De concurrentie in online retail was al hoog. Maar in de nieuw in te richten anderhalve-meter-samenleving wordt het nog moeilijker om je online van je concurrenten te onderscheiden. Want enerzijds zorgt de coronapandemie voor meer online business, anderzijds komen er nog steeds veel aanbieders bij. Bovendien verleggen bestaande fysieke retailers hun inspanningen naar web-verkoop. Dat vergt van iedereen maximale aandacht voor de online klantbeleving. Dus is onweerstaanbare product data belangrijker dan ooit.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zien webshops hun transacties en omzet waanzinnig stijgen. In de week rond Pasen werd een toename van 70% gemeten ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Daarbij hebben we het alleen over non-food. Stijgingen in de foodsector zijn nog indrukwekkender. Bezorgers draaien overuren, de Ecommerce-levertijden nemen toe. Thuis werken en binnenblijven zetten aan tot online shoppen. Als de piek in de verkoop van kantoorartikelen, spelletjes en fitnessproducten voorbij is – allemaal aankopen die direct op het ‘huisarrest zijn terug te voeren – zal de toename iets afvlakken. Maar niemand twijfelt aan verdere groei.

Online aanbod neemt toe, kwaliteit van productinformatie is essentieel

Tegelijkertijd neemt het online aanbod toe. Dit blijkt onder meer uit het stijgende aantal aanvragen voor het Thuiswinkel Waarborg van Thuiswinkel.org. Zowel starters als middelgrote webwinkels gaan voor certificering. Daar zitten veel bestaande winkels bij, die hun fysieke omzet de afgelopen periode zagen instorten. Intussen laat de overheid de teugels vieren, maar de protocollen voor de winkelvloer zullen zwaar op de resultaten blijven drukken. Dus focust retail op online. Recente cijfers van het CBS bevestigen het beeld van de toenemende concurrentie. Het aantal webwinkels in Nederland neemt in het tweede kwartaal van dit jaar met bijna drieduizend toe ten opzichte van het eerste kwartaal. De teller staat op 51.600 webshops. Kortom, het is dringen geblazen. Vandaar dat extra aandacht voor de kwaliteit van product data essentieel is.

Immers, product data zijn de elementaire bouwstenen voor de ultieme klantbeleving. En het is de klantbeleving die in het post-coronatijdperk het verschil gaat maken. De presentatie van je producten en de betrouwbaarheid en volledigheid van je productinformatie zijn voor je klanten en prospects belangrijke pijlers. Uit consumentenonderzoeken komt steevast naar voren dat de kwaliteit van product data zwaar weegt om klant te worden of klant te blijven. Om die reden moet de informatie niet ‘onweerstaanbaar’ zijn (verleiden). Bovendien moet productinformatie feitelijk, relevant en compleet (overtuigen).

Ga voor maximale grip op product data

Maar hoe realiseer je dat als je assortiment groeit en differentieert? Als je artikelen via een toenemend aantal online kanalen aanbiedt? Of als je in de B2B-sfeer technische producten verkoopt met een oneindig aantal varianten met eigen specificaties? Hoe zorg je voor consistente presentaties en voor de ultieme samenhang in de content waarmee je de informatie van je producten ondersteunt en weergeeft? Als je twijfels hebt over de effectiviteit en toekomstbestendigheid van je bestaande systematiek is dit de tijd om serieus na te denken over geavanceerde product data management-oplossingen.

Een hoofdvoorwaarde voor het optimaliseren van product data is dat alle informatie permanent centraal beschikbaar en alle content relevant en eenduidig is. Om die reden levert de inzet van geavanceerde software voor Product Information Management (PIM) je veel winst op. Waar traditionele datamanagementsystemen beperkt blijven tot informatie die binnen je eigen organisatie wordt gegeneerd, gaan PIM-systemen een essentiële stap verder. Want met een PIM-oplossing breng je álle informatie en content samen. Ook die van je leveranciers en verkoop partners/kanalen.

PIM als pijler voor onweerstaanbare product data

Product Information Managementsystemen maken een einde aan de versnippering van product data en zorgen voor maximale grip. Samengevat: productomschrijvingen, specificaties, afbeeldingen, video’s, reviews, suggesties voor accessoires of alternatieve producten, slimme productcombinaties, PIM zorgt voor efficiënt beheer en distributie vanuit één centrale omgeving. Dat stelt jouw organisatie in staat om onweerstaanbare product data in te zetten als munitie in de strijd om de gunst van de online klant.

Aangenomen dat je nog geen PIM-software in je operationele processen hebt geïntegreerd, dient zich een cruciale vraag aan: welk systeem is voor mijn business interessant en met wat voor investering en implementatietraject moet ik rekening houden? Op die vraag gaan we in een volgend blog dieper in. Plof je van ongeduld en wil je nú je eerste voorbereidingen treffen om in het post-coronatijdperk met scherp te schieten? Niets houdt je tegen. Maak een afspraak voor een eerste deskundige en vrijblijvende Product Data Analyse.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers