Het integreren van kunstmatige intelligentie in verschillende ecommerce services heeft een lange weg afgelegd in het veld. Nu kunnen bedrijven basis- en analytische taken automatiseren met de zekerheid van efficiëntie en nauwkeurigheid. Chatbots zijn altijd van groot belang geweest binnen de ecommerce ruimte vanwege hun aanzienlijke toepassingen, maar beperkingen in de mogelijkheid om klanten menselijke interacties te bieden, beperkten voorheen hun gebruik. Recente ontwikkelingen in natuurlijke taal en machine learning hebben het spel echter definitief veranderd. Eigenaren van ecommerce bedrijven hebben nu de grenzeloze kracht van AI-chatbots tot hun beschikking, waarmee ze opwindende toepassingen en voordelen bieden aan merken die profiteren van deze technologie.

WAT ZIJN AI-CHATBOTS?

AI-chatbots zijn computerprogramma’s die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking (NLP), waardoor ze menselijke communicatie met gebruikers kunnen simuleren. Dankzij NLP kunnen deze chatbots de betekenis, intentie en sentimenten achter menselijke vragen begrijpen en vervolgens technieken gebruiken zoals het voorspellen van het volgende woord om de juiste antwoorden aan elkaar te rijgen. Het maakt ook gebruik van machine learning-algoritmen om te leren van eerdere interacties en zich aan te passen aan situaties waarvoor het misschien niet is opgeleid, waardoor ze aanzienlijk superieur zijn aan andere soorten chatbots.

Vóór de komst van AI-chatbots waren op regels gebaseerde en gescripte chatbots de dominante typen die beschikbaar waren voor bedrijven. Op regels gebaseerde chatbots reageren alleen op vooraf bepaalde regels en trefwoorden, terwijl gescripte chatbots een vooraf geschreven script volgen om antwoorden aan gebruikers te geven. Deze chatbots worden meestal gebruikt voor routinetaken, zoals het bieden van basis klantenondersteuning of het beantwoorden van veelgestelde vragen. Ze missen echter het vermogen om menselijke vragen te begrijpen en kunnen alleen vooraf geschreven antwoorden geven.

AI-chatbots bieden een onmiskenbare verbetering ten opzichte van deze oudere modellen door verfijning en aanpasbaarheid aan chatbot functionaliteit te introduceren. Hun vermogen om te leren van eerdere interacties stelt hen bijvoorbeeld in staat om gesprekken met gebruikers te personaliseren. Bijgevolg is er de laatste tijd een toename in de acceptatie van AI-varianten ten opzichte van andere chatbots, en die trend zal zich de komende jaren alleen maar voortzetten.

HOE WORDEN AI-CHATBOTS VANDAAG IN ECOMMERCE GEBRUIKT?

Vanwege de robuustheid van AI-chatbots en de voortdurende verbeteringen in de technologieën die ze aandrijven, zijn er tal van manieren om ze te gebruiken. Hier zijn vijf veelvoorkomende toepassingen binnen de ecommerce ruimte van tegenwoordig:

KLANTENSERVICE

Verreweg de meest voorkomende toepassing, AI-chatbots zijn uitstekend geschikt voor het uitvoeren van klant ondersteuningsactiviteiten. Deze bots kunnen veelgestelde vragen beantwoorden, problemen oplossen en informatie geven over producten en diensten, en dat kunnen ze direct doen. Ze kunnen zelfs worden gebruikt voor orderbeheer door bestellingen te volgen en klanten realtime updates over de status van hun bestellingen te sturen. Daarom blinken deze intelligente chatbots uit in het bieden van 24/7 en realtime communicatie die de meeste klanten willen van merken die ze betuttelen.

PRODUCTAANBEVELINGEN

AI-chatbots kunnen relevante en gepersonaliseerde productaanbevelingen doen voor klanten. Met behulp van verschillende technieken – natuurlijke taalverwerking, collaboratieve filtering, deep learning, enz. – om klantgegevens en -gedrag te analyseren, kunnen de chatbots producten voorstellen die waarschijnlijk aansluiten bij de interesses en behoeften van de klant.

VERKOOP EN MARKETING

Ecommerce merken kunnen AI-chatbots trainen om klanten en prospects door de verkoop funnel te leiden. De chatbots kunnen marketing- en verkooppersoneel helpen bij het verhogen van conversies en het verbeteren van de verkoop door namens hen eenvoudige en repetitieve taken uit te voeren. Het kan vragen over producten en diensten beantwoorden, klanten adviseren over prijzen en productkeuze en gepersonaliseerde promoties en aanbiedingen doen.

FEEDBACKBEHEER

Chatbots zijn perfecte tools om feedback van klanten te verzamelen. AI-chatbots kunnen een stap verder gaan door de grote hoeveelheden ingediende feedback te analyseren en alle gegenereerde inzichten te rapporteren. Vervolgens kan het bedrijf deze inzichten gebruiken om de klantervaring en operationele efficiëntie te verbeteren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN AI-CHATBOTS VOOR ECOMMERCE-WINKELS?

Volgens een onderzoek van Grand View Research werd de wereldwijde chatbot markt geschat op 17,17 miljard dollar in 2020. Tussen 2021 en 2023 zal dezelfde markt naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 24,3% van 2021 tot 2028. Statistieken zoals deze tonen de groeiende interesse in chatbots aan. Hier zijn zes voordelen die ecommerce bedrijven kunnen genieten van het integreren van AI-chatbots in hun activiteiten:

VERHOOGDE EFFICIËNTIE

Het meest bekende voordeel van AI-chatbots is een aanzienlijke verhoging van de efficiëntie. Dit gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste kunnen chatbots snel en nauwkeurig werken, wat betekent dat ze ongeacht het volume kunnen reageren op vragen van klanten. Deze chatbots kunnen ook 24/7 ondersteuning bieden, zodat klanten ononderbroken toegang hebben tot de klantenservice, ongeacht het tijdstip waarop ze contact opnemen voor ondersteuning. Omdat door AI aangedreven chatbots veel taken efficiënt kunnen automatiseren, kunnen marketeers en verkopers hun tijd en energie besteden aan andere activiteiten, waardoor de productiviteit op de werkplek toeneemt.

PERSONALISATIE

Hoewel uitstekende marketingcampagnes potentiële klanten kunnen aantrekken, verandert het niveau van personalisatie hen in loyale klanten met hoge levenslange waarden. AI-chatbots kunnen enorme hoeveelheden klantgegevens opnemen en bruikbare inzichten uit hun analyse genereren. Van gepersonaliseerde productaanbevelingen tot op maat gemaakte promoties en aanbiedingen, AI-gestuurde chatbots zorgen altijd voor relevantie. Ongetwijfeld verhoogt een dergelijke personalisatie de kans op conversie en verkoop.

SCHAALBAARHEID

AI-chatbots kunnen tot schaalbaarheid leiden door een groot aantal vragen en verzoeken van klanten tegelijkertijd af te handelen, zonder extra personeel of middelen. Hierdoor kunnen bedrijven hun klantenservice snel en efficiënt opschalen zonder extra kosten. AI-gestuurde chatbots kunnen vragen van klanten en ondersteuningsverzoeken afhandelen via meerdere kanalen, waaronder email, chat en sociale media. Hierdoor kunnen bedrijven consistente klantenondersteuning bieden, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken om contact op te nemen met het bedrijf.

VERBETERDE KLANTERVARING

Door AI-chatbots te implementeren, zal uw merk uw klanten gegarandeerd op veel manieren verrassen. Zo wordt de responstijd op vragen en klachten aanzienlijk korter. Ook wordt personalisatie een vast onderdeel van uw producten en diensten door middel van productaanbevelingen, gepersonaliseerde interacties en op maat gemaakte aanbiedingen. Met een verbetering van de klantervaring ontstaat er een groter gevoel van merkloyaliteit, wat een positieve weerslag zal hebben op de financiën.

VERLAAGDE KOSTEN

Uit een onderzoek van Juniper Research is gebleken dat chatbots bedrijven tegen 2023 meer dan $ 11 miljard per jaar zullen helpen besparen op lagere kosten voor klantenondersteuning. Dit is mogelijk door tal van factoren. Door 24/7 ondersteuning te bieden en minimale menselijke tussenkomst te vereisen, verminderen AI-chatbots de personeelsbehoefte. Dit helpt bedrijven kosten te besparen die zouden zijn besteed aan het inhuren van grote teams om de werkdruk aan te kunnen. Ook vermindert de verbetering van de klantervaring die wordt geleverd met chatbots het klantverloop, wat leidt tot besparingen op de lange termijn.

ACTIONABLE INZICHTEN

Na verloop van tijd zullen uw AI-chatbots een constante bron van briljante inzichten in uw klanten worden. AI-chatbots kunnen waardevolle gegevens verzamelen over klantgedrag, voorkeuren en pijnpunten. Vervolgens worden de gegevens verwerkt en geanalyseerd en worden inzichten gegenereerd die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten, diensten en algehele klantervaring te verbeteren. Door dit proces vaak te herhalen, kan uw bedrijf een concurrentievoordeel in de markt verwerven en behouden.

Kortom, bedrijven moeten opkomende trends zo vaak mogelijk omarmen. AI-chatbots zullen de komende jaren veel aspecten van ecommerce bepalen vanwege de geweldige voordelen die ze gebruikers bieden. Bekijk vandaag nog de mogelijkheid om AI-chatbots in uw ecommerce winkels te integreren om concurrerend te blijven terwijl u uw merk uitbreidt.