Op 29 november, de laatste vrijdag van de maand, barst de Black Friday-gekte in al zijn hevigheid los. Het uit de VS overgewaaide koopjesfenomeen is ook in Nederland razend populair. Als je een echte e-ondernemer bent, lift je hier uiteraard op mee en geef je je omzet een extra boost. Meteen daarna kun je nog een keer los, op Cyber Monday, maandag 2 december. Pak je mooi de koopjesjagers mee, die op het laatste moment online Sinterklaascadeautjes bestellen.

Black Friday is een Amerikaanse uitvinding. Het is de dag na Thanksgiving, als Amerika massaal aan de kalkoen en plumpudding gaat om dank te zeggen voor de oogst van dat jaar. Het begrip werd in de jaren vijftig van de negentiende eeuw gemunt door de politie van Philladelphia. Het was een verwijzing naar de totale verkeerschaos als gevolg van de knotsgekke Black Friday-aanbiedingen. Een andere versie vertelt dat de naam verwijst naar het heuglijke feit dat winkeliers vanaf deze vrijdag zwarte in plaats van rode cijfers in hun boeken kunnen schrijven. Want op Black Friday klinkt het starschot voor de kerstinkopen.

Black Friday-gekte goed voor 750 miljoen extra omzet

Ook in Nederland doet de retail sinds enkele jaren stevig mee aan de Black Friday-gekte. Zowel fysieke winkels als webshops zetten in op aanbiedingen en dat legt ze geen windeieren. In 2018 leverde Black Friday een extra omzet van 750 miljoen euro op. Daarvan werd een flink deel online gerealiseerd, bleek uit een telling van iDeal-betalingen. De gekte neemt elk jaar toe. Ook dit jaar vliegen de Black Friday-aanbiedingen je op  internet en in de winkelstraten om de oren, in de aanloop naar vrijdag 29 november.

10 tips om mee te liften

Heb je voor jouw webshop alles al uit de kast gehaald om met de juiste marketingtechnieken mee te liften op het succes van Black Friday? Het is nog niet te laat. Stap in en boost je omzet.

 1. Denk aan je timing, begin nú met aftellen naar de Black Friday-gekte
 2. Maak een slimme productselectie voor je aanbiedingen
 3. Zorg voor een goede omschrijving van je aanbiedingen en de voorwaarden
 4. Creëer een gevoel van Black Friday-urgentie
 5. Maak tamtam op je eigen website en zorg dat je aanbiedingen direct zichtbaar zijn.
 6. Maak goed gebruik van social media kanalen zoals Facebook en Instagram
 7. Zet, als je budget het toelaat, zoveel mogelijk online / offline marketing kanalen in
 8. Zet een e-mail campagne in naar je vaste klantenbestand; maak slimme selecties om relevanter te communiceren
 9. Doe iets extra’s voor je meest loyale klanten ( een CLV –> customer lifetime value selectie helpt je hierbij )
 10. Zorg dat je organisatie en de techniek er helemaal klaar voor is

Ga je voor een Google Ads-campagne, dan is het raadzaam om daar nú werk van te maken en je doelgroep alvast warm te laten lopen voor jouw Black Friday-aanbiedingen. Doe je dat vlak voor 29 november, dan ga je kopje onder in het online advertentiegeweld. Goed uitvoerbare adviezen voor specifieke Black Friday-advertenties vind je bijvoorbeeld op Frankwatching.

Van Black Friday-gekte naar Cyber Monday-boost

De maandag na Black Friday, op 2 december (direct na middagnacht), viert de commercie wederom hoogtij. Dan is het Cyber Monday, het antwoord van de Ecommerce op Black Friday en een alternatief voor de haast absurde drukte (soms met knokpartijen) in de fysieke winkels. In Nederland doen steeds meer webshops mee met superdeals. Ook hier kun je op een slimme  manier op meeliften. De tips voor Black Friday zijn vaak één-op-één toepasbaar op Cyber Monday. Wil je zeker weten dat je volgend jaar over de juiste techniek en tools beschikt om er een nóg groter succes van te maken? Wij zitten voor je klaar met een onafhankelijk en deskundig Ecommerce / Marketing IT-advies op basis van jarenlange praktijkervaring.

 

Ecommerce Result

Onafhankelijk advies voor Ecommerce IT oplossingen.

Ecommerce Result

 • Software / IT advies
 • Ecommerce Strategie
 • Interim Specialisten
 • Interim Projectmanagers
 • Interim Product Owners
 • Interim Online Marketeers