Een van de bekendste warenhuisketens van Nederland overnemen en miljoenen op de koop toe krijgen. Het overkomt Michiel Witteveen, de zittende CEO van het concern. Hiermee houdt Blokker op een familiebedrijf te zijn. De keten werd in 1896 door Jacob en Saapke Blokker opgericht. Kleinzoon Jaap Blokker, die in 2003 werd uitgeroepen tot Zakenman van het Jaar, maakte de firma groot. Hij overleed in 2011. Sindsdien gaat het bergafwaarts met Blokker.

De miljoenenbonus die Witteveen ontvangt, geeft enerzijds aan dat de verlies lijdende winkelketen nu echt een blok aan het been van de familie begon te worden en anderzijds dat het vertrouwen in de zittende CEO groot is. De familie zet hoog in op Michiel Witteveen, omdat hij de beste garanties biedt voor de continuïteit van de keten en de werkgelegenheid van de ruim vijfduizend Nederlandse medewerkers.

Goede huisvader voor familie-erfenis

Naar verluidt krijgt de nieuwe eigenaar € 280 miljoen mee. Volgens officiële concernbronnen betreft dit een ‘financiële bijdrage voor de verdere succesvolle realisatie’. Hoe die ‘succesvolle realisatie’ eruit gaat zien, wordt er niet bij verteld; noch door de familie, noch door de nieuwe eigenaar. De familie vertrouwt erop dat Michiel Witteveen als een ‘goede huisvader’ of de erfenis zal passen. Witteveen neemt de volledige holding over, waartoe ook Big Bazar behoort. Andere bedrijfsonderdelen, waaronder Leen Bakker en Intertoys, gingen al eerder van de hand.

Voor Intertoys viel ondanks het doek, zoals we schreven in ons vorige blog over omnichannel retail als remedie tegen de hausse aan faillissementen. In hetzelfde blog vroegen we ons af hoelang Blokker er nog in zou slagen haar winkelformule overeind te houden. Het concern (474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland; 139 winkels in de Benelux) lijdt immers als sinds 2014 verlies. In 2017 bedroeg dat nog € 344 miljoen op een omzet van € 1, 6 miljard.

De Bricks & Clicks strategie van Blokker

Met de verkoop van de keten aan het zittende management lijkt de kou uit de lucht. Toch zullen ook Michiel Witteveen en zijn team nog stevig aan de formule moeten sleutelen om van Blokker weer een winstgevende winkelketen te maken. Ook Witteveen, telg van een bekende en succesvolle retailfamilie (modeketen Witteveen en Claudia Sträter), en zelf vooral succesvol als investeerder, zal een omnichannel-koers inzetten. In feite is Blokker daar al enige tijd geleden mee begonnen.

Begin februari kondigde Blokker in een persbericht haar ‘Bricks & Clicks strategie’ aan. De onderneming stond toen al te koop. De ambitie was helder: volledige samenvoeging van het aanbod van ‘alles wat we in het huishouden nodig hebben’ van de fysieke winkels en de webwinkel. Met als doel: een consistent en optimaal op de klantwensen afgestemd assortiment. Tot begin 2019 waren de kanalen nog volledig gescheiden, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de rode cijfers.

Ingezette Bricks & Clicks strategie wegwijzer naar de toekomst

Volgens het aangehaalde persbericht zou de integratie van de ‘bricks’ en de ‘clicks’ in de zomer van dit jaar een feit zijn. Om vaart te maken, werden de winkelorganisatie en de ecommerce-organisatie begin dit jaar in één pand in Amsterdam samengevoegd. De online verkoop zou de winkelketen een belangrijke impuls moeten geven. In een reactie op de koop met miljoenen toe zegt Michiel Witteveen te handelen met het oog op de lange termijn. ‘De kans om dit iconische bedrijf samen met alle medewerkers een nieuwe toekomst te geven, grijp ik met beide handen aan.’

Verder liet de nieuwe eigenaar kort na de overname begrijpelijkerwijs nog niets los over de bedrijfskoers. We kunnen echter op onze vingers natellen dat de ingezette bricks & clicks strategie een van de belangrijkste pijlers is. De wegwijzer naar de toekomst. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

 

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers