Het wordt voor merken steeds moeilijker om multichannel en omnichannel marketingstrategieën te negeren. Het is een zeer winstgevende strategie omdat het merken in staat stelt klanten te bereiken en tevreden te stellen, ongeacht hun favoriete contactmomenten. Mobiel is snel in opkomst als het belangrijkste van alle marketing- en verkoopkanalen die nu beschikbaar zijn. Hoewel het exacte percentage van bron tot bron kan verschillen, nemen mobiele apparaten nu het grootste deel van het internetverkeer voor hun rekening. Statistieken voor 2022 schatten het bezit van mobiele telefoons op ongeveer 86% van de wereldbevolking. Daarom moeten bedrijven investeren in mobile commerce, de snelst groeiende sector van e-commerce.Voor velen al een logische invulling, maar nog steeds zijn veel webshops niet goed geschikt gemaakt voor Mobile Commerce. Daarom nog een keer de feiten op een rijtje:

WAT IS MOBILE COMMERCE?

Mobile commerce, ook wel m-commerce genoemd, is een term die het gebruik van mobiele apparaten omvat om producten en diensten te kopen en verkopen. Het is verre van een nieuw concept en werd voor het eerst genoemd in 1997 tijdens het Global Mobile Commerce Forum. Tijdens die conferentie begonnen belanghebbenden van 100 van de grootste organisaties e-commerce mogelijkheden rechtstreeks aan de consumenten te leveren. Nu, bijna 25 jaar later, hebben technologische ontwikkelingen de meeste doelen die tijdens dat forum zijn geschetst, gerealiseerd. Momenteel is 73% van de wereldwijde e-commerce markt afkomstig van mobiele apparaten en er is niets dat op een daling wijst.

Mobile commerce omvat grofweg twee diensten. Deze omvatten mobiel winkelen en mobiel betalen. Deze diensten worden aan klanten geleverd via websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten of native applicaties. Met mogelijkheden voor winkelen en betalen zijn mobiele telefoons in wezen verkooppunten geworden die klanten kunnen meenemen. M-commerce is een sector met enorme voordelen voor bedrijven, maar niet zonder nadelen. Daarom is begrip van beide kanten essentieel voor de besluitvorming en implementatie.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MOBILE COMMERCE?

Hieronder staan vier goede redenen waarom mobile commerce een aantrekkelijk model is voor bedrijven om in te investeren:

MEER GEMAK EN TOEGANKELIJKHEID VOOR GEBRUIKERS

Een van de belangrijkste factoren die de populariteit van mobiele apparaten bepalen, is draagbaarheid. In tegenstelling tot desktops en laptops, brengen moderne shoppers praktisch elke dag door met hun telefoon binnen handbereik. Het niet optimaliseren van de m-commerce strategie staat gelijk aan het beperken van de winkeltijd van klanten. Daarom verhoogt het brengen van e-commerce diensten naar smartphones en tablets de toegankelijkheid en het gemak voor consumenten. Als gevolg hiervan is mobile commerce de sleutel tot het verbeteren van de klantervaring en het perfectioneren van omnichannel marketing.

UITSTEKENDE GEGEVENSBRON

Gemiddeld besteden mensen dagelijks drie uur en een kwartier op hun telefoon. Door mobiel winkelen en betalen te bieden, kunnen merken de afhankelijkheid van mensen van hun telefoon benutten. Bij elke interactie die klanten hebben met ecommerce websites en apps, worden waardevolle gegevens gegenereerd. Vervolgens kunnen bedrijven de gegevens beter gebruiken om klantkenmerken, voorkeuren en persona te begrijpen. Daarom zijn merken in staat om de klantervaring te verbeteren door middel van strategieën zoals segmentatie en personalisatie.

VERSTERKTE CAPACITEIT VOOR UITBREIDING

Mobile commerce garandeert een grotere naamsbekendheid en zichtbaarheid. Bovendien kunnen bedrijven hun bereik gemakkelijk over de grenzen heen uitbreiden. Shoppers uit verschillende steden, continenten en landen kunnen gemakkelijk producten en diensten bekijken en naadloos aankopen doen. Daarom moeten bedrijven inspelen op de groeimogelijkheden door hun diensten voor mobiel te optimaliseren.

KANSEN VOOR MARKETING

Vanwege de talloze waarschuwingen en meldingen die met tussenpozen worden ontvangen, controleren de meeste mensen hun telefoon ongeveer 96 keer per dag. Voor bedrijven is dit een kans om de efficiëntie van hun marketingtactieken te vergroten. Geofencing kan bijvoorbeeld worden gebruikt om reclame te maken en klanten op de hoogte te brengen wanneer ze bepaalde geografische gebieden betreden. Ook kunnen mobiele push meldingen worden verzonden om de betrokkenheid, interactie en conversies te vergroten.

 

WAT ZIJN DE NADELEN VAN MOBIELE HANDEL?

Ja, mobile commerce heeft ook een aantal “nadelen”. In dit geval zijn veel van de voordelen ook nadelen. Hier is een samenvatting van vier mogelijke problemen van m-commerce:

PRIVACYBEZORGDHEDEN

Mobile commerce geeft merken meer toegang tot klantgegevens. Dat leidt onvermijdelijk tot zorgen, aangezien klanten zich steeds meer zorgen maken over het gebruik van hun gegevens. Bedrijven zullen dus extra inspanningen moeten leveren om de veiligheid van gegevens en de naleving van de privacy te waarborgen.

MEER CONCURRENTIE

Blootstelling aan een internationaal publiek betekent ook blootstelling aan internationale concurrentie. Bedrijven krijgen nu te maken met bedrijven van over de gehele wereld. Daardoor wordt het moeilijker om een concurrentievoordeel te behalen.

HOGERE KOSTEN

Hoewel het zeer winstgevend is, kan mobiel zakendoen ook kostbaar zijn. Zo stijgen de verzendkosten bij het afleveren van producten aan klanten op verschillende continenten. Uiteraard kunnen deze kosten ook weer aan klanten worden doorbelast. Ook vereist m-commerce regelmatige updates en upgrades van de software, wat ook duur kan zijn. Dit kan opgelost worden met een Mobile First strategie: het bouwen van de webshop als mobiele webshop die ook goed draait in een desktop browser.

GROTER FRAUDERISICO

Het risico op fraude bij mobiel zakendoen is groot en wordt nog verergerd door het feit dat de meeste bedrijven niet voorbereid zijn. Frauduleuze activiteiten zoals phishing en klikspam komen vaak voor en bedrijven moeten actieve maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Kortom, mobile commerce is een strategie die te belangrijk is om te negeren. De voordelen zijn talrijk en de nadelen kunnen worden opgelost met een goede IT strategie en -implementatie.

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers