‘Vrouwen bloot, handel dood’. Het is een bekende wijsheid in retailerskringen. De sterk toegenomen kans op hitterecords vraagt om extra creativiteit om consumenten te laten kiezen voor winkelplezier in plaats van strandvertier. Naarmate de temperatuur stijgt, raken de winkelstraten leger. Hoe zit dat met online aankoopgedrag? Harde cijfers zijn er niet, maar neem gerust aan dat er ook voor je webwinkel een tandje bij moet. Zet in op zomerse aanbiedingen en organiseer je eigen online summer sale.

Supermarkten houden constant in de gaten hoe het weer hun klanten beïnvloedt en stemmen daar hun aanbiedingen op af. Ook online koopgedrag verandert mee met het weer. Gaan we bij mooi weer shoppen in de stad en pakken we een terrasje mee? En biedt online shoppen vooral troost en soelaas als het buiten grijs en regenachtig is? Dat is een veel voorkomend misverstand. Het beeld is genuanceerder.

Online shoppers zijn even onvoorspelbaar als het weer

Vorig jaar nam Marketingfacts de relatie tussen het weer en het conversiepercentage onder de loep bij vijf webshops met een omzet van meer dan € 1 miljoen.  Dat leverde een verrassende uitkomst op. De hoogste conversiepercentages werden volgens het onderzoek gemeten op dagen met extreem slecht weer én op dagen met extreem goed weer.

De onderzoekers keken ook naar gemiddelden. Daaruit bleek dat dagen met veel bewolking en regen het online koopgedrag negatief beïnvloeden. De beste dagen zijn die met een licht zonnetje, een paar wolken aan de lucht en af en toe een bui, tot voor kort het typisch Nederlandse zomerweer, zeg maar. Naarmate het warmer wordt, neemt de kooplust af, maar niet extreem. Dus: met een aantrekkelijke online summer sale trek je áltijd klanten over de streep, wat het weer ook doet.

Maak je eigen weerkaart

Dat het weer zijn impact heeft op je aantal bezoekers en bestellingen staat buiten kijf, maar wat de impact precies is, laat zich moeilijk eenduidig vaststellen. Veel hangt af van de soort producten en artikelen die je verkoopt en van de snelheid en kwaliteit van je platform. Het is hoe dan ook interessant om via Google Analytics voor jezelf bij te houden wat weersomstandigheden doen met jouw klantenkring. Dat geeft altijd aanknopingspunten voor acties en aanbiedingen. Het weer heb je niet zelf in de hand, je online strategie wél.

Weer of geen weer, ieder seizoen heeft zijn eigen impulsen nodig. Dat geldt zéker voor de zomerperiode.  Zet je online marketingactiviteiten niet op een laag pitje, maar verhoog ze liever en stem ze af op de omstandigheden. Het leven speelt zich zomers buiten af, dus zet vooral in op mobile marketing. Doe iets extra’s voor bestaande klanten, bijvoorbeeld, door ze een aantrekkelijke online summer sale aanbieding te mailen, en vraag extra aandacht voor je zomerproducten.

Ruim je oude voorraad op met een spetterende online summer sale

Ruim je oude voorraad op met je eigen online ‘summer sale’ en zet verleidelijke kortingscodes in. Begin een spaaractie en zorg ervoor dat er op social media over je gepraat wordt. Mensen hebben veel vrije tijd en zullen die geregeld surfend op hun mobieltje of tablet doorbrengen om te zien of er ergens nog iets leuks te koop is. Creëer dus juist ook in het vakantieseizoen zoveel mogelijk contactmomenten en speel in op zomerse emoties.

Ben je gespecialiseerd in producten die je bij hoogzomer aan de straatstenen niet kwijt kunt? Geen nood. Gebruik de rustige periode om eens goed na te denken over je strategie. De zomer kan een prima aanleiding zijn om kritisch te kijken naar je advertentiecampagnes, je content en productpresentaties. Of om je in alle rust te laten adviseren over de wenselijkheid en mogelijkheden van een nieuw Ecommerce Platform.