Prijzen zijn ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van ecommerce. Gezien het intens concurrerende landschap van de industrie, is het bepalen van de juiste prijs nog belangrijker geworden. Extreem hoge en lage prijzen kunnen respectievelijk leiden tot klantverloop en omzetverlies. Van prijzen van concurrenten tot heersende markttrends, er komt veel kijken bij het ontwikkelen van een prijsstrategie die bij uw bedrijf past. Deze toenemende complexiteit heeft ertoe geleid dat bedrijven technologie het besluitvormingsproces toevertrouwen. Naar verwachting is kunstmatige intelligentie een van de technologieën die door ecommercebedrijven worden gebruikt om prijzen vast te stellen. En op basis van het beschikbare bewijs levert het uitstekend werk bij het ontwikkelen van geoptimaliseerde prijsstrategieën voor ecommercemerken.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM PRIJSSTRATEGIEËN IN ECOMMERCE TE OPTIMALISEREN?

Volgens McKinsey and Company kan het optimaliseren van prijzen de winst met 3-5% verhogen. Dit soort statistieken tonen het belang aan van geoptimaliseerde prijsstrategieën voor een bedrijf. Laten we drie cruciale redenen nader bekijken waarom elk e-commercebedrijf de juiste prijzen moet hebben:

CONCURRENTIEVOORDEEL VERZEKEREN

E-commerce is een zeer competitief gebied dat vereist dat bedrijven proactief en vooruitstrevend zijn. Bedrijven moeten geoptimaliseerde prijsstrategieën toepassen om een concurrentievoordeel te behalen en te behouden. Dit helpt om nieuwe klanten aan te trekken. Voor de context: een onderzoek uitgevoerd door Invesp onthulde dat 60% van de klanten de prijs als de meest cruciale factor beschouwt bij het nemen van een aankoopbeslissing. Het helpt ook klant verloop te voorkomen, omdat klanten vaak terugkeren naar bedrijven die hen de beste prijzen op de markt bieden. Door dit broodnodige concurrentievoordeel veilig te stellen, kunnen bedrijven zich beter aanpassen aan nieuwe markttrends.

WINST MAXIMALISEREN

Geoptimaliseerde prijsstrategieën leiden steevast tot maximale winst voor bedrijven. Optimale prijsstelling betekent dat er naar behoren rekening wordt gehouden met de huidige marktvraag en het consumentengedrag, en dat de prijsstelling dienovereenkomstig wordt gevarieerd. Het monitoren van de prijzen van concurrenten is ook van vitaal belang voor winstmaximalisatie, omdat het merken de mogelijkheid geeft om klanten aan te trekken door lagere prijzen of een hogere prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden dan de concurrentie. Dit leidt tot meer inkomstenstromen die zullen bijdragen aan betere winstmarges.

MEER VERKOOP

Het uiteindelijke doel van elk bedrijf is om zoveel mogelijk van zijn producten en diensten te verkopen. Geoptimaliseerde prijsstrategieën kunnen bedrijven garanderen dat ze jaarlijks hun verkoopvereisten overtreffen. Ten eerste zullen bedrijven, door concurrerende prijzen, unieke prijsmodellen, promoties, kortingen en bundel deals aan te bieden, klanten weglokken van hun concurrentie en hun verkoopvolume vergroten. Evenzo zullen ze ook zorgen voor meer herhalingsaankopen, wat verder bijdraagt aan een hoger verkoopvolume.

HOE DRAAGT AI BIJ AAN DE GEOPTIMALISEERDE PRIJSSTRATEGIEËN VOOR ECOMMERCE?

Het gebruik van AI om prijsstrategieën te optimaliseren, heeft veel gevestigde voordelen. In vergelijking met de alternatieven garandeert AI nauwkeurigheid die het ontwerp van nauwkeurigere prijsmodellen mogelijk maakt. Uit een onderzoek van McKinsey & Company bleek zelfs dat AI de prijsnauwkeurigheid met wel 20% zou kunnen verbeteren. Omdat de ecommerce markt verre van statisch is, moeten bedrijven flexibel genoeg zijn om realtime aanpassingen in hun prijsmodellen door te voeren. AI biedt deze mogelijkheid door middel van real-time data-analyse, waardoor gebruikers snel kunnen reageren op veranderingen en schommelingen in de marktomstandigheden.

Bovendien kan AI-analyse van klantgegevens helpen bij het personaliseren van prijsstrategieën die klanten zullen verrassen en loyaliteit zullen vergroten. Volgens Deloitte kan het gebruik van AI om geoptimaliseerde prijsstrategieën te creëren tot wel 40% besparen op de tijd die wordt besteed aan het analyseren van gegevens. AI zorgt dus voor een meer oordeelkundige toewijzing en gebruik van menselijke en materiële middelen. Dit alles leidt tot meer omzet en winst en verbetert de schaalbaarheid.

Hoe draagt AI precies bij aan de optimalisatie van prijsstrategieën voor ecommerce? Hier zijn vier mogelijke manieren:

DYNAMISCH PRIJZEN

Dynamische prijsstelling is een prijsstrategie waarbij prijzen in realtime worden aangepast om rekening te houden met veranderingen in verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, voorraadniveaus en prijzen van concurrenten. Dynamische prijzen zijn uitstekend omdat het bedrijven in staat stelt hun inkomsten te maximaliseren, ongeacht de aard van de markt. De aanzienlijke rekenkracht van AI maakt het een grote troef voor bedrijven die dynamische prijzen overwegen.

