Zalando zet in op het vergroten van de merkbeleving. Rubin Ritter heeft als bestuursvoorzitter van Zalando laten weten flagshipswinkels te openen. De winkels worden in metropolen geopend, zoals in Londen, Parijs en Berlijn. In deze grote steden zijn namelijk de klanten te vinden die veel bestellen. Het is voor deze groep volgens de bestuursvoorzitter interessant om het merk niet alleen online, maar ook offline te beleven.

Outlets basis voor merkbeleving

Er wordt op kleine schaal al aan het vergroten van de merkbeleving gedaan. Vanaf 2012 zijn er bijvoorbeeld al outlets van Zalando in Duitsland gekomen. Zo zijn er outlets in Keulen, Frankfurt en in Berlijn en wordt nu ook naar mogelijkheden in Düsseldorf gekeken. De merkbeleving beperkt zich echter nog tot de outlets. Het gaat hier namelijk vooral om de verkoop van retourzendingen, restpartijen en items die niet meer bij het seizoen passen. Met het openen van flagshipwinkels wordt pas echt ingezet op merkbeleving. Deze strategie wordt overigens ook al gevolgd door Amazon en Apple.

Merkbeleving vergroten

De eerste stappen op weg naar het vergroten van de merkbeleving zijn enige tijd geleden al gezet. Dat was in juni 2015. In dat jaar heeft Zalando namelijk de failliete modebeurs Bread & Butter overgenomen. Deze beurs werd gehouden op het voormalige Tempelhof vliegveld in Berlijn. Daarnaast wet kledingverkoper Kickz overgenomen. Het is overigens nog niet bekend wanneer de flagshipswinkels worden geopend. Wel is bekend dat er ter plaatse in de winkel nieuwe technieken worden gebruikt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een 3D-printer in de winkel kleding te printen.

Omnichannel strategie

Dat Zalando nu de volgende stap zet naar het vergroten van de merkbeleving hangt samen met de Omnichannel strategie. Online heeft de webwinkel een grote naamsbekendheid. Als het gaat om de beleving en ervaring van de klant is dat echter niet meer genoeg. In elk geval niet genoeg om succesvol te blijven. Dat is ook een reden dat er nu gekozen wordt om een offline ervaring te bieden. Overigens vindt de offline merkbeleving in eerste instantie wel in beperkte mate plaats. Indien de flagshipwinkels straks in Berlijn, Londen en Parijs een groot succes blijken te zijn, kan de horizon uiteraard verder worden verbreed.

De toepassing van de Omnichannel strategie is een belangrijke zet voor Zalando. Het is namelijk een manier om klanten te binden. In plaats van dat er alleen sprake is van klanttevredenheid wordt de nadruk nog meer gelegd op klantenbinding. Voor het succes van het bedrijf is dat van groot belang. Op het gebied van Ecommerce is Zalando zeker succesvol te noemen en offline wordt daar nu eveneens een stap voorwaarts mee gezet. Klanten hebben nu eenmaal de behoefte om te ervaren en te beleven. Dat schept vertrouwen en legt een uitstekende basis om een klantrelatie op te bouwen. Offline merkbeleving is namelijk van een hele andere orde dan een online ervaring.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers