Groothandel en ecommerce zorgen voor emotionele B2B-relaties

groothandel en ecommerce

Onlangs vond in Rotterdam het Groothandel Ecommerce Event plaats. Lezingen en kennissessies wisselden elkaar af. Sprekers van diverse pluimage hielden het gehoor een spiegel van de toekomst voor. Die toekomst, het zal je niet verbazen, is doorspekt met bespiegelingen over technologie, big data en Artificial Intelligence. De groothandel en Eommerce zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het belang van een optimale klantreis en meer emotie in de B2B-relatie neemt toe. Platforms helpen daarbij.

‘Hoe zorg je ervoor dat je afnemer uit een assortiment van ruim tienduizend verschillende schroeven direct het juiste artikel in beeld krijgt?’ Het was een relevante vraag tijdens een van de workshops van het Groothandel Ecommerce Event. Het antwoord volgde snel met het succesvolle online salesverhaal van Bouwmaat. De landelijke groothandel in bouwmaterialen, met meer dan 13.500 producten op voorraad, hanteert een doeltreffend online recept: zoeken-vinden-klikken-kopen. Aan hun B2B Ecommerce-platform is een erg goede app gekoppeld – ‘de enige tool die je als vakman bij je moet hebben op de klus’. Sinds Bouwmaat vakmannen en aannemers op deze manier faciliteert, gaat de verkoop met sprongen vooruit.

Groothandel en Ecommerce vinden elkaar steeds beter

Het is een mooi voorbeeld van de wijze waarop de groothandel en Ecommerce elkaar steeds beter vinden. Niet voor niets werd het optimaliseren en digitaliseren van het zoek- en koopproces begin dit jaar overal genoemd als een van de belangrijkste trends voor de groothandel van 2019. Met de hete adem van Amazon en Alibaba in de nek, Ecommerce-giganten die zich in toenemende mate op de B2B-markt storten, zijn grote verbeterstappen op het gebied van Ecommerce onvermijdelijk. Heb je de juiste stappen gezet, dan ligt ook voor de groothandel de wereld aan je voeten.

De platformeconomie heeft de toekomst. Ook de wereld van de groothandel komt daar niet onderuit. “De markt is totaal aan het veranderen en we hebben allemaal te maken met de concurrentie van partijen die het nét even slimmer doen dan wijzelf”, zei Bidfood-CEO Dick Slootweg tijdens het Digital Food congres in maart van dit jaar. Bidfood komt voort uit DeliXL dat tijdens de crisisjaren haast kopje onderging. Met maximale veerkracht wist de onderneming de koers te verleggen. In korte tijd groeide Bidfood uit tot dé online groothandel voor foodprofessionals. Die vinden op bidfood.nl ruim 50 duizend artikelen. Intussen is Bidfood goed voor een omzet van 750 miljoen euro.

‘In China draait alles rond online platforms’

Slootweg twijfelt sterk aan de rol van de groothandel als fysieke schakel. Hij bracht een bezoek aan Alibaba in China. Om de kunst af te kijken. Hij zei naar aanleiding van zijn ervaringen: “Vergeleken met China leven we nog in een soort museum, daar draait alles rond online platforms.” Hoewel Bidfood het uitstekend doet, staat de groothandel volgens de CEO voor de grootste uitdaging in jaren. Dat is: het ontwikkelen en implementeren van nationale en internationale platforms waar verschillende aanbieders hun producten kunnen uitventen. Daarmee transformeert de groothandel van een fysieke plaats voor handelstransacties naar een digitale omgeving waarin service en beleving op de eerste plaats staan. Een voorbeeld dat deze verandering goed illustreert, is het door Bidfood ontwikkelde platform Foodyard.nl, bedoeld om culinaire professionals te inspireren en gestoeld op kennisdelen en klanten binden.

Een goed huwelijk tussen groothandel en Ecommerce biedt nieuwe kansen. Relaties met leveranciers/afnemers waren puur gericht op de transactie, maar worden emotioneler. De B2B-klant is ‘ook maar een mens’ die zijn spullen bij voorkeur online koopt en gesteld is op gemak, accurate productinformatie, reviews en snelle levering. In dat opzicht verschilt het zakelijke verkeer vandaag de dag niet zoveel meer van het B2C-verkeer. In te zetten platforms moeten dat weerspiegelen en optimaal ondersteunen.

Nieuwe perspectieven door samenspel tussen groothandel en Ecommerce

Groothandels die hun rol willen opeisen in het samenspel tussen groothandel en Ecommerce staan voor mooie uitdagingen. Met als succesvoorwaarden: wendbaarheid en een open mind voor technologie. Je warehouse management- en ordermanagementsysteem blijven cruciaal, maar zijn niet langer bepalend. De online platforms die je inzet, vragen om een extra dimensie, gericht op optimale ondersteuning van de klantreis. Ook bij online groothandelsactiviteiten is de klantbeleving key. Groothandel en Ecommerce is aanzienlijk meer dan het koppelen van systemen. Het vraagt om anders denken en strategische beslissingen nemen. Wie dat goed doet, opent nieuwe perspectieven en groeikansen.

Post Recents
.