Social Commerce – je kunt er niet (lang meer) omheen

Social Commerce

Gaat Social Commerce zijn stempel drukken op Ecommerce?  Het antwoord kan nauwelijks anders dan bevestigend zijn. De potentie om via sociale media wereldwijd miljoenen kopers te bereiken is enorm. Het is het geen kwestie van óf maar van wannéér. Het begrip ‘social commerce’ werd in 2005 gemunt door Yahoo en omschreven als ‘alle commerciële acties, waarin social media de belangrijkste schakel zijn’. Volgens een recent verschenen Amerikaans rapport neemt direct kopen op social media de komende jaren een vlucht.

Het rapport, The Social Commerce Report  van het Amerikaanse onderzoeksbureau Business Insider Intelligence, stelt dat sociale media zich snel ontwikkelen tot cruciale kanalen in online shopping. Ze integreren steeds meer technieken voor directe aankopen en betalingen. Logisch, want consumenten gebruiken social media massaal als bron voor informatie over producten en diensten. Reviews en influencers spelen daarin een grote rol. De stap naar kopen en betalen via social media is relatief klein. Grotere platforms hebben dat allang in de gaten en de social media zelf doen hun best om het proces steeds beter te faciliteren. Win-win, zeg maar.

Je potentiële kopers zitten steeds langer op social media

Even een paar recente cijfers. In de VS geeft inmiddels al 36% van alle internetgebruikers aan hun sociale netwerken te gebruiken als belangrijkste informatiebron voor hun productkeuzes. De tijd die internetgebruikers wereldwijd op social media doorbrengen blijft toenemen: van 90 minuten per dag in 2012 naar 142 minuten per dag in 2018. De negatieve ruis rond social media, met name Facebook, doet daar niets aan af.

Iedereen en ook de grote Ecommerce-platforms weten dat consumenten social media gebruiken als belangrijkste informatie- en inspiratiebron en zich sterk laten leiden door wat anderen zeggen over merken en producten. De vrees is dat potentiële klanten zich alsnog bedenken zodra ze Facebook of Instagram verlaten. Of hun aankoop bij de concurrent doen. Daarom is de wens om koopbuttons en betaaloplossingen (digital wallets) aan accounts toe te kunnen voegen groot. Consumenten raken op social media in de juiste koopstemming, dus het helpt als ze hun customer journey daar dan ook direct kunnen afronden.

Groen licht voor Social Commerce

Waarom dat nog niet massaal gebeurt? Omdat er eerst allerlei twijfels moesten worden overwonnen rond uitdagingen als security, privacy en internationale wetgeving. Het licht lijkt nu op groen te staan. Alle grotere sociale platforms hebben hun commerciële faciliteiten verbeterd en/of zijn daar druk doende mee, volgens de onderzoekers van Business Insider Intelligence. De grotere sociale platforms mikken op een hoofdrol als ‘shopping hub’. Het fundament voor een glanzende toekomst voor Social Commerce wordt nú gelegd. De impact op Ecommerce gaat enorm zijn.

Ook in Nederland krijgt het begrip Social Commerce voet aan de grond. Frankwatching, altijd scherp in het voorspellen en duiden van online trends, beschrijft diverse voorbeelden van bedrijven en merken in de VS, waaronder Zara en Burberry, die succesvol gebruikmaken van social commercetechnieken. Daarnaast doet een aantal gerenommeerde merken (H&M, Dior, Prada, om er een paar te noemen) mee aan een interessante pilot op Instagram (Instagram Checkout). De bedoeling is dat consumenten hun sociale platform niet meer verlaten, maar dat de conversie op het platform plaatsvindt.

Integreer social media in je Omni-Channel strategie

De opmars van social commerce betekent twee dingen. Enerzijds neemt de concurrentie toe, doordat merken geen retail kanalen meer nodig hebben om miljoenen consumenten te bereiken en met een veilige kooptransactie te bedienen. Anderzijds nemen de kansen voor je e-business toe. Immers: met de integratie van social media in je omnichannelstrategie vergroot je je commerciële bereik enorm. Het vergt wel voor alle disciplines in je organisatie maximale focus. Maar het loont om je serieus voor te bereiden op social commerce. Ga maar na. Wereldwijd kijken drie miljard consumenten naar producten en recensies.  Facebook, Instagram en LinkedIn hebben alleen al in Nederland twintig miljoen accounts. Het kan niet anders of jouw doelgroep zit daartussen. Als ze jouw producten direct kunnen kopen, maak jij meer omzet.

 

 

 

 

 

 

Getagd onder: