Terwijl supermarktketen Jumbo liet weten dat het gratis thuisbezorgen van boodschappen een ‘irrationeel bedrijfseconomisch model’ is, gaf concurrent Albert Heijn opening van zaken over een eerste experiment met de kassaloze winkel. Beide signalen geven aan dat supermarkten worstelen met de grillige, verwende consument. Hoe de de toekomst van supermarkten er precies uit gaat zien, is ongewis. Wel is duidelijk dat alleen de grote en slimme supers overleven in de arena.

De noodkreet van Jumbo Supermarkten, bij monde van chief financial officer Ton van Veen, was opmerkelijk. In Twinkle Digital Commerce liet hij ondubbelzinnig weten dat gratis thuisbezorgen niet uit kan. Een oplossing in de vorm van betaald bezorgen ziet hij zo snel niet. De consument is gewend aan kosteloze bezorging door vrijwel alle online non-food spelers. In die context zouden klanten het onbegrijpelijk vinden als hun eigen supermarkt niet ook gratis bezorgt, aldus Jumbo’s financiële man.

De klant heeft de macht

De klant heeft de macht. Dus zit er niets anders op dan de kosten met een mooi woord te ‘absorberen’. Dat wil zeggen: voor lief nemen en laten opgaan in het grote geheel. Volgens Van Veen is de top van de winstgevendheid van supermarkten sowieso bereikt. De kosten nemen toe, rendementen staan onder druk. Conclusie: ‘Het zal niet altijd zo blijven als het nu is.’ Vernieuwen, kosten besparen, slim omgaan met technologie en klanten door en door leren kennen, zijn kernvoorwaarden om de toekomst van supermarkten veilig te stellen.

Hoge kosten, magere rendementen. Alle supermarkten kampen ermee. Een van de meest aanzienlijke kostenposten is het personeel. Dat verklaart waarom Albert Heijn experimenteert met de kassaloze winkel. Dat gebeurde al in een paar winkels in Amsterdam. Daar moesten klanten nog wel hun betaalpas door de scanner halen. In de proefwinkel die begin september in Zaandam werd geopend, daar waar alles begon, hoeft ook dat niet meer. Sensoren en camera’s noteren wat je uit welk schap pakt (of terug legt). Bij de uitgang zie je het eindbedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven. Albert Heijn benadrukt dat het systeem geen gezichtsherkenning gebruikt.

De toekomst van supermarkten ligt ‘dicht bij huis’

Het concept is volgens Albert Heijn vooral geschikt voor tijdelijke minisupermarkten, bij kantoren bijvoorbeeld, of in nieuwbouwwijken. Er wordt zelfs gedacht aan mobiele minisupermarkten, zodat klanten op ‘elke plek aan hun producten kunnen komen’. Luidt dit de hergeboorte in van ‘de man van de SRV’, de rijdende supermarkten die in 1966 ontstonden vanuit het samenwerkingsinitiatief van diverse groothandels? Ondenkbaar is dat niet. In Scandinavië en China wordt al geëxperimenteerd met 24-uurs, zelfrijdende supermarkten, zonder kassa, die autonoom heen en weer rijden tussen de klant en het magazijn, draaien op zonne-energie, en de mogelijkheid bieden om te winkelen met een slimme app.

Tweedeling kenmerkt toekomst van supermarkten

Boodschappen online bestellen en al dan niet gratis thuisbezorgd krijgen, of de boodschappen zo dicht mogelijk bij huis, volgens het historische nicheconcept van de SRV, zonder ‘de man’, maar autonoom en intelligent.  Volgens strategie- en innovatiespecialist Richard Janssen van Nyenrode Busniness University wacht supermarkten hoe dan ook een heftige strijd om zowel te overleven op de fysieke als de online markt. De huidige spelbepalers zullen uitgesproken keuzes moeten maken, zei hij onlangs in een interview met Emerce. Daarbij is een nog scherper tweedeling te voorzien in specialisatie (vers en beleving) enerzijds en standaardisatie (hoge volumes) anderzijds, te verdelen onder de grotere ketens. Met nog wat kruimels voor een paar nichespelers.

Janssen verwacht dat er in het hogere segment uiteindelijk twee tot drie van de bestaande supermarktketens overblijven en geeft Jumbo en Albert Heijn de beste kansen. In het lagere segment lijkt de koek al verdeeld, daar maken Lidle en Aldi de dienst uit. Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat de supers blijven investeren in hun multichannelstrategie: directe contacten en beleving op de winkelvloer, met of zonder kassa, aangevuld met online bestel- en bezorggemak, hoezeer dat ook op de rendementen drukt, zolang als consumenten niet genegen zijn om voor de bezorging hun portemonnee te trekken.