Betaaltrends in Ecommerce – online kopen op de pof?

Online kopen op de pof is niet nieuw. Echter, deze dienstverlening was altijd gekoppeld aan torenhoge rentes en de bijbehorende schuldproblematiek. Dankzij ‘goedkoop geld’ lijkt nu kopen en later betalen in opmars. Daarbij draait niet de consument op voor de kosten, maar de webshop. Die heeft als voordeel dat klanten makkelijker tot aankoop overgaan. Kopen op de pof lijkt dan ook een van de belangrijkste betaaltrends in Ecommerce.

Als webwinkel richt je de processen zodanig in dat je klanten de laatste etappe van hun Customer Journey comfortabel en met vertrouwen afleggen. Ook de kassaformaliteiten moeten zo plezierig mogelijk verlopen. Hoe minder obstakels de klant ervaart, hoe gemakkelijker de koop wordt gesloten. Hoe je de laatste twijfels over een aankoop wegneemt? Door de mogelijkheid te bieden om pas af te rekenen als de klant zijn bestelling in huis heeft en helemaal tevreden is.

5 belangrijke betaaltrends in Ecommerce

Het optimaliseren van betaalprocessen is cruciaal voor het succes van je E-business. Met alleen iDeal, hoe groot en belangrijk ook in Nederland, ben je er niet. Dus zagen we de afgelopen jaren een groot aantal betaaltrends in Ecommerce langskomen. We zetten ze op een rij.

  1. Mobiel betalen – Klanten kopen in toenemende mate mobiel. Betaalprocedures (de ‘betaalpagina’) zijn daar steeds beter op aangepast. Met als belangrijkste eis: maximale gebruiksvriendelijkheid.
  2. Internationaal betalen – Nederlanders kopen bij niet-Nederlandse webshops en Nederlandse webshops trekken een steeds breder internationaal publiek. Houd daar rekening mee. Maak betaling met creditcards en met PayPal mogelijk. Verdiep je in de voorkeuren van je Europese klanten.
  3. Cadeaubonnen/vouchers – Consumenten geven elkaar nog altijd graag cadeaubonnen. Vooral fashioncheques zijn populair. Door betaling met cadeaubonnen/vouchers technisch mogelijk te maken vergroot je de kans op conversie.
  4. Betalen bij levering – Een toenemend aantal retailers biedt de mogelijkheid van online bestellen en betalen bij levering. Wat maar weinig web-ondernemers weten is dat de Nederlandse consument hier wettelijk recht op heeft, digitale producten uitgezonderd.
  5. Achteraf betalen – Hiermee gaat Ecommerce weer een stap verder. Een toenemend aantal betaaldiensten (Payment Service Providers) biedt deze mogelijkheid. Voordeel: je verlaagt de drempel om te bestellen aanzienlijk.

Klarna: de retailer betaalt, de klant profiteert

Next level shoppen. Zo noemt Techbedrijf Klarna de Shopping Experience met de Klarna app. Consumenten kunnen met deze app kiezen voor direct betalen of uitgesteld betalen, tot maximaal dertig dagen na de aankoop. Het kost de consument niets extra’s. Want de retailer betaalt met een bescheiden percentage van het aankoopbedrag.

Overigens lijkt dit geen enkele sta-in-de weg te zijn, want steeds meer webshops implementeren de app via een betaalknop op hun productpagina’s en op hun social media-kanalen. Het Zweedse fintechbedrijf, opgericht in 2005 en in het bezit van een banklicentie, exporteert zijn online betalingsplatform sinds 2020 vanuit Brussel in Europa. Grote spelers als Zara, Ikea en H&M zijn klant.

In Nederland kennen we het principe van online kopen op de pof vooral van AfterPay. In tegenstelling tot de Klarna app biedt AfterPay de consument iets minder vrijheid. Het werkt via automatische incasso of een eenmalige machtiging en veel webshops brengen extra kosten in rekening voor de service van achteraf betalen. Dat kan variëren van 95 eurocent tot twee euro. Bovendien zit er een bestellimiet aan. AfterPay is vergelijkbaar met PayPal.

Ook toezichthouders volgen de betaaltrends in Ecommerce

Met de toename van de mogelijkheid tot later betalen nemen ook de zorgen over het maken van schulden toe. Het gevolg daarvan is dat diverse overheden bestuderen of er strengere regels zijn voor de Ecommerce-voorschieteconomie. In Groot-Brittannië kwam Klarna al eens onder vuur te liggen, omdat er via influencers iets te enthousiast reclame werd gemaakt voor het betaalplatform. Het sterke punt van Klarna is echter dat er aan de consument geen rente in rekening wordt gebracht. Hierdoor is het geen kredietverstrekking in de ouderwetse zin van het woord en hebben toezichthouders weinig grip op deze betaaltrends in Ecommerce.

De mogelijkheid voor online kopers om achteraf te betalen biedt niet alleen extra gemak, het vergroot ook het vertrouwen in de webshop. Immers, als een winkel toestaat dat je pas betaalt als je je bestelling in huis hebt en er tevreden over bent, móet het wel een bonafide webshop zijn. Als je vooraf betaalt, niet tevreden bent, en je bestelling retourneert, moet je maar afwachten wanneer je je geld terugziet, zo redeneert de consument. Op de pof kopen, zonder rente te betalen, is dus een van de betaaltrends in Ecommerce die je maar beter in de gaten kunt houden. De verleiding om te kopen neemt toe, drempels vallen weg. Conclusie: betere conversie en meer omzet. En dat is altijd de moeite waard voor een onafhankelijk advies.