Het lijkt zo makkelijk en je zou er er slapend rijk van kunnen worden: dropshipping. Je start een webshop en maakt afspraken met een fabrikant of groothandel. Deze bezorgt de bestellingen rechtstreeks bij je klanten. Kortom: geen voorraad, geen zorgen over distributie en bezorging, wel cashen. Maar is het wel zo makkelijk? En moeten we dit wel willen, als Ecommerce-sector of consument? Aan dropshipping kleven risico’s, maar ook grote voordelen. Het kan een prima verdienmodel zijn als je vooraf de belangrijkste succesfactoren goed invult. We geven er vijf.
Dropshipping is een van de meest laagdrempelige manieren om je in de dynamische wereld van E-commerce te begeven. Immers, omdat je geen voorraad aanhoudt en geen logistieke processen hoeft te managen, ben je met een bescheiden startkapitaal snel in business. Je koopt zelf geen producten in. Je bent een schakel in de keten, een online doorgeefluik, al klinkt dat wat minder charmant. Je kunt je productaanbod zo groot en breed maken als je wilt, want je hoeft er niet in te investeren en je hebt er geen opslagruimte voor nodig.
‘Voor klanten telt maar één criterium: het juiste artikel tegen de juiste prijs, in de afgesproken levertijd’
Alleen maar voordelen, dus. De consument heeft er nauwelijks een boodschap aan waar zijn bestelling vandaan komt. Want die heeft maar één eis: dat het juiste artikel binnen de afgesproken termijn wordt geleverd en aan zijn verwachtingen voldoet. De fabrikant of groothandel is al snel blij met een extra b2c-afzetkanaal en zal graag afspraken maken over aspecten als neutrale verpakking, verzendingsmethoden en -kosten en eventuele douaneformaliteiten. Jij bestiert de webshop, zet bestellingen door en managet de betaalprocedures. Je winst zit in het verschil tussen de prijs die de groothandel berekent aan jou als dropshipper en aan de eindklant. Dat is je marge of provisie.
Dat is snel verdiend, denk je. Zeker als alles op rolletjes verloopt. Maar het uitdagende van ondernemen is nu juist dat de weg naar succes bezaaid ligt met voetangels en klemmen. Ten eerste kunnen bestellingen de klant te laat bereiken, wat ten koste gaat van je reputatie. Ten tweede kunnen producten onderweg beschadigd raken. Ook daar ondervind je schade van. Bovendien kunnen er meningsverschillen ontstaan over retourzendingen en terugbetalingen. En daar ben jij als dropshipper/online retailer verantwoordelijk voor. Want hoe je het ook wendt of keert, jij bent het eerste en enige contactpunt voor de klant.
‘Aan de marges zit een grens en snel rijk worden met dropshipping is een illusie’
Een tweede uitdaging zit in de marges. Zoals gezegd worden je verdiensten bepaald door het verschil tussen de prijs die jij betaalt en die de eindklant afrekent. Nog los van de verzendkosten. Dat verschil kun je niet straffeloos oppompen. Immers, fabrikanten en groothandels doen met meer platforms en webshops zaken en de prijsconcurrentie is hevig. Online consumenten zijn zeer prijsbewust en kritisch. Weliswaar zijn bestelgemak en korte levertijden essentieel, de productprijs staat al jaren in de Top 3 van beslissende factoren voor de online consument. Als jij bovengemiddeld duur bent, zonder tastbare toegevoegde waarde te leveren, dan zingt dat snel op social media rond. Kortom: aan de marges zit een grens en snel rijk worden met dropshipping is een illusie.
Overigens is dit geen reden om plannen voor een op dropshipping gebaseerde webshop los te laten. Als dropshipper word je niet slapend rijk, maar het is wel degelijk een realistisch verdienmodel en veel E-commerce-ondernemers zijn er succesvol mee. Ofwel via een eigen webwinkel, ofwel via een marktplaats. Kies je voor dat laatste, dan is het wel belangrijk dat je goed nagaat welke producten wel en niet zijn toegestaan, wat precies de spelregels zijn, en wat het betekent voor de toch al krappe marges. Een eigen webwinkel heeft als voordeel dat je zelf het assortiment en de voorwaarden bepaalt. Kortom: met een webwinkel trek je zelf aan de touwtjes.
5 succesfactoren voor dropshipping
De laagdrempeligheid en het geringe investeringskapitaal dat ervoor nodig is, pleiten in het voordeel van dropshopping-initiatieven. Bovendien zijn er steeds meer internationale fabrikanten en groothandelaren (de dropshop-leveranciers) die actief op zoek zijn naar exclusieve of aanvullende online retailkanalen. Als je niet wegloopt voor ondernemersverantwoordelijkheden liggen er wel degelijk kansen. Met als belangrijkste succesfactoren:
- Geloof in het te verkopen product en de marktpotentie
- Kritische selectie van samenwerkingspartners (fabrikanten/wholesalers/platforms) en ondubbelzinnige afspraken
- Realistische marges
- Investeren in marketing en merkopbouw en de intentie om een optimale Customer Journey aan te bieden, met inbegrip van de service die daar bij hoort
- De keuze van een passende E-commerce oplossing (webshop-software)
Kijken, vergelijken, kiezen en geld verdienen
Vooral die laatste factor is van grote betekenis. Zoals gezegd is de concurrentie hevig en de enige ‘economische waarde’ die het dropshopping-model biedt, is gelegen in de rol van online (door)verkoopkanaal. Dus zal de uitstraling van je merk en webshop in grote mate bepalend zijn voor het aantrekken en binden van klanten. Andere cruciale succesfactoren zijn: de snelheid, de mobiele prestatie, de schaalbaarheid en de betrouwbaarheid van betaal- en retoursystemen.
Zet je meer webshops in als online outlet voor diverse fabrikanten/groothandelaren, denk dan aan een headless E-commerce-oplossing die je aan de voorkant maximale vrijheid en flexibiliteit biedt en aan de achterkant stabiliteit en continuïteit. Vraag je goed af wat écht aansluit op jouw wensen: een standaard open source oplossing, of een cloud-gerelateerde SaaS-oplossing die meer maatwerk biedt. Investeer tijd en moeite in het bestuderen en vergelijken van E-commerce software. Want als je dan tóch in de dynamische wereld van E-commerce stapt, doe het dan op een manier die de concurrentie schrik aanjaagt en de online consument snelheid, gemak en merkbeleving biedt.