Ongetwijfeld ben je de afkorting al vaker tegengekomen: API. Dat staat voor Application Programming Interface.  API’s zorgen voor de uitwisseling van data tussen verschillende systemen en applicaties. Zo zorgt een API op een webshop bijvoorbeeld voor automatische activering van betalingsapps als iDEAL. Zodra de klant de customer journey naar tevredenheid heeft afgelegd en wil betalen. De klant komt in een andere omgeving terecht, maar ziet daar niets van.  En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Kortom, API’s in Ecommerce zijn van grote waarde.

Zowel webshops als marktplaatsen zijn de belangrijkste gebruikers van API’s. Ook nieuwssites passen ze veelvuldig toe. Want API’s bieden veel voordelen. API’s in Ecommerce leveren meer flexibiliteit en gemak op. Zo kun je sneller inspelen op innovaties en adequaat meebewegen met veranderingen in de markt. De essentie is dat jouw systeem optimaal kan communiceren met systemen en apps van gebruikers en leveranciers. Consumenten switchen haast achteloos tussen apps om hun aankopen te doen. Om die reden is snelle en onmerkbare uitwisselbaarheid cruciaal. Niet voor niets ontwikkelde Amazon een API die het mogelijk maakt om producten te zien en aan te schaffen via andere websites.

Loop geen omzet mis: maak optimaal gebruik van de voordelen die API’s in Ecommerce opleveren

Toch zien veel Ecommerce-ondernemers en IT’ers API’s nog als afzonderlijk te ontwikkelen en te implementeren koppelingen voor specifieke functies als zoeken, bestellen en betalen. Als je je e-business toekomstbestendig wilt inrichten, is het aanbevelenswaardig om de API-technologie in alle onderdelen van je webshop of platform te integreren. Van losse API-toepassingen naar ‘API-first’, in vakjargon. Daarmee communiceert je volledige systeem vis API’s. Met iedereen en in dezelfde taal. Anders gezegd: je elimineert de kans dat je een klant en omzet misloopt doordat jouw systeem niet kan communiceren met het apparaat dat je klanten op een bepaald moment gebruiken. Ook intern wordt het leven leuker als alle onderdelen van je e-business moeiteloos met elkaar communiceren.

API’s sluiten je aan op het wereldwijde digitale ecosysteem

Omdat API’s snelle en gemakkelijke uitwisseling van data mogelijk maken, zijn we hard op weg naar wat wel de API-economie heet. Voor zover we daar niet al middenin zitten. Het komt erop neer dat we in de API-economie zakendoen in één wereldwijd ecosysteem. Hierin kunnen apps en apparaten eindeloos met elkaar ‘praten’ en moeiteloos data uitwisselen. API’s ontsluiten wereldwijd diensten, producten, informatie en applicaties.

Kortom: API’s organiseren de maximale toegang tot de digitale infrastructuur. In de huidige omnichannel-cultuur is dat succesbepalend. Maak je nog te weinig of beperkt gebruik van de voordelen van API’s in Ecommerce, dan mis je de aansluiting op het uitdijende ecosysteem. Dat gaat ten koste van de user experience en daarmee van je winstgevendheid. McKinsey Digital schatte de impuls voor de wereldeconomie onlangs op een bedrag met achttien nullen achter de komma als we de waarde van API’s volledig gaan benutten.

Moet je hieruit concluderen dat je je Ecommerce-systeem halsoverkop moet verbouwen om op de ontwikkelingen aan te haken? Echt niet. Maar op grond van de aansluiting op het digitale ecosysteem is het welk verstandig om serieus te kijken naar de wijze waarop je nu al gebruikmaakt van API’s in Ecommerce en wat beter kan. Verplaats je daarbij vooral in je eindgebruikers, je prospects en klanten. Worden zij er beter van? Draagt de integratie van API’s bij aan de kwaliteit van de customer journey? Laat dat bij elk besluit dat je neemt je belangrijkste drijfveer zijn. Denk daarbij goed aan aspecten als privacy en security. Want hoe gemakkelijker het delen van data wordt, hoe groter de kans op fraude. Maar ook die uitdaging lossen we op.

Sparren over de rol van API’s in Ecommerce?

API’s in Ecommerce. Ze zijn onmisbaar binnen het wereldwijde ecosysteem dat almaar complexer en krachtiger wordt. Maar investeren in het bouwen en toepassen van API’s vraagt om een gerichte strategie en gezond verstand. Voer een analyse uit, stel vast hoe ver je al bent en wat je nog mist, en neem op basis daarvan beslissingen. En wil je eens flink sparren over de rol van API’s in Ecommerce om optimaal mee te draaien in de API-economie? We staan voor je klaar.

 

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

  • Software / IT advies
  • Ecommerce Strategie
  • Interim Specialisten
  • Interim Projectmanagers
  • Interim Product Owners
  • Interim Online Marketeers