Een van de drijvende factoren achter de snelle wereld van e-commerce is de introductie van nieuwe producten. Meer productvariatie trekt meer verkopen, inkomsten en bekendheid van het bedrijf aan. De vraag van klanten is ook erg hoog; maar liefst 75% van de consumenten zoekt maandelijks online naar nieuwe producten. Daarom is het voor uw bedrijf volkomen logisch om iets nieuws toe te voegen aan uw assortiment. Voordat u echter verdwaalt in de opwinding van een op handen zijnde e-commerce productlancering, is het belangrijk om uw gereedheid te evalueren.

WAAROM IS PLANNING ZO BELANGRIJK VOOR HET PRODUCT INTRODUCTIE PROCES VAN E-COMMERCE?

Volgens de Harvard Business School mislukt uiteindelijk 95% van de 30.000 nieuwe producten die jaarlijks worden gelanceerd. Dezelfde studie schrijft een gebrek aan of een slechte voorbereiding toe als de grootste reden voor het mislukken. Daarom is de planningsfase misschien wel belangrijker dan het product dat een bedrijf op het punt staat op de markt te brengen. Het voorbereiden van een e-commerce productlancering is een tijdrovend en kosten intensief proces dat voorzichtig moet worden benaderd.

De krachten die het succes van een e-commerce productlancering bepalen zijn talrijk. Bovendien zijn sommige buiten controle; een paar momenten van pech kunnen een goed plan doen ontsporen. Daarom heeft elke bedrijfsafdeling een gecoördineerde teaminspanning nodig om een nieuw product te lanceren. Iedereen, van verkoop tot marketing tot klantrelaties, moet tot het uiterste gaan voor het beste resultaat.

STAPPEN OM EEN SUCCESVOLLE E-COMMERCE PRODUCT INTRODUCTIE TE BEREIKEN

EEN GROOT MARKTONDERZOEK UITVOEREN

Ten eerste moeten de belangrijke vragen die uw e-commerce productlancering strategie bepalen, vroeg worden gesteld en beantwoord. Gedetailleerd onderzoek zal de vraag naar uw nieuwe product en de demografische gegevens onthullen van de klanten die het meest behoefte hebben aan wat het bedrijf aanbiedt. Bovendien is het in dit stadium ook van cruciaal belang om uw concurrenten uit te stippelen.

In het ideale geval wilt u minimale concurrentie, zodat u gemakkelijk een bolwerk in de markt kunt krijgen. Uw nieuwe product kan echter nog steeds gedijen in een drukke ruimte als het problemen oplost die de bestaande opties niet oplossen. Onthoud dat 84% van de klanten innovatie van bedrijven waardeert, dus kijk naar de gebreken van het huidige marktaanbod en ontwerp uw nieuwe product om beter te zijn.

STEL UW POSITIONERINGS VERKLARING OP

Nadat u de belangrijkste bevindingen van uw marktonderzoek hebt genoteerd, is het tijd om de positionerings verklaring voor uw e-commerce productlancering te schrijven. Dit moet informatie bevatten zoals:

  • Wat je aanbiedt?
  • Aan wie je het aanbiedt, en
  • Waarin onderscheidt uw nieuwe product zich?

Deze positionerings verklaring vormt de basis waarop het grootste deel van uw marketing zal worden gebouwd. Zorg er daarom voor dat het zorgvuldig en vakkundig is gemaakt.

MAAK EEN GO-TO-MARKT-STRATEGIE

Het creëren van uw go-to-market-strategie is de volgende stap naar een succesvolle lancering van e-commerce producten. Dit is een schriftelijk plan van aanpak dat verduidelijkt hoe het product in de handen van de eindgebruikers komt. Daarom moet deze propositie distributiemodellen en contactpunten, prijzen, advertentieplannen en meer bevatten. Met deze go-to-market-strategie in de hand, zal uw bedrijf beter geschikt zijn om uitdagingen aan te gaan die zich later kunnen voordoen.

ONTWERP UW MARKETINGCAMPAGNE

Het is onmogelijk om het belang van goede marketing voor de e-commerce productlancering te overschatten. Zelfs ondermaatse nieuwe producten kunnen op de eerste dag massaal verkopen dankzij hun marketingcampagnes. Daarom kan uw team zich in dit stadium geen fouten veroorloven. Bepaal een lancerings datum en beslis over strategieën die de verkoop en conversies maximaliseren. E-mailmarketing kan bijvoorbeeld een geweldige manier zijn om bestaande klanten te bereiken, terwijl socialemedia marketing nieuwe klanten kan aantrekken. Bovendien kunnen aangesloten marketeers, influencers op sociale media en partnermerken nuttig zijn. Zorg er daarom voor dat u een plaats voor hen vindt in uw plan.

GENEREER EEN BUZZ

Als uw e-commerce productlancering goed wil verlopen, moet er een sfeer van opwinding omheen. Interessant is dat 1 op de 3 klanten eerst nieuwe producten ontdekt op sociale media. Daarom zijn platforms zoals Instagram, Twitter en Facebook geweldige plaatsen om een buzz te genereren. Plaag het publiek met foto- en video-inhoud die fragmenten laat zien zonder al te veel weg te geven. Ook is het aftellen tot de lancerings datum op uw website een handige manier om uw nieuwe product in het achterhoofd van iedereen te houden.

OVERWEEG EEN SOFT LAUNCH

Hoewel dit geen cruciale stap is, kan een zachte lancering zeer gunstig zijn. Het gaat om het distribueren van uw nieuwe product – gratis of met korting – aan een select aantal mensen. Door dit te doen, kunt u twee dingen bereiken voordat uw e-commerce productlancering. Ten eerste ontvangt u feedback die kan worden gebruikt om uw nieuwe product te verbeteren voordat het wordt uitgebracht. Ten tweede kunnen de personen die betrokken zijn bij deze testlancering opwinding creëren door online en offline over uw product te praten.

VRIJGEVEN, EVALUEREN EN BEOORDELEN

De lancerings datum waar je zo hard naar toe hebt gewerkt is eindelijk hier, maar dat is niet de laatste stap voor de e-commerce productlancering. Evalueer resultaten met behulp van analytische tools om vertoningen, verkopen en andere belangrijke statistieken bij te houden. Deze zullen helpen bij het nemen van beslissingen om marketingstrategieën te veranderen en ook om toekomstige lanceringen te verbeteren. Onthoud dat het ongeveer vier maanden duurt voordat de meeste nieuwe producten 75% van hun distributiepiek hebben bereikt. Zorg er dus voor dat u in de eerste weken na de lancering geen paniekerige beslissingen neemt. Neem de tijd en houd je aan het langetermijnplan.

Kortom, het lanceren van een nieuw product is een uitdagend proces voor elke e-commerce onderneming. Als u echter de bovenstaande stappen als richtlijn gebruikt, zou uw e-commerce productlancering relatief soepel moeten verlopen en slagen.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers