Black Friday 2020 voltrekt zich online – lees de tips

Black Friday 2020

In tijden van corona ga je niet met tachtig man op tien vierkante meter in bakken met afgeprijsd ondergoed staan graaien. Ook ben je niet slim bezig als je op een kluitje gaat staan wachten op de openingsgong om die bijna gratis smartphone of laptop te bemachtigen. Social distancing is en blijft het devies. Ook op Black Friday 2020, het koopjesfestijn dat soms minder sociale trekjes in consumenten bovenhaalt. Het evenement zal zich dit jaar vooral online voltrekken. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Black Friday 2020 valt op 27 november. Het zal de hele week raak zijn. Nu al staat internet vol Black Friday-deals. BCC belooft kortingen tot 40% op televisies, telefoons, tablets en wasmachines. Coolblue doet er nog een schepje bovenop. Die beginnen al op hun eigen Blue Monday (23 november) te stunten en gaan door tot en met Cyber Monday, de maandag na Black Friday. Bovendien kondigt de succesvolle witgoed- en elektronicaketen een vervroegd Black Friday-feest aan, van 10 tot en met 12 november. Dan is het Singles Day, van oorsprong een Chinees initiatief voor alleenstaande online koopjesjagers.

Black Friday 2020 brengt vooral kansen voor Ecommerce

Het uit de VS overgewaaide fenomeen is een initiatief van winkels om op de vrijdag voor Thanksgiving zo veel mogelijk mensen naar binnen te zuigen. Iedereen begrijpt dat dit in het licht van de huidige coronagolf geen loffelijk streven is. Ondanks de roep om een strengere lockdown lijkt het erop dat fysieke winkels voorlopig niet op slot hoeven. Maar of het druk wordt op vrijdag 27 november valt te betwijfelen. De anderhalve meter-maatregel is nog steeds van kracht. Het evenement lijkt zich eerder te verplaatsen naar online kanalen. Dat betekent: weer extra kansen voor Ecommerce.

Grote platforms en kleinere webshops in binnen- en buitenland maken zich op voor een online verkoopoffensief. Speciale Black Friday-websites brengen de merken, acties en aanbiedingen overzichtelijk in kaart, wat het nog gemakkelijke maakt om online je slag te slaan. Volgens Blackfridayshops.nl zijn de verwachtingen voor 2020 hoog gespannen en doen alle merken mee. Nederland lijkt klaar om massaal online inkopen te doen voor Sinterklaas en de kerst.

Het wordt ‘knotsgek’ rond Black Friday 2020

In Marketingtribune deelt de oprichter van Blackfridaydeals.nu, Frans van Riemsdijk, die hoge verwachtingen. Refererend aan de Ecommerce-records die tijdens de eerste coronagolf werden geboekt (een stijging met 54% online retail-omzet in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019), verwacht hij dat Black Friday online spectaculairder wordt dan ooit eerder is vertoond. ‘Dit jaar wordt waarschijnlijk helemaal knotsgek’.

De internetondernemer koppelt aan zijn voorspelling een reeks tips om straks zo veel mogelijk rendement te halen uit het spektakel. We nemen er een paar over:

  • zorg voor heldere deals en maak het financiële voordeel goed zichtbaar;
  • koppel succesvolle producten aan elkaar door korting te geven bij de koop van meerdere producten tegelijk;
  • zet goed herkenbare en consistente promotiecampagnes in op alle kanalen waar je actief bent en vergeet de social media niet.

Meer Black Friday 2020-tips

Ook wijst Van Riemsdijk op de mogelijkheid om influencers in te zetten. Eigen kanalen, zoals je E-nieuwsbrief, mogen uiteraard niet ontbreken om de acties van Black Friday en Cyber Monday in de schijnwerpers te zetten. En maak een speciale Black Friday-landingspagina.

Shoppen we door de vele Black Friday-tips op internet heen, dan zien we er een aantal in alle rijtjes terugkeren:

  • tref tijdig voorbereidingen, trek flink wat marketingbudget uit en zorg voor een strakke timing;
  • wees altijd eerlijk tegen je klanten: maak waar wat je belooft en zorg voor ondubbelzinnige communicatie rond je aanbiedingen;
  • doe je best om uniek en origineel te zijn;
  • zoek aansluiting bij collega’s en speel in op thema’s;
  • beperk je niet tot die ene dag, maar zorg voor een ruime aanloop en een finish over het weekend heen.

Zorg dat je er klaar voor bent

Volgens webwinkelsucces.nl is het weekend na Black Friday (28 tot 30 november) zelfs cruciaal. Het is het laatste weekend voor Sinterklaas en de consument verkeert nog helemaal in de Black Friday-waan. Volgens deze site kun je als webshop niet om het koopjesfenomeen heen. ‘Als Ecommerce-speler MOET je ermee aan de slag’. Alle online shoppers staan in de startblokken en slimme digitale retailers realiseren in deze korte tijdspanne een derde van hun jaaromzet. Overigens lukt dat alleen met échte kortingen. Voor 5% lopen consumenten niet warm. Kortingen moeten minstens boven de 10% liggen.

Is je website stabiel en snel genoeg voor als het straks in korte tijd stormloopt met Black Friday 2020-koopjesjagers? Laat het testen en tref op tijd maatregelen. Heb je genoeg voorraad om je leveringsbeloften na te komen? Laat niets aan het toeval over. Zorg voor goede betaalopties en geef ook eens iets weg. Black Friday 2020 houdt een grote belofte in voor Ecommerce. Maar daar moet je wel wat voor doen. Lees ook onze tips er nog eens op na.

 

Getagd onder: