Conversie, wat is dat toch?

Stel, je besluit dat het nu echt tijd is geworden om eens te kijken wat jouw website eigenlijk voor commerciële mogelijkheden biedt. Misschien gebruik jij je website, net als vele anderen, wel als een mooie digitale folder. Niets mis mee, maar zo mis je natuurlijk wel de voordelen die je ervan zou kunnen hebben. Aan de slag dus om online informatie te vergaren. We gaan kijken naar de conversie van je website of webshop.

Online marketing

In de meeste gevallen zie je dan al snel door de bomen het bos niet meer. Anderen, zo blijkt dan, hebben namelijk niet gewacht om zich daarin te verdiepen. Zij verdienen hun brood met het optimaliseren en exploiteren van websites. Die weten dus duidelijk meer dan jij. Als het over websites gaat dan!

Marketing termen

De afkortingen en abstracte termen die worden gebruikt om jou te informeren, maken het praktisch onmogelijk om nog te begrijpen wat er staat. Om er eens een paar te noemen:

  • SEO
  • SEA
  • Organisch verkeer
  • Klantbeleving
  • Ranking
  • Call to action
  • Conversie

Tijd dus, om er iets bij te leren!

Conversie, de bezoeker in actie

Laten we eens beginnen met ‘conversie’. Elke ondernemer wil graag zoveel mogelijk klanten bedienen. Tegenwoordig begint dat vaak met een bezoek van een potentiële klant aan de website van de ondernemer. Je wilt dus dat die bezoeker van de website iets oplevert, al is het maar een e-mailadres. Dan kan je hem of haar later nog eens bereiken, met een persoonlijk bericht, of een reclameboodschap.

Het dus niet de bedoeling dat hij of zij onverrichter zake weer van je website verdwijnt. Dat is namelijk een gemiste kans! Op het moment dat deze bezoeker zichzelf dus bijvoorbeeld aanmeldt voor jouw nieuwsbrief, spreek je van conversie.

Conversiepercentage

Conversie kan worden uitgedrukt in percentages. Dat is belangrijke informatie, die wordt verkregen door het aantal bezoekers dat op een website komt, te delen door het aantal bezoekers dat de gewenste actie op die site onderneemt. Dat kan bijvoorbeeld een aankoop zijn in een webshop, maar ook het aanmelden voor een nieuwsbrief. Die percentages worden door online marketingbureaus gebruikt, om het succes van hun inspanningen te kunnen meten. Bij een hoger percentage conversie, gaat het dus de goede kant op.

Conversiedoelen

Om conversie te kunnen meten, heb je natuurlijk wel conversiedoelen nodig. Anders heb je niets aan de cijfers. Een aantal voorbeelden van conversiedoelen:

  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Informatie opvragen
  • Een aankoop doen (webshop)
  • Downloaden e-book
  • Contact opnemen via de website
  • etc.

Conversie verhogen

Nu je weet wat conversie is en wat je daaraan hebt, snap je wat iedereen toch bedoelt met conversie verhogen. Meer conversie, betekent heel in het kort: meer omzet! Om dit te bereiken kan je zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld Google AdWords of website aanpassingen, maar dat is ook niet zo gemakkelijk als het in eerste instantie lijkt. Daar hebben we eigenlijk ook gewoon online ( CRO ) marketingbureaus voor. Die verdienen vanzelf hun geld wel weer terug.

Welk online marketing bureau?

Zorg er wel voor dat je er eentje uitkiest, die je begrijpt en visa versa. Ecommerce Result consultants werken voor veel verschillende bedrijven. Wij kennen daardoor de goede en minder goede bureaus. Wil je advies welk online marketing bureau nou waar goed in is? Bel ons gerust voor wat gratis advies. We helpen je graag verder met je doelen.