Online Summer Sale: verleid je klanten!

online summer sale

Alles wijst erop dat voor het einde van 2019 het doek valt voor de Canadese warenhuisformule Hudson’s Bay. Het bedrijf zelf heeft dit nog niet bevestigd, maar de financiële situatie lijkt onhoudbaar en een definitief vertrek uit Nederland onafwendbaar. Meer dan 1400 medewerkers verliezen hun baan. Het is een aderlating voor de grotere Nederlandse winkelstraten die toch al zo veel gaten vertonen.

Hudson’s Bay bracht weer wat licht in de duisternis na het faillissement van V&D, eind 2015. De panden van het legendarische Nederlandse warenhuis stonden een dik jaar leeg, tót de Canadezen zich meldden en van harte welkom werden geheten. Ze zetten in op een ambitieuze warenhuisformule en verzandden in een ambivalent assortimentsbeleid.

Hoorngeschal en scepsis

Het startsein klonk in 2016 en ging gepaard met tromgeroffel en hoorngeschal en een investering van € 300 duizend in het Nederlandse avontuur. Menigeen fronste toen al de wenkbrauwen, want het klimaat voor een nieuwe warenhuisketen was niet bepaald gunstig. Naast V&D legde menig keten het loodje. Ook wij stelden ons enige tijd geleden al de vraag of Hudson’s Bay het zou redden in onze blog over de wenselijkheid van een goede omnichannelstrategie.

Warenhuisformule Hudson’s Bay zonder duidelijke richting

Hudson’s Bay wilde geen Bijenkorf zijn, maar ook geen V&D, hét symbool van de middle of the road warenhuisformule die zijn tijd gehad heeft. Maar wat was warenhuisformule Hudson’s Bay dan wel? Dat werd nooit duidelijk en de consument begreep er geen snars van. De winkels misten sfeer en richting. Social media pikten de signalen van het warenhuis nauwelijks op, reuring bleef uit.

De score op alle imagofactoren die de retailer zich toedichtte – waaronder internationale klasse, hoge kwaliteit en veel afwisseling in het assortiment – was erbarmelijk, volgens het doorlopende Retail Merkenonderzoek. Na de koerswijziging was het helemaal vlees noch vis en liet de in verwarring gebrachte consument het voorgoed afweten. Op sommige vestigingen, van de twaalf in totaal, liep soms meer personeel dan publiek.

De eigen multichannel-formule kwam veel te laat op gang en de concurrentie vanuit andere online retailers was dodelijk. Ondanks de gunstige financiële voorwaarden waaronder Hudson’s Bay kon profiteren van de leegstaande V&D-panden, bleven de verliezen oplopen. De erkenning van de bestuursvoorzitter dat ze dichter bij het V&D-segment hadden moeten blijven, kwam te laat. Of zo’n koers had geholpen, is zeer de vraag.

Gebrek aan heldere positionering doet de deur dicht

Retailexperts stellen dat het niet zozeer de online concurrentie geweest is, die Hudson’s Bay de das om doet, maar dat juist het afdalen van de berg met een assortiment dat mikt op het middensegment de Canadese warenhuisketen fataal is geworden. Dat segment wordt immers uitstekend bediend door bol.com en Zalando, zei buitengewoon hoogleraar Cor Molenaar onlangs in Emerce. Hij verbond er deze les aan: als merk heb je alleen kans van slagen als je positionering vanaf de start glashelder is.

Een wijze les. Voor traditionele winkels, warenhuisketens én voor online retailers.

Post Recents
.