Online shoppers gaan voor de optimale digitale klantervaring, online retailers voor omzet- en winstoptimalisatie. Dat hoeft elkaar niet te bijten, integendeel. Hoe beter je je klanten volgt, hun wensen en voorkeuren in kaart brengt, en daar met gepersonaliseerde aanbevelingen op inspeelt, hoe rijker de klantbeleving. Met als logisch resultaat: meer omzet en loyaliteit. Met almaar slimmer wordende technologieën is niets onmogelijk. De toepassing van kunstmatige intelligentie in retail rukt op. Volgens onderzoek neemt de conversieratio gemiddeld met 35 procent toe.

Voor het begrip ‘kunstmatige intelligentie’ (Artificial Intelligence/AI) bestaan de nodige omschrijvingen. In de salessfeer wordt deze definitie gebruikt: ‘Kunstmatige intelligentie (AI) is het concept waarbij machines ‘denken als mensen’. Ze kunnen dus redeneren, plannen, leren en taal begrijpen. Het brein achter kunstmatige intelligentie is een technologie die ‘machine learning’ heet.’

Waar zelflerende computers uiteindelijk toe in staat zullen zijn, kan niemand voorspellen. Wel is zeker dat de impact enorm is. Computers die winnen van schaakgrootmeesters en GO-kampioenen, computers die gezichten en taal herkennen. Wen er maar. Computers gaan echt ‘denken’. Hoe meer rekenkracht, hoe sneller de ontwikkeling zich voltrekt. Er zijn nog steeds programmeurs nodig, mensen dus, om de aanzet te geven. Maar vervolgens zijn computers steeds beter in staat om zichzelf verder te programmeren. Is dat bedreigend? Sommigen menen van wel. Anderen zien juist kansen. Online sales kansen, bijvoorbeeld.

Kunstmatige intelligentie in retail tilt klantbeleving naar nieuwe dimensie

Wat voor veel consumenten nog science fiction is, is voor grotere retailers en marketeers allang werkelijkheid. Machine learning en kunstmatige intelligentie in retail tillen de customer journey naar een nieuwe dimensie. Real time interpretatie van data stelt retailers in staat om patronen te ontdekken in het gedrag van individuele consumenten en daar direct op in te spelen. Social media en grote platforms als Amazon, Alibaba en eBay maken al slim gebruik van kunstmatige intelligentie in retail en hun online activiteiten. Denk aan de gepersonaliseerde advertenties en aanbiedingen. Denk ook aan de dynamische verkoopprijzen op basis van locatie, kenmerken en klantpatronen.

Ook grotere online mode- en cosmeticaretailers als Zalando en Olay maken effectief gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. Op basis van individuele zoekopdrachten schotelen ze klanten de ultieme match voor. Dankzij de denkende en lerende compter. Olay bijvoorbeeld, een van de succesvolste labels van van Procter & Gamble, biedt een op AI gebaseerde tool aan, waarmee klanten online de best passende verzorgingsproducten voor hun specifieke huidtype kunnen vinden.

Wat willen je klanten? De lerende computer geeft antwoord

Kunstmatige intelligentie in retail stelt je in staat de wensen en voorkeuren van klanten beter en sneller te doorgronden. Zodat je daar je assortiment en promoties vlijmscherp en in real time op af kunt stemmen. Het mes snijdt aan twee kanten: de klant ervaart individuele aandacht en gemak, jij vergroot je kans op conversie en daarmee je omzet. Je kunt er niet omheen. Als klanten bij andere webshops de ultieme persoonlijke ervaring beleven en bij jou niet, mis je de boot.

Volgens Twinkle, vakblad voor webwinkeliers, was 2018 het jaar waarin kunstmatige intelligentie in retail definitief doorbrak. Het vakblad haalt onderzoek aan, waaruit blijkt dat diepgaande, data-gerelateerde klantkennis op basis van kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ de conversieratio gemiddeld zelfs met 35 procent doet toenemen. Waarom? Omdat we veel beter in staat zijn om te kijken naar en in te spelen op de potentiële waarde van de klant.

Wat voor elke innovatie opgaat, geldt ook voor de toepassing van kunstmatige intelligentie: het is van belang om zorgvuldig af te wegen wat voor jou de mogelijkheden zijn, hoe je je bestaande IT-omgeving en CRM hierop aanpast, en hoe je efficiënte koppelingen maakt met bestaande OmniChannel-tools. Genoeg om te onderzoeken en over van gedachten te wisselen, dus. Conversiekansen vergroten met AI? Afspraak maken.