Click en collect-service biedt perspectief voor retail

click & collect-service

Een versoepeling van de Covid lockdown lijkt er voorlopig niet in te zitten, maar de regeringen komen winkeliers enigszins tegemoet door click & collect-service toe te staan. Dat wil zeggen dat de niet-essentiële winkels klanten de optie mogen bieden om bestellingen op afspraak af te halen, op voorwaarde dat het niet te druk wordt in de winkelstraten. Klanten kunnen hun bestellingen telefonisch of online plaatsen. Omdat online de meest efficiënte methode is, hebben retailers die naast hun fysieke winkel een webshop runnen hierin een extra concurrentievoordeel. Voor winkeliers die nog niet online actief zijn, is de click & collect-service het ultieme signaal om snel stappen te zetten.

Want consumenten willen wel ondanks de coronapandemie. Geld dat niet wordt uitgegeven aan vakanties en horecabezoek wordt besteed aan koopplezier. Maar zolang als de niet-essentiële fysieke winkels gesloten blijven, beleven consumenten dat plezier veelal online. En voorlopig blijft de verplichte winkelsluiting van kracht, nu de Engelse virusvariant ook in Nederland toeslaat. Bovendien verloopt het vaccinatieprogramma niet al te efficiënt. Of het toestaan van de click & collect-service het verschil gaat maken is de vraag. Maar het biedt enige verlichting.

‘Multi-channelers’ realiseren recordgroei

Dat consumenten ondanks corona goed geld uitgeven, blijkt uit recente Nederlandse CBS-statistieken. De detailhandel kende in 2020 een recordgroei van 5,9% ten opzichte van 2019. Dat is het op één na hoogste groeipercentage van deze eeuw! De grootste winnaar is de foodsector met 6,9% meer omzet. Niet alleen de supermarkten profiteerden van de omstandigheden, ook het afhalen en bezorgen van maaltijden kenden een indrukwekkende groei. Ook de non-food sector boekte in 2020 goede cijfers. Alleen december kende een dip met een omzetdaling van 3,1%. Dit was een direct gevolg van de harde lockdown.

Naast de offline en online foodsector deed de E-commerce-sector goede zaken met een totale omzetgroei van meer dan 43,5%. Dit is een absoluut record sinds 2014, het jaar waarin het CBS online verkoopcijfers ging bijhouden. Ook laten de recente cijfers zien hoe slim winkeliers er aan deden om hun stenen winkels tijdig aan te vullen met online verkoop. Deze zogeheten multi-channelers noteerden in 2020 een omzetgroei met 54,6% ten opzichte van 2019. Zij zijn de eerste retailers die nu gaan profiteren van de ruimte die het kabinet biedt aan de click & collect-service. Daaruit blijkt eens te meer dat de realisatie van een online retailkanaal, desnoods in zijn eenvoudigste vorm, geen uitstel meer duldt.

Click & collect-service wint aan populariteit

Immers, consumenten raken mede als gevolg van covid-19 volledig gewend aan de combinatie van fysiek en online winkelen. En ook bij klanten die E-commerce al lange tijd omarmen, wint de click & collect-service aan populariteit. Op de eerste plaats is het handig: je hoeft niet thuis te blijven om je pakketje in ontvangst te nemen. Op de tweede plaats is het economisch: je betaalt als klant geen verzendkosten. Bovendien is het duurzaam en goed voor de ontwikkeling van de binnensteden. Er rijden minder bestelbusjes rond en kleinere winkeliers kunnen dankzij de click & collect-service goed concurreren met de grotere online ketens en platformen.

Maak van click- en collect-service een perfect contactmoment

Overigens stelt een doelmatige click & collect-service wel eisen aan je online omgeving en dan met name aan je backoffice-processen. Alle procesdetails moeten kloppen, je voorraadbeheer moet perfect geregeld zijn, de klant moet voor 100% op je klik- en haal op-dienstverlening kunnen vertrouwen. Als klanten bij de winkeldeur onredelijk lang moet wachten, denken ze wel twee keer na voor ze nog eens iets bij je bestellen.

Een doordacht en stabiel geautomatiseerd systeem van bestellen, op tijd klaarzetten en betalen is succesbepalend, evenals de geautomatiseerde communicatie over afhaaltijden en –locaties. De volledige supply chain moet van hoge kwaliteit zijn, maatwerk is gewenst om je van de concurrent te onderscheiden. Maak van je click & collect-service een perfect contactmoment in de customer journey. Doe dat nu, voor nieuw perspectief tijdens de lockdown. Maar doe het ook voor de toekomst, als je klanten corona vergeten zijn en kiezen voor gemak en betrouwbaarheid. Hoe? Daar komen wij in beeld. Met een kundig webshop IT-advies.

Getagd onder: