Black Friday, dit jaar op vrijdag 27 november, is al meerdere jaren op rij het startsein voor het Ecommerce-hoogseizoen. Tot aan de kerstdagen bereikt het volume aan bestellingen recordhoogten. Niet alleen Sinterklaas, álle pakjesbezorgers draaien overuren. Het is bijna niet te vermijden dat dit leidt tot langere levertijden. Dat is de keerzijde van Ecommerce en de feestdagen: de druk wordt opgevoerd en het vereist maximale inspanningen om het tempo bij te benen. Maar Ecommerce en de feestdagen betekent vooral extra kansen. Speel er slim op in.

Door corona beleven webshops al hoogtijdagen. De decembermaand doet daar een schepje bovenop. De overheid ontmoedigt consumenten nog steeds om de drukte van fysieke winkels op te zoeken en dus is het alternatief snel gevonden: online winkelen. Dus maak je borst maar nat voor een exploderende vraag. De sector verwacht 20 tot 25% meer verkopen tussen Black Friday en de kerst.

Behoed je klanten voor een domper

Doordat zich in een relatief korte periode een zeer sterke verkooppiek voordoet, zullen webwinkels en vervoerders alle zeilen moet bijzetten om teleurstellingen bij klanten te voorkomen. Immers, niet vervelender dan een kerscadeau bestellen dat een week na de Kerst wordt afgeleverd. Daarom zijn het geven van heldere voorlichting en managen van verwachtingen deze dagen cruciaal. Wees zowel op je website als in alle marketinginspanningen extra transparant over bestelprocedures, voorraden en levermethodes- en tijden. En laat je klanten weten dat hoe vroeger ze bestellen hoe kleiner de kans is op een domper.

Intussen neemt de brancheorganisatie het voortouw door consumenten namens de Nederlandse webshops bewust te maken van de topdrukte en de logistieke problemen die daar het gevolg van kunnen zijn. Sinds 27 oktober loopt de campagne Wees voorbereid – Bestel op tijd, in navolging van 2019. Dit jaar is de oproep urgenter dan ooit. Door middel van ‘Bestel op tijd tips’ hoopt thuiswinkel.org het online winkelverkeer enigszins in goede banen te leiden.

Ecommerce en de feestdagen, altijd weer een uitdaging

Enerzijds doe je er als webwinkel natuurlijk alles aan om je aan de ‘voorkant’ optimaal op de drukte voor te bereiden, anderzijds vraagt ook de ‘achterkant’ om maximale aandacht. Tijdige interactie en informatie-uitwisseling met je logistieke partners zijn cruciaal. Hoe beter magazijnen en vervoerders kunnen inschatten wat er op ze afkomt, hoe beter ze kunnen plannen. Toegegeven, het is altijd lastig om prognoses te maken, maar door relevante data te raadplegen en te analyseren kom je een heel eind. En dat is altijd beter dan de zaken op hun beloop laten.

Al met al kun je ervan uitgaan dat een gedegen voorbereiding belangrijk is voor de customer experience. Dat vergt inspanningen, natuurlijk. Maar laten we voorop stellen dat Ecommerce en de feestdagen op de eerste plaats een feest van extra kansen is. Speel je goed op die kansen in, dan belooft de decembermaand een ongeëvenaarde boost voor je omzet. Speel tijdig in op de trends, maak optimaal gebruik van je customer data, creëer contactmomenten met bestaande klanten en zorg voor genoeg decembersfeer op je platform. Op internet vind je legio tips in relatie tot Ecommerce en de feestdagen. Laat je inspireren.

Optimaal inspelen op Ecommerce en de feestdagen? 10 tips!

Om het je gemakkelijk te maken, selecteerden we er alvast tien tips.

 1. Bepaal op basis van je data welke feestdagen in voorgaande jaren voor jouw omzet het meest relevant waren en leg daar de nadruk op.
 2. Zet een heldere marketingstrategie uit en koppel die aan een budget. Gebruik data om vast te stellen welke acties en kanalen je eerder het meest opleverden.
 3. Zorg dat je voorraad op orde is, zodat je geen ‘nee’ hoeft te verkopen. Denk ook aan feestelijke verpakkingsmaterialen en leg daar in de sales funnel extra nadruk op.
 4. Overtuig jezelf ervan dat de techniek van je website de drukte aankan zonder kwaliteit of snelheid in te leveren.
 5. Trigger klanten om extra aankopen te doen en terug te komen. Zorg voor speciale, op de betreffende feestdagen afgestemde aanbiedingen. Zet data in voor een optimale customer experience.
 6. Zet eventueel extra krachten in op je customer service en train je mensen.
 7. Zorg ervoor dat routineprocessen optimaal geautomatiseerd zijn.
 8. Beloon trouwe klanten met kortingen of – liever nog – een attentie in de sfeer van de decembermaand.
 9. Ondersteun je reclame- en promotieactiviteiten op social media. Zorg dat klanten over je ‘praten’.
 10. Wees honderd procent transparant over verzendkosten en levertijden. Stel zaken nooit mooier voor dan ze zijn. Licht je bestaande klantenbestand voor over de voordelen van tijdig bestellen en neem dit ook mee in je marketing.

Ecommerce en de feestdagen, je kunt er maar beter klaar voor zijn. Heb je nog twijfels over de techniek? Meld je aan voor een teleconsult.

We wensen je winstgevende feestdagen!

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

 • Software / IT advies
 • Ecommerce Strategie
 • Interim Specialisten
 • Interim Projectmanagers
 • Interim Product Owners
 • Interim Online Marketeers