Datacollectie en privacy vragen aandacht maar zijn niet gebaat bij hysterie

,

Lees ook de 6 Ecommerce privacytips onderaan het artikel!

>

De aandacht voor het vraagstuk rond datacollectie en privacy laait geregeld op. Ik denk aan de acteurs van toneelgezelschap ‘De Verleiders’, die plaatsnamen aan de tafel van de Wereld Draait Door. Ze kregen de gelegenheid reclame te maken voor hun nieuwe voorstelling #Niksteverbergen. Hun complottheorieën over datacollectie en privacy klonken hysterisch en doen het serieuze privacyvraagstuk geen goed.

Het gezelschap bracht eerder een stuk over de financiële wereld op de planken. Nu gaan ze het land in met een voorstelling waarin ze online datacollectie en privacy aan de kaak willen stellen. Bij De Wereld Draait Door schetsten de acteurs een horrorscenario. Kort na de uitzending werd het gezelschap vanuit diverse hoeken de oren gewassen. Toch zal bij veel kijkers iets zijn blijven hangen van de boodschap dat overheden, banken en Ecommerce-bedrijven ‘ons brein hebben gehackt’.

Onzin rond datacollectie en privacy zet Ecommerce in kwaad daglicht

De acteurs richten hun kritiek vooral op de overheid en banken, maar ook online bedrijven krijgen ervan langs. Over tech bedrijven werd beweerd: “Ze weten waar je woont, hoeveel geld je hebt, wat je levenspatroon is en wat je behoeften zijn. Je hebt 73 procent kans dat je met die en die gaat trouwen en je krijgt zoveel kinderen. Dus je moet dit huis kopen. Dat hebben wij vast voor je gedaan. We geven je korting, maar daarna ben je verplicht om onze spullen te kopen.”

Het is bangmakerij, gebaseerd op eenzijdige informatie. Datacollectie stelt Ecommerce-bedrijven in staat hun assortiment en aanbiedingen preciezer en beter op individuele consumenten af te stemmen en koopgedrag in kaart te brengen. De ene consument stelt dat op prijs, de andere minder. Consumenten die zich zorgen maken om datacollectie en privacy, kunnen daar maatregelen voor treffen. Want de privacy is in Europa best goed geregeld, bijvoorbeeld door de nieuwe privacywet.

Helft van Nederlandse online shoppers heeft vragen bij datacollectie

Toch is het voor Ecommerce-ondernemers zaak om zorgvuldig om te blijven gaan met het vraagstuk. In een rapport uit 2

 

,

Lees ook de 6 Ecommerce privacytips onderaan het artikel!

18 van de Ecommerce Foundation over de online stand van zaken in Nederland staat dat 48 procent van alle Nederlandse online shoppers vraagtekens zet bij datacollectie en privacy. Jongeren van 14 tot 2

 

,

Lees ook de 6 Ecommerce privacytips onderaan het artikel!

jaar maken zich hier het minst druk over, blijkt uit de generatieprofielen in het rapport, dat je gratis kunt downloaden.

 

6 tips voor een solide privacybeleid

Een aan de nieuwe Europese wet- en regelgeving getoetst Ecommerce privacybeleid is en blijft van groot belang voor de betrouwbaarheid en continuïteit van je online business. Misschien heb je wat aan deze zes tips.

  1. maak helder wie binnen jouw bedrijf verantwoordelijk is voor het privacybeleid;
  2. spiegel je aan wat andere, gerenommeerde bedrijven doen op dit gebied; ( is niet altijd goed voorbeeld ! )
  3. contoleer en test je privacyprocedures geregeld (identificatieprocedures, verwerking van betalingen en financiële gegevens, bewaartermijn van namen en wachtwoorden, gebruik van analyse- en tracking instrumenten en cookies, enzovoorts);
  4. geef een helder privacy statement af en handel daarnaar;
  5. draag je privacybeleid actief uit en onderscheid je ermee;
  6. zorg voor systematisch onderhoud en updating van alle technieken en systemen die cruciaal zijn bij de uitvoering van je privacybeleid.

En of je nou consument of E-ondernemer bent, of beide, geloof niet alles wat je aan tafel bij De Wereld Draait Door of in het theater hoort!