Het zat er al even aan te komen, maar lijkt nu definitief. Amazon gaat in 2020 met zijn totale product- en serviceaanbod los in Nederland. Dat maakte het platform onlangs in ‘besloten’ kring bekend. Het startsein klinkt waarschijnlijk al in februari, al is dat niet formeel bevestigd. Voor grote Nederlandse Ecommerce-spelers is Amazon in Nederland een geduchte concurrent. Voor kleinere spelers met unieke producten kan Amazon juist een springplank zijn naar internationale markten. Daar heb je wel krachtige product information management tools voor nodig.

De Nederlandse online retailer die het meest gaat merken van de uitbreiding van activiteiten van Amazon in Nederland is Bol.com. Naar verluidt is het concern nu al druk doende zijn online assortiment uit te breiden met een stevig modeaanbod om zich tegen de concurrentie van de Amerikaanse online gigant te wapenen. Voor de hele Nederlandse markt geldt: Amazon komt, dus bereid je er maar liever op voor.

Eerste stappen van Amazon in Nederland maakten weinig indruk

Amazon in Nederland is niet nieuw. Het concern is sinds 2014 aanwezig als online verkoopkanaal voor e-books en e-readers. Niemand maakte zich toen druk om die eerste stappen, want het aanbod voegde weinig toe en de positie van Bol.com werd beschouw als onaantastbaar. Amazon.nl ondersteunde geen iDeal-betalingen, in Nederland veruit de meest geliefde betaalmethode. De site maakte geen sterke indruk. ‘Hoe kan het ooit enige voet aan de grond krijgen als het zich niet ook maar een klein beetje aanpast aan de Nederlandse markt?’ vroeg Ecommerce News Nederland zich in dat beginjaar af.

Dat is nu, vijf jaar later, radicaal anders. Het gonst. En dat is niet voor niets. Amazon is écht groot. De jaaromzet van het bedrijf bedraagt ruim 230 miljard dollar (2018). Daar steekt Bol.com met circa € 2 miljard als Calimero bij af. Internationale producenten en merken zullen sneller geneigd zijn exclusieve deals met Amazon te sluiten, gezien het veel grotere afzetgebied. Amazon bewees al vaker zich in korte tijd met een groot aanbod, lage prijzen en focus op de klantervaring in nieuwe landen in te kunnen vechten. En er ligt al een stevige basis in Nederland.

Top 10 Ecommerce-spelers voelen hete adem van Amazon in hun nek

‘Officieel’ is Amazon in Nederland weliswaar nog niet met zijn totaalaanbod actief, de Nederlandse consument weet de weg naar de Ecommerce-reus allang te vinden. Die loopt via Duitsland. Daar is ook een nieuw distributiecentrum in aanbouw. Het Duitse web-filiaal vertaalde de laatste jaren al steeds meer productcategorieën in het Nederlands. Ook de app werd vertaald en de Nederlandse consument kreeg via Duitsland toegang tot de Amazon Prime-voordelen. Resultaat: met een geschatte omzet van € 350 miljoen is Amazon volgens de Twinkle100 momenteel de op vijf na grootste Ecommerce-speler in Nederland. Bol.com is nu nog de grootste, met een omzet van ruim € 2 Miljard, maar hoe lang nog?

Top 10-spelers als Bol.com, Wehkamp, Coolblue en Mediamarkt voelen de hete adem van Amazon in Nederland in hun nek en slijpen de messen. Ongetwijfeld laten ze zich niet zomaar uit de markt drukken. Maar wat betekent de komst van de web- en techgigant voor de middelgrote of kleine webshop? Als je bijzondere producten aanbiedt, op een bijzondere manier en met de inzet van slimme technieken, heb je niet zoveel te vrezen. Het gevecht speelt zich af op een ander strijdtoneel.  Toch is het verstandig om je op de komst van Amazon voor te bereiden. Immers, net als Bol.com is Amazon óók een marktplaats, waar veelsoortige bedrijven hun producten en merken aan de man brengen. Dat biedt dus kansen.

If you can’t beat them…

Er is een mooi Engels gezegde: ‘If you can’t beat them, join them’. Op zijn Hollands gezegd: sluit je bij ze aan als je ze niet kunt verslaan. Je marges worden weliswaar krapper, maar met de juiste Omni-Channel strategie kun je je afzetgebied aanzienlijk vergroten. Blijft je afzetmarkt via Bol.com beperkt tot de Nederlandse grenzen, met Amazon.nl kun je straks wereldwijd zakendoen.

Je kunt aanhaken op meer dan twintig productcategorieën en zelfs je eigen webshop openen. In één klap bereik je een miljoenenpubliek. Past dit in jouw strategie? En zo ja, ben je er klaar voor? Biedt je bestaande platform de juiste connectiviteit en beschik je over goede IT-tools om snel meertalige product feeds te realiseren en je productinformatie te updaten? Wat bestaat er verder nog aan tools om je grensoverschrijdende activiteiten te versterken? Advies over Marktplaatsen is altijd dichtbij.

* Visual met dank aan Marketingfacts.nl