AI kan grote hoeveelheden gegevens in realtime consumeren, verwerken en analyseren en machine learning-algoritmen gebruiken om prijsaanbevelingen te doen die de omzet waarschijnlijk zullen verhogen. Ook kan AI nauwkeurig de prijzen van concurrenten volgen en prijsaanpassingen voorstellen om bedrijven te helpen concurrerend te blijven op de markt. Daarom kan dynamische prijsstelling aangedreven door AI een betrouwbare en robuuste oplossing zijn voor bedrijven die geoptimaliseerde prijsstrategieën willen ontwikkelen.

GEPERSONALISEERDE PRIJZEN

Een andere prijsstrategie waaraan AI kan bijdragen, is gepersonaliseerde prijsstelling. Dit model biedt verschillende prijzen aan verschillende klanten. Om gepersonaliseerde prijzen te bereiken die eerlijk en duurzaam zijn, moeten beslissingen worden genomen op basis van de analyse van klantgegevens zoals demografische gegevens, aankoopgeschiedenis en voorkeuren; dit is waar AI van onschatbare waarde wordt. AI kan verschillende technieken gebruiken om klanten in groepen te segmenteren, waarna machine learning prijsaanbevelingen kan doen voor de verschillende segmenten en individuen binnen elke groep.

Bovendien kan AI klanten identificeren die mogelijk geïnteresseerd zijn in loyaliteitsprogramma’s en vervolgens geoptimaliseerde prijsstrategieën bieden voor alle klanten op basis van hun deelname aan het programma. Bovendien kan AI voorspellende analyses uitvoeren om toekomstig klantgedrag te voorspellen en vervolgens gepersonaliseerde aanbiedingen doen op basis van deze voorspellingen. AI kan klanttevredenheid en -loyaliteit garanderen door zo’n hoog niveau van personalisatie te leveren via aangepaste prijzen.

PRIJSOPTIMALISATIE

Zelfs bedrijven waarvan de modellen niet geschikt zijn voor dynamische prijzen, moeten hun vaste prijzen nog optimaliseren. Prijsoptimalisatie is het proces van het bepalen van het prijspunt dat de balans biedt tussen het maximaliseren van de winst voor bedrijven en het bieden van de beste waarde aan kopers. Grote hoeveelheden gegevens, waaronder verkoopgegevens en informatie over klantgedrag, markttrends en prijzen van concurrenten, moeten worden geanalyseerd voor prijsoptimalisatie en AI blinkt hierin opnieuw uit. Met behulp van technieken zoals machine learning, datamining, optimalisatie-algoritmen en neurale netwerken kan AI gegevens analyseren, patronen identificeren en voorspellingen doen om bedrijven te helpen bij het bepalen van de optimale prijs voor elk product of elke dienst.

Het gebruik van AI om vaste prijzen te optimaliseren kan een lonend proces zijn. Dit komt omdat het leidt tot snellere en nauwkeurigere besluitvorming, wat essentieel is voor bedrijven om gelijke tred te houden met hun rivalen. Het draagt ook bij aan het verkrijgen van een hogere levenslange waarde van klanten, omdat ze altijd de beste waarde krijgen voor het geld dat wordt uitgewisseld voor goederen en diensten. Daarom zullen ze waarschijnlijk jarenlang trouwe klanten van het merk blijven. En natuurlijk helpt het bedrijven om maximale winst te maken, zodat ze op grote schaal kunnen blijven groeien en succes op de lange termijn kunnen behalen.

PRIJS EXPERIMENTEREN

Met betrekking tot prijzen in ecommerce kunnen verschillende modellen nuttig zijn, afhankelijk van een aantal variabele factoren. Dynamische prijzen, op waarde gebaseerde prijzen en abonnementsprijzen zijn enkele van de meest populaire modellen die in gebruik zijn. Het kan lastig zijn om te kiezen welke van deze geoptimaliseerde prijsstrategieën het meest geschikt is voor uw bedrijf en er zijn vaak prijsexperimenten nodig door middel van A/B-testen om weloverwogen beslissingen te nemen. AI kan op dit gebied een cruciale rol spelen door ervoor te zorgen dat de A/B-tests efficiënt en snel worden uitgevoerd en dat de daaruit voortvloeiende inzichten zeer nauwkeurig zijn.

AI-bijdragen aan prijsexperimenten omvatten het ontwerpen van effectieve A/B-tests door de belangrijkste te testen variabelen te selecteren en de beste steekproefomvang te bepalen. AI kan ook de verdeling van klanten tussen de test- en controlegroepen willekeurig verdelen om menselijke vooringenomenheid te elimineren. De technologie kan ook het verzamelen en analyseren van gegevens versnellen en zelfs de voorspellende mogelijkheden gebruiken om prijsstrategieën in de loop van de tijd te optimaliseren. Daarom kunnen bedrijven op gegevens gebaseerde beslissingen nemen over prijsmodellen die hen de mogelijkheid bieden om de meeste winst te maken en klanten maximale tevredenheid te bieden.

Kortom, het ontwikkelen van geoptimaliseerde prijsstrategieën kan complex en frustrerend zijn. AI biedt echter veel redenen voor optimisme, omdat het een krachtige tool is die op verschillende manieren kan bijdragen aan de optimalisatie van prijsstrategieën. Als uw bedrijf nog steeds moeite heeft om te beslissen over de beste prijzen of prijsmodellen, is nu het moment om over te stappen op AI.