Opmars van Voice Search niet te stuiten

Online shoppen is een van de vaste standaards in het nieuwe normaal. Voordat Covid-19 de wereld op zijn kop zette, was Ecommerce al een dominante factor in het retail-landschap. En de coronacrisis zorgde voor een stroomversnelling. Nu de tweede golf onvermijdelijk lijkt, blijft de rol van online winkelen en zakendoen in gewicht toenemen. Daarin doen zich verschillende ontwikkelingen voor. En een van die ontwikkelingen is de opmars van Voice Search.

De coronapandemie die een nieuwe, verontrustende fase lijkt in te gaan, drukt een onuitwisbaar stempel op het consumentengedrag. Met als onbetwiste winnaar, voor zover je daarvan kunt spreken, de Ecommerce-sector. Vanaf het moment dat in Nederland de intelligente lockdown van kracht ging, zagen online retailers het verkeer naar hun webshops toenemen. Pakketbezorgers draaien nog steeds overuren, levertijden lopen soms lelijk uit de hand. Opstoppingen in online winkelverkeer Tijdens de lockdown nam het aantal pakketjes dat dagelijks aan consumenten werd geleverd met 175% toe! Om die reden liggen de logistieke processen die met online winkelen samenhangen momenteel onder de loep. Want corona zorgde voor capaciteitstekorten, er vielen fysieke afhaalpunten weg en er waren problemen met retourzendingen. Terwijl de consument onverbiddelijk blijft. Trendwatchers voorspellen dat flexibel verzenden de nieuwe standaard wordt en robotisering in distributiecentra een handje gaat helpen.

Opmars van Voice Search beïnvloedt ranking

En dezelfde trendwatchers doen nog een belangrijke voorspelling: de opmars van Voice Search laat zich niet meer afremmen. Omdat corona zorgde voor een onnavolgbare dynamiek in zoekpatronen en –volumes, is het lastig om met beproefde SEA/SEO-technieken een hoge positie in zoekmachines vast te houden. Voice search helpt daarbij. Nu al maken online consumenten in toenemende mate gebruik van de Voice Search-technologie. Omdat zoekmachines waarde hechten aan een optimale user experience dragen gesproken zoekopdrachten bij aan een betere ranking. Dus verdient het aanbeveling om de mogelijkheden voor je webshop of platform serieus te onderzoeken.

Voice Search is niet nieuw. De technologie bestaat al een jaar of tien. Maar omdat consumenten slimme apparaten in huis halen die ze vaak koppelen aan een slimme assistent als Siri of Google Assistent komt de opmars van Voice Search in het online winkelen in een stroomversnelling. Immers, alles draait om gemak en snelheid. En wat is gemakkelijker en sneller dan met je stem een zoekopdracht geven? Dat kost sowieso minder moeite dan een opdracht ‘intikken’. Vooral bij smartphonegebruik is spraakgestuurd zoeken leuk en efficiënt. Vandaar dat vooral mobiele shoppers gek zijn op Voice Search.

Maak content voor spraakgestuurde opdrachten

Om hier met je webshop effectief op in te spelen, moet je met verschillende aspecten rekening houden. Omdat consumenten zich bij gesproken zoekopdrachten op een natuurlijke manier uitdrukken, loont het de moeite om je content hieraan aan te passen. Vooral content in de vraag- en-antwoordstijl werkt goed. Ook is het belangrijk om de nadruk te leggen op long-tail zoekwoorden. Immers, volledige zinnen sluiten beter aan op spreektaal dan op getypte zoekopdrachten.

Nog een manier om je content te optimaliseren om in te spelen op de opmars van Voice Search is de toepassing van structured data, een soort code waarmee zoekmachines beter snappen waar je het over hebt. Google noemt dit rich snippets, specifieke onderdelen van een pagina waar de nadruk op komt te liggen. Er bestaan verschillende tools om structured data in je website te implementeren en te testen. Behalve als techniek om goed in te spelen op de opmars van Voice Search verbeter je er ook de organische zoekresultaten mee. En dat is altijd meegenomen.

Korte laadtijd cruciaal door opmars van Voice Search

Niet alleen het optimaliseren van je content, maar ook de snelheid van je webshop of platform is van vitaal belang om adequaat antwoord te geven op spraakgestuurde zoekopdrachten. Want consumenten verlangen snel antwoord op hun vragen. Hoe korter de laadtijd, hoe beter de customer experience en hoe groter de kans op conversie. Google zegt: better speed is higher ranking. De snelheid van je website is van veel factoren afhankelijk, waaronder uiteraard het platform dat je gebruikt en de hosting. Belangrijk om bij stil te staan.

Samengevat: de opmars van Voice Search is een feit en het is belangrijk om daar als Ecommerce-ondernemer op voorbereid te zijn. Daarbij spelen het optimaliseren van je content en de laadsnelheid van je website een belangrijke rol. Het loont de moeite om de prestaties van je website te (laten) testen en op grond daarvan verbeteringen door te voeren. Want online winkelen is mede onder invloed van corona de nieuwe norm en consumenten zijn onverbiddelijk als je ze niet optimaal en snel faciliteert. Ben jij al klaar voor de tweede golf in Voice Search-technologie? We luisteren.