’n trend. En daar kun je maar beter op inspelen als je geen potentiële klanten wil mislopen. Als het goed is, is je website al langer responsive. Maar is dat genoeg? Of kun je beter een eigen kanaal inzetten om mobiel winkelen optimaal te faciliteren?

De voorkeur van consumenten voor mobiel winkelen bestaat al even. Uit een onderzoek van Shopping Tomorrow bleek eind 2019 al dat 65 procent van het winkelende publiek zijn smartphone gebruikt om online aankopen te doen. De helft van de respondenten gaf aan binnen vijf jaar voor het gros van alle online aankopen hun smartphone of tablet te zullen gebruiken. De komst van het G5-netwerk zal deze trend zeker versnellen. Voor steeds meer consumenten fungeert de smartphone als extra lichaamsdeel. Dus waarom zou je daar je boodschappen niet mee doen?

Zo veel meer dan een aanvullend kanaal

Mobiel is aanzienlijk meer dan een ‘aanvullend kanaal’. Iedereen heeft zijn mobiel altijd binnen handbereik. Niet alleen onderweg, maar ook thuis en op het werk. Om in Ecommerce succesvol te zijn en te blijven, doe je er goed aan mobiel te benaderen als het belangrijkste kanaal. Zowel voor het inrichten van de klantreis als voor je marketingcampagnes is mobiel vandaag de dag maatgevend. Dat vraagt om een goede mobile first-strategie. Met als kernpunten: gebruiksvriendelijkheid, korte laadtijd, goede zoekfuncties, gepersonaliseerde gebruikersopties, veilige betaalmethodes.

Gezien het toenemende gebruik van mobiel vraagt de klantervaring maximale aandacht. Als content traag laadt en foto’s onvolledig worden weergegeven haken bezoekers snel af. Alles draait om snelheid, toegankelijkheid en gemak. Niet alleen voor je bezoekers, ook voor Google. Die weegt de prestaties van je website mee in de ranking. Lange tijd was responsive design het toverwoord. Daar kwam al snel adaptive design bij, waarmee content wordt aangepast aan de schermgrootte. Samengevat geldt voor beide technieken: één platform dat zich aanpast aan het apparaat dat je gebruikt – je desk- of laptop, of je smartphone of tablet.

Mobiel winkelen, de nieuwe norm

Maar dat is niet meer genoeg in Ecommerce. Sinds mobiel surfen en mobiel winkelen de nieuwe norm zijn, verschuift het accent van mobiel vriendelijk design (responsive) naar mobile first design. Wil je klanten optimaal comfort bieden, dan is een afzonderlijke mobiele website een must. Ofwel: een mobiele site of app die qua snelheid, navigatie en inrichting volledig op mobiel winkelen is afgestemd. Zo bedient 90 procent van alle smartphonebezitters overal ter wereld hun toestel met één hand, stelde Daily CMS vast op basis van een aansprekende hamburgermenu-case. Belangrijke conclusie: maak het je klanten gemakkelijk met ‘duimnavigatie’.

Ook de ontwikkeling van one page websites is ingegeven door het belang van mobiel winkelen. Aangezien smartphonegebruikers niet gediend zijn van ingewikkelde menu’s en vaak veel te kleine buttons, is de ‘onepager’ een goed alternatief. Hier geldt het principe less is more. Zoals het begrip aangeeft, leidt één webpagina de bezoeker naar zijn bestemming. Met een efficiënt menu, boven- of onderin de pagina, navigeer je met je duim naar verschillende locaties op die ene pagina. Klanten ervaren dit als zeer gebruiksvriendelijk. Ook pagina’s waarin je kunt swipen zijn erg populair. Voor online winkelen geldt: hoe makkelijker hoe beter. Dus: hoe hoger de conversie.

Stem je strategie en kanalen af op mobiel winkelen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om voor je merk of webshop een eigen app te ontwikkelen. Daar is niets mis mee, hoewel je er rekening mee moet houden dat consumenten enigszins ‘download-moe’ dreigen te raken bij het overweldigende aanbod. Je moet tegenwoordig van goeden huize komen om klanten ervan te overtuigen dat ze jouw app niet kunnen missen. Welke vorm of oplossing je ook kiest, het loont de moeite om je verkoopkanalen nog eens kritisch onder de loep te nemen. Zijn je strategie en technieken optimaal afgestemd op mobiel winkelen? Staat de mobiele user experience centraal? Zijn je zoek- en navigatiefuncties en betaalopties afgestemd op gemak, snelheid en conversie? Je kunt er maar beter snel werk van maken als je geen omzet mis wil lopen!

 

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers