Zoals oliebollen en jaaroverzichten horen ook trendvoorspellingen bij het nieuwe jaar. Wat zijn de Ecommerce-trends van 2020 waar je maar beter rekening mee kunt houden? EcommerceResult selecteert de belangrijkste voor je.

Er is één trend die we nog even buiten de Top 10 hebben gelaten. Hij past mooi in het rijtje van de nieuwe ‘klimaatwoorden’ van 2019. In navolging van de ‘vliegschaamte’ begint de Nederlandse consument nu ook last te krijgen van ‘bezorgschaamte’, volgens een van de bloggers van Frankwatching.

Volgens schattingen is één op de vijf auto’s die rondrijden in onze Nederlandse binnensteden betrokken bij het bezorgen van online bestelde pakketjes. Dat is niet goed voor de leefbaarheid. Dat is één kant van de veronderstelde bezorgschaamte. De andere kant is dat mensen zich steeds vaker schamen om alwéér een pakje op te halen bij de buren die daar zo onderhand tureluurs van worden. Is dit werkelijk al een trend? Het is in ieder geval een ontwikkeling om in de gaten te houden en met eventuele alternatieven op in te spelen.

De meest genoemde Ecommerce-trends van 2020

Snel naar de Ecommerce-trends van 2020 waar je maar beter rekening mee kunt houden. Vaak is dat een kwestie van gezond ondernemersverstand, het upgraden van de techniek die je inzet en kritisch blijven nadenken over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van je Ecommerce-platform.

1.      Machine learning en Artificial Intelligence

In de sterk concurrerende markt die Ecommerce is, draait alles om de gebruikerservaring. Machine learning en Artificial Intelligence (AI) helpen die ervaring te verbeteren op basis van ‘onthouden’ klantgedragingen. Dit is niet nieuw, maar de toepassing zal in 2020 toenemen. De AI componenten zul je tegen (gaan) komen in o.a. klant data systemen zoals CDP’s

2.      Online kijken, offline kopen

Het is een trend die doorzet en met cijfers wordt onderbouwd. Circa 70% van alle consumenten kijkt online wat er te koop is en gaat naar fysieke winkels voor de uiteindelijke aankoop. Dit ‘ROPO-effect’ (Research Online Purchase Online) kan je omzet kosten. Grote spelers zullen daarom steeds meer stenen winkels openen. Jij kunt de gevolgen van het effect drukken door je klanten een unieke ervaring en vooral maximaal gemak te bieden.

3.      Voice Search

Een van de meest genoemde Ecommerce-trends van 2020 is dat zoekopdrachten meer en meer gestuurd worden door voice search technologie. Dit heeft grote gevolgen voor de manier waarop Google jouw platform waardeert. Ook andere Google-functionaliteiten beïnvloeden je ranking. SEO wordt nooit meer wat het was. En het was al niet gemakkelijk.

4.      Mobiel, responsive, snel

Mobiel shoppen neemt in 2020 opnieuw toe. De komst van 5G zorgt wat dit betreft voor een stroomversnelling. Google trekt webshops die mobiel goed presteren bovendien voor. Is jouw applicatie 100% responsive en bloedsnel?

5.      Social Commerce

Werden de social media aanvankelijk vooral gebruikt om gebruikerservaringen en reviews te bekijken, inmiddels vervullen Facebook, Instagram en Pinterest de rol van webshops. Dus: betrek de social media actief bij je omnichannelstrategie!

6.      Van leverancier naar consument

Een ontwikkeling om zéker in de gaten te houden, vooral ook als je online groothandelsactiviteiten onderneemt. Het aantal online transacties van leveranciers rechtstreeks naar de consument (D2C/Direct-to-consumer) neemt toe. Wil je hier als groothandel in mee, besteedt dan heel veel aandacht aan de kwaliteit van Ecommerce PlatformKlant Data Systeem en de efficiency van je logistieke processen.

7.      De macht van de ‘marktplaats’

De dominante positie van de grote marktplaatsen/platforms blijft toenemen. In Nederland zou zelfs een kleine aardverschuiving kunnen plaatsvinden met de definitieve komst van Amazon. Ons advies: ‘If you can’t beat them, join them’. ( but be careful and well informed ;-)

8.      Verzenden, bezorgen, retourneren

Krijgen online shoppers in 2020 massaal last van bezorgschaamte? We gaan het zien. Feit is dat de gecompliceerde processen rond verzenden, bezorgen en retourneren in 2020 de grootste uitdaging vormen voor de Ecommerce-wereld. De trends? Meer afhaalpunten, gespecialiseerde vervoerders en meer verzend- en bezorgopties. Belangrijkste voorwaarde om als gevolg van bezorgperikelen geen klanten te verliezen? Eerlijk duurt het langst!

9.      Duurzaamheid

Eén ding is zeker: ook in 2020 houden de thema’s klimaatverandering en stikstof Nederland in de greep. Dat raakt ook Ecommerce. Begin maar vast na te denken over duurzame verpakkingen en bezorgingstechnieken. Nog wel gratis bezorgen, maar dan slechts twee of drie bezorgdagen? Veel bedrijven denken na over hun logistieke mogelijkheden.

10.  Personalisatie in het kwadraat

Deze trend hoort eigenlijk op nummer 1 te staan, want je vindt hem terug in alle lijstjes met Ecommerce-trends van 2020: personalisatie. We staan nog maar aan het begin. Big data gaan een hoofdrol spelen in hoe je je klanten naar hun uiteindelijke aankoop begeleidt. Slimme, op AI gebaseerde CDP-systemen (Customer Data Platforms), bepalen de toekomst van je Ecommerce-business. Zorg dat je weet wat de mogelijkheden zijn en neem actie!

Dé trend van alle Ecommerce-trends van 2020

Waarom hebben we de ons inziens grootste trend voor het laatst bewaard? Omdat de mate waarin je de klantervaring écht persoonlijk kunt maken en naar het hoogste kwaliteitsniveau weet te tillen het verschil maakt voor je concurrentiepositie in het Ecommerce-landschap. De inzet van een CDP-systeem helpt je bij de creatie van gepersonaliseerde email communicatie, content, recommendations en online marketing- en loyaliteitsacties. Dit is geen trend, dit is een must!

In Nederland beschikken drie bedrijven over de officiële erkenning als CDP Service Provider, uitgegeven door het Internationale CDP Institute. Daar is EcommerceResult er één van. Toch goed om te weten bij de start van een nieuw, ondernemend jaar. We komen er op terug, maar je kunt ook nu meteen een afspraak maken.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers