6 AR en VR technologieën toegepast in ecommerce

Inleiding: de evolutie van AR en VR in ecommerce

Ecommerce evolueert voortdurend, waarbij retailers technologie gebruiken om de online winkelervaring te verbeteren en uiteindelijk de verkoop te stimuleren. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan om de consumentenervaring te verbeteren. Tot de meest diepgaande ontwikkelingen op het gebied van retail technologie behoren Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). AR en VR technologieën voegen digitale en fysieke werelden samen en bieden een meeslepende omgeving waarin klanten met producten kunnen communiceren, net zoals ze dat in een fysieke winkel zouden doen.

6 innovatief gebruik van AR en VR in ecommerce

AR en VR technologieën zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegepast en bieden ongekende niveaus van interactie, maatwerk en personalisatie. Deze gedigitaliseerde ervaringen veranderen het gezicht van ecommerce en maken innovatieve oplossingen mogelijk die aan de verwachtingen van de klant kunnen voldoen en deze zelfs kunnen overtreffen. Of het nu gaat om het visualiseren van een product in hun huis met behulp van AR of het verkennen van een winkel in een virtuele omgeving met behulp van VR: deze technologieën maken een nieuwe manier vrij voor ecommerce bedrijven om met hun klanten in contact te komen.

Net zoals de traditionele fysieke detailhandel evolueerde naar online winkelen, staat ook de ecommerce klaar voor een soortgelijke sprong – een sprong die mogelijk wordt gemaakt door de adoptie van AR en VR technologieën. Terwijl we ons blijven verdiepen in het transformerende potentieel van deze technologieën, wordt het steeds duidelijker dat de toekomst van ecommerce allesbehalve eendimensionaal zal zijn.

Productvisualisatie verbeteren met AR-technologie

Een van de grootste uitdagingen bij online winkelen is altijd het onvermogen geweest om het uiterlijk, de maat of de pasvorm van een product in het echt te visualiseren. AR-technologie brengt daar verandering in, waardoor consumenten letterlijk kunnen zien hoe een product er in hun eigen ruimte uit zou zien voordat ze een aankoop doen. Dit is met name handig voor meubel- of decoratiewinkels die klanten een AR-tool kunnen bieden waarmee ze 3D-modellen van artikelen in huis kunnen plaatsen met behulp van een smartphone of tablet.

IKEA heeft bijvoorbeeld een revolutie teweeggebracht in de ecommerce-ervaring met de AR-app IKEA Place, waarmee klanten kunnen visualiseren hoe hun meubels in hun huis zouden passen en eruit zouden zien. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen van klanten in hun aankoopbeslissingen, maar verkleint ook de kans op retourzendingen als gevolg van ontevredenheid over de maat of pasvorm.

Mode-, cosmetica- en brillenmerken hebben ook AR-technologie omarmd voor productvisualisatie. Online shoppers kunnen een selfie uploaden en items virtueel ‘passen’. Door consumenten in staat te stellen producten op zichzelf of in hun huis te visualiseren, helpen deze merken het giswerk bij online winkelen weg te nemen, wat resulteert in een hogere klanttevredenheid en conversieratio’s.

Een revolutie in online winkelen met VR-ervaringen

Met VR zal het retail landschap een enorme verschuiving ondergaan. Virtual Reality geeft een geheel nieuwe dimensie aan de online winkelervaring, waardoor consumenten virtueel door een winkel kunnen lopen, artikelen kunnen ophalen, van dichtbij kunnen bekijken en zelfs kunnen passen. Dit zorgt voor een meer verrijkende en meeslepende winkelervaring vergeleken met het scrollen door productvermeldingen op een traditionele ecommerce website.

Neem bijvoorbeeld de VR Mall van Alibaba. De Chinese ecommerce gigant heeft een virtuele winkelervaring gecreëerd waarbij consumenten in een virtueel winkelcentrum door de winkels van hun favoriete merken kunnen bladeren. De VR-ervaring strekt zich uit tot productdemonstraties, waarbij klanten kunnen communiceren met 3D-weergaven van producten.

Het wereldwijde modemerk Tommy Hilfiger heeft ook VR in hun winkels geïntroduceerd om een unieke winkelervaring te bieden. Klanten kunnen een VR-headset opzetten en getuige zijn van een 360-graden beeld van de modeshows van het merk, waardoor ze het aanbod van het merk op een meeslepende, nieuwe manier ervaren. Dergelijke VR-ervaringen zorgen er niet alleen voor dat retailers hun producten beter kunnen presenteren; ze voegen ook een element van entertainment en betrokkenheid toe aan de winkelervaring.

De klantervaring personaliseren via AR

Hoewel AR-technologie producten kan visualiseren, gaat het een stap verder door ook de winkelervaring te personaliseren. Het stelt klanten in staat de winkelervaring op hun gemak en in hun omgeving na te bootsen. Via AR kunnen gebruikers de kleur , textuur of grootte van de producten aanpassen aan hun ruimte of aan hun voorkeuren, waardoor de winkelervaring een persoonlijk gevoel krijgt.

Bedrijven kunnen AR-technologie ook inzetten voor gepersonaliseerde marketingcampagnes. Met geolocatie functies kunnen bedrijven locatie gebaseerde aanbiedingen en kortingen aan klanten bieden. Starbucks gebruikt AR bijvoorbeeld om haar klanten een gepersonaliseerde ervaring te bieden, waarbij ze hun koffiekopjes of andere objecten in de winkel kunnen scannen om AR-ervaringen zoals games en merkanimaties te ontgrendelen.

Het potentieel van AR voor personalisatie strekt zich ook uit tot klantenondersteuning. Klanten hebben vaak ondersteuning of hulp nodig bij het gebruik van een product. Met AR kunnen bedrijven interactieve handleidingen of AR-gestuurde probleemoplossing aanbieden die klanten realtime oplossingen bieden, waardoor de klantervaring na aankoop wordt verbeterd.

Augmented Reality voor proefervaringen

Traditioneel was een van de belangrijkste voordelen die fysieke winkels konden bieden ten opzichte van hun online tegenhangers de mogelijkheid voor klanten om artikelen te passen voordat ze een aankoop deden. AR brengt hier echter verandering in met virtuele proefervaringen. Dit innovatieve gebruik van AR verbetert niet alleen de online winkelervaring, maar verkleint ook aanzienlijk de kans op product retouren.

Sephora, een toonaangevende cosmetica retailer, heeft een pioniersrol gespeeld in dit aspect van AR door de ‘Virtual Artist’-app te ontwikkelen met behulp van de AR-technologie van ModiFace . Met de app kunnen gebruikers duizenden tinten lip kleuren , oogschaduw en valse wimpers op hun gezicht uitproberen , virtueel.

Op dezelfde manier bieden brillenmerken zoals Ray-Ban en Warby Parker online klanten de mogelijkheid om virtueel een bril te passen met behulp van AR-technologie. Door klanten de mogelijkheid te geven om te zien hoe een bepaald montuur bij hun gezichtsvorm en -grootte past voordat ze bestellen, vergroten deze merken de klant zekerheid en tevredenheid aanzienlijk.

Virtual Reality voor meeslepende productdemonstraties

Virtual Reality is van onschatbare waarde gebleken voor ecommerce door meeslepende productdemonstraties te bieden. Met VR kunnen klanten een product in actie ervaren, iets wat voorheen alleen mogelijk was in fysieke winkels. Voor complexe producten of artikelen met een hoge prijs kan dit het vermogen van klanten om producten te beoordelen aanzienlijk vergroten, waardoor het vertrouwen om de aankoop af te ronden toeneemt.

Autobedrijven als Audi en Volvo maken bijvoorbeeld gebruik van VR om klanten een virtuele proefrit ervaring met hun auto te bieden. Gebruikers kunnen het rijgedrag en het gevoel van de auto ervaren en zelfs verschillende interieur- en exterieur kenmerken bekijken.

Op dezelfde manier biedt technologiebedrijf Shopify een VR-app waarmee klanten computerhardware in detail kunnen aanpassen en bekijken, elk onderdeel kunnen bekijken en zelfs in actie kunnen zien. Dergelijke meeslepende productdemonstraties verbeteren de online winkelervaring aanzienlijk, waardoor deze meer lijkt op winkelen in een fysieke winkel.

AR en VR technologieën voor interactieve productaanpassing

AR en VR technologieën openen ook nieuwe horizonten voor interactieve productaanpassing. Klanten kunnen AR gebruiken om hun unieke productconfiguraties in hun ruimte te visualiseren, waarbij ze de kleur , het formaat of de specificaties kunnen aanpassen aan hun behoeften. Dit soort interactief maatwerk dient om een sterkere emotionele band tussen klanten en producten op te bouwen, omdat zij in essentie hun product kunnen ontwerpen, waardoor de kans op aankoop toeneemt.

De Sampler-app van Converse maakt bijvoorbeeld gebruik van AR-technologie, waardoor klanten virtueel elke kleur en stijl Converse-schoenen kunnen passen vanuit het comfort van hun huis. Op dezelfde manier maakt Nike’s onlangs gelanceerde Nike Fit-app gebruik van AR om de voeten van gebruikers te scannen en de perfecte maat schoen aan te bevelen, waardoor een hoog niveau van maatwerk en personalisatie wordt geboden.

Aan de andere kant stelt VR bedrijven in staat virtuele showrooms te creëren waar klanten door opties kunnen bladeren en producten kunnen aanpassen in een rijke, meeslepende omgeving. Autofabrikanten als BMW en Audi gebruiken VR bijvoorbeeld om klanten het interieur en exterieur van hun auto op een zeer gedetailleerde en interactieve manier te laten ontwerpen.

De toekomst van ecommerce: integratie van AR en VR technologieën

De integratie van AR en VR technologieën in ecommerce biedt een opbeurende nieuwe dimensie aan online winkelen. Door de vrijheid en flexibiliteit van online winkelen te combineren met de tastbare ervaring van fysieke detailhandel, zullen deze technologieën een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we online winkelen. Naarmate meer bedrijven het potentieel van AR en VR beseffen, kunnen we verwachten dat deze technologieën een steunpilaar in de ecommerce zullen worden.

Hoewel de adoptie van AR en VR in de ecommerce nog in de kinderschoenen staat, zijn de trends veelbelovend – en noodzakelijk. De hedendaagse consument wil ervaringen die niet alleen persoonlijker zijn, maar ook meeslepender. Door een stap verder te gaan om in deze behoefte te voorzien, bereiden AR en VR technologieën de weg voor de toekomst van ecommerce. Een toekomst waarin online winkelen net zo rijk, interactief en bevredigend is als – zo niet meer dan – winkelen in een fysieke winkel.