Social Commerce – je kunt er niet (lang meer) omheen

Ecommerce wordt groter en groter. Groei jij mee? En kan je huidige platform de groei en de vele innovaties aan? Het is een vraag die de toekomstbestendigheid van je e-business raakt. Tref je geen maatregelen om de customer journey optimaal te faciliteren, dan heb je het nakijken. Kiezen voor en overstappen op een ander platform is geen sinecure, maar levert wel grote voordelen op. Waarom re-platforming belangrijk is en hoe je het voorbereidt? Wij geven je een aantal tips en wijzen je graag op onze net verschenen white paper over re-platforming. Die kun je hier downloaden.

Succes begint met ambitie en een duidelijke strategie. Het is cruciaal dat je platform (je applicatie en bijbehorende support) dat ondersteunt. Er is veel veranderd sinds Amazon het vliegwiel in gang zette (1995) en de online consument is gewend aan talloos veel features. Het is niet ondenkbaar dat je huidige platform daarbij achterloopt. Maar is re-platforming niet vooral een doodenge operatie met een ongewisse uitkomst? Het is zéker geen appeltje-eitje en er zijn veel valkuilen. Maar met een goede, planmatige aanpak valt veel ondernemersleed te voorkomen.

Re-platforming – wat het is en waarom je erover nadenkt

Maar eerst: wat is re-platforming precies? Re-platforming, ook wel ‘Ecommerce Platform Migration’ genoemd, staat voor het traject waarmee je je merk en de onderliggende processen verhuist naar een nieuw platform. Dat betekent ook: een nieuwe host en een nieuwe infrastructuur. Je zet de stap, die best ingrijpend is, om:

  • de kwaliteit van je systemen te verbeteren;
  • de customer experience te optimaliseren;
  • meer features te kunnen integreren;
  • beter handen en voeten te geven aan je Omni-Channel strategie;
  • meer te doen met data.

Het aanbod van Ecommerce platforms is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De sky is de limit. Met name SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) winnen terrein. Het voordeel is dat je in een veilige, ‘afgesloten’ cloud omgeving werkt, gemakkelijk kunt updaten en opschalen, en geen eigen dure servers nodig hebt. De plus ten opzichte van open source-oplossingen is dat de continuïteit en toekomstbestendigheid beter geborgd zijn. In onze white paper hebben we voor- en nadelen op een rij gezet.

Waarom re-platforming? Urgente en minder urgente argumenten

In de paper vind je ook een aantal urgente en minder urgente argumenten die antwoord geven op de vraag ‘waarom re-platforming?’ Als de techniek van je bestaande platform te vaak faalt of de omzet van je webshop daalt, moet je écht maatregelen treffen. Dat geldt ook als je problemen hebt met security of privacy, of als je maar geen grip krijgt op de IT-kosten. Maar er zijn ook veel positieve argumenten. Het belangrijkste is: je wilt een platform hebben dat in alle opzichten aansluit op jouw ambities als e-ondernemer, met honderd procent focus op marketing, sales en data.

7 tips voor een gedegen voorbereiding

Een succesvol re-platforming traject begint met een scherpe analyse van je huidige situatie en inventarisatie van de wensen en eisen die je vanuit jouw strategie aan de nieuwe techniek stelt. Jij kent je bedrijf, jij maakt de blauwdruk. In onze white paper vind je praktische handvatten en tips. We geven er vast een paar weg, zodat de voorbereiding kan beginnen.

  1. Maak een sterkte-zwakteanalyse van je huidige platform en koppel daar een kostenanalyse aan.
  2. Stel een gedetailleerd eisenpakket op. Dat is straks je ‘gids’ bij de onderhandelingen met je nieuwe leverancier/vendor.
  3. Maak onderscheid tussen ‘must have’, ‘should have’ en ‘nice to have’, zodat je realistische budgetafwegingen kunt maken.
  4. Laat bestaande processen geen obstakel zijn in je oriëntatie- en keuzeproces. Een nieuw platform kan juist aanleiding zijn om processen te optimaliseren, waardoor je efficiencywinst kunt boeken.
  5. Ga voor de lange termijn. Kerncriteria: flexibiliteit, schaalbaarheid, connectiviteit, internationalisering, service en support.
  6. Betrek iedereen in je organisatie in een vroeg stadium bij de operatie. Stel bijvoorbeeld een werkgroep samen. Draagvlak is essentieel voor een geslaagde exercitie.
  7. Stel een stappenplan op en maak heldere afspraken over de implementatie. Houd bij elke stap het doel en de voordelen voor ogen.

Meer weten? We gaan met plezier met je in gesprek. Vergeet niet de paper te downloaden